Payday Loans

Keresés

A legújabb

Antiszemita "Komédiások"!? PDF Nyomtatás E-mail
Jövőrontó közelmúlt
NAPI OPERATÍV INFORMÁCIÓS JELENTÉS
1982. március 24.
A Kémelhárítás /III/II-4. Osztály/ jelenti:
Tárgy: Budapesti zsidó körök várható tiltakozása
Héber Imre a MI0K elnökét és dr. Salgó László főrabbit többen
tiltakozásra szólították fel levélben, mert a Katona József Színház műsorán lévő "Komédiások" c. színmű a budapesti zsidók körében nyugtalanságot és felháborodást keltett /antiszemita jellegűnek tartják a szövegében előforduló több kijelentést/.
Intézkedés: A III/II-9. Osztály tájékoztatja a III/III. Csoportfőnökséget.
ÁBTL - 2.7.1. NOIJ III/II. 57/4. 1982. március 24.
A jelentéshez egy kis magyarázat. A darabot nem a Katona József színházban, hanem a Játékszínben játszották - Ács János rendezésében - a Nemzeti Színház színészei. A darab azóta is sokszor színpadra került, nem volt tehát igaz az antiszemita vád. De persze volt oka is. Nánai István írja egy kritikájában: "...kissé szokatlan és némileg idegen az a varietékomikum is, amely a vizsgázók produkcióit jellemzi, a szexközpontúság, a faji előítéletekre épülő alpári viccelődés."
A darabról egyébként ezt is írja:
"Griffiths darabja egy komikusokat képező esti tanfolyamon játszódik. Egy régi, híres komikus a különböző társadalmi rétegekből kitörni vágyó, sikerre szomjazó komikusjelölteket tanítja a szakma fogásaira, a komikusi hivatás lényegére. S mindenekelőtt egy elvont humanitás nevében emberséget igyekszik beléjük plántálni. A darab konfliktusa abból adódik, hogy a tanfolyam végén sorra kerülő szakmai megméretés, amely egyben a szerződtetésekről is dönt, válaszút elé állítja a hallgatókat. Vagy tartják magukat mesterük tanításaihoz, de akkor a vizsgáztató - akinek ízlése, világfelfogása, művészi etikája szöges ellentéte a tanárénak - nem szerződteti őket, vagy megtagadják mindazt, amit tanultak, és az olcsó szórakoztatás útját választják."
NÁNAY ISTVÁN: Komédiások a Játékszínben
Színház 1981/5. szám
Az előadás egyébként Dörner György számára jutalomjáték lehetőségét nyújtotta - Bogyay Katalin a Film Színház Muzsikában megjelent írásában - ezt is csatoltuk, forrása az Arcanum - méltán emelik ezt a szerepet.
17
3 megosztás
Tetszik
Hozzászólás
Megosztás

0 hozzászólás

LAST_UPDATED2