Payday Loans

Keresés

A legújabb

„Szeretettel szült a világra téged” – Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe Munkácson PDF Nyomtatás E-mail
JÓKOR - OLY JÓ KORBAN ÉLTEM ÉN E FÖLDÖN
2024. április 11. csütörtök, 06:59

„Szeretettel szült a világra téged” – Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe Munkácson

KÜLHONI – 2024. április 10., szerda | 9:01

„Isten bennünk akar élni” – hangsúlyozta homíliájában Lucsok P. Miklós OP, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye főpásztora április 8-án, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén a munkácsi Szent Márton-székesegyházban. A püspök az ünnepi szentmisét magyar nyelven mutatta be Pogány István plébánossal együtt.


„Húsvét nyolcada után idén rögtön a Szűzanyával ünneplünk. Idén rendhagyó időpontban találjuk ezt az ünnepet: a korai húsvétra tekintettel Gyümölcsoltó Boldogasszony főünnepének rendszerint minden év március 25-én visszatérő napja – mely pontosan kilenc hónappal előzi meg a karácsonyt – ebben az évben nagyhétfőre esett volna. A latin egyházi hagyomány ilyenkor sem hagyja el ezt az ünnepet, hanem áthelyezi azt.

A szentmise során, a felajánlás előtt került sor a lelki örökbefogadásra. A megfogant élet lelki adoptálása  imádságos elköteleződés egy, az édesanyja méhében abortusz általi halállal fenyegetett gyermek védelmében. A lelki adoptálás művébe való bekapcsolódás – egy egyedül  Isten által ismert gyermek – lelki szüleivé teszi az arra vállalkozókat. Bárki vállalhatja az elköteleződést” – mondta a szentmisében a munkácsi püspök.

A szentmisén az arra vállalkozók ünnepélyes keretek között azt vállalták, hogy kilenc hónapon keresztül naponta egy tized rózsafüzért és egy rövid kötött imát mondanak egy magzatért:

Uram, Jézus!

Édesanyád, Mária közbenjárására, aki szeretettel szült a világra Téged, valamint Szent Józsefnek, a bizalom emberének közbenjárására, aki születésed után gondoskodott Rólad, kérlek Téged annak a meg nem született gyermeknek érdekében, akit lélekben adoptáltam, és akit a halál veszélye fenyeget. Kérlek, adj szüleinek szeretetet és bátorságot, hogy meghagyják gyermekük életét, amelyet Te magad rendeltél számára.

Ámen.

A Lelki Adoptálás gondolata a fatimai jelenésekkel kapcsolatban született, mintegy válaszként a Szűzanya kérésére: imádkozzuk a szentolvasót, tartsunk bűnbánatot, és engeszteljünk azokért a bűnökért, amelyek legjobban bántják az Ő Szeplőtelen Szívét. A Magyarországon átvett forma Lengyelországban alakult ki 1987-ben, ahol elsőként a varsói pálos atyák karolták fel a kezdeményezést. Az ő templomukból sugárzott ki ez a csodálatos lelki megújulást hozó imádság az egész ország területére, majd a világ számos más országába is.

A lelki örökbefogadásról bővebb információkat EZEN A LINKEN lehet találni.

Lucsok Miklós munkácsi püspök szentbeszéde az alábbi videóra kattintva meghallgatható:

Forrás és fotó: Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

LAST_UPDATED2