Payday Loans

Keresés

A legújabb

A "pharma", farmakológia szó megjelenése a Bibliában PDF Nyomtatás E-mail
Nyelvformák és életformák - Nyelvformák és életformák

A "pharma", farmakológia szó megjelenése a Bibliában

Megnéztem a pharma szót a Bibliában, ezt a főnevet angolról magyarra patika, gyógyszer, gyógyszertár néven szokták fordítani. Számos más nyelv is használja egyébként ezt a szót a gyógyszerek, gyógyszertár megjelölésére.

Az szó eredete az ógörög, pharmakon, aminek a jelentése: drog, méreg, filter, báj, bűbáj, varázsige, varázslat, bűvölet, droghasználat.

Ebból ered a pharmakeus szó, ami gyógyszerészt, méregkeverőt, varázslót jelent.

Ugyanebből a szótőből ered a pharmakeia - φαρμακείο - aminek a jelentése: varázslás, droghasználat, gyógyszerek, bájital, boszorkányság, orvosság, gyógymód, gyógyszertár.

Az ehhez kapcsolt szimbólumok is érdekesek.

A pharmakeia szó összesen három helyen szerepel a Bibliában, mindhárom helyen a halállal és pokollal összefüggésben.

Az egyik a Galata levél, ahol a test cselekedeteit veti össze Pál apostol a Lélek cselekedeteivel, ebben a felsorolásban a test cselekedetei közt a bálványimádás után következik.

"A testnek cselekedetei pedig nyilvánvalók, melyek ezek: házasságtörés, paráznaság, tisztátalanság, bujálkodás, bálványimádás, pharmakeia, ellenségeskedések, versengések, gyűlölködések, harag, patvarkodások, viszszavonások, pártütések, irígységek, gyilkosságok, részegségek, dobzódások és ezekhez hasonlók: melyekről előre mondom néktek, a miképen már ezelőtt is mondottam, hogy a kik ilyeneket cselekesznek, Isten országának örökösei nem lesznek." (Galata 5:19-21)

A Jelenések könyvében a Nagy Nyomorúság csapásai megprófétálásánál a pharmakeia az egyik olyan cselekedet, ami a legsúlyosabb bűnök közt, mint az emberiséget sujtó halálos csapások kiváltója szerepel.

"És eloldatott a négy angyal, akik készen álltak, hogy bármely órában, napban, hónapban és esztendőben megöljék az emberek harmadát. A lovasseregek száma húszezerszer tízezer volt: hallottam a számukat. A látomásban ilyennek láttam a lovakat és a rajtuk ülőket: tűzvörös, jácintkék és kénsárga páncéljuk volt, a lovak feje pedig olyan volt, mint az oroszlánok feje, és a szájukból tűz, füst és kén ömlött. Ez a három csapás ölte meg az emberek harmadát: a tűz, a füst és a kén, amely a szájukból ömlött. Ezeknek a lovaknak az ereje a szájukban és a farkukban van, mert a farkuk kígyóhoz hasonló, és fejjel végződik, és ezzel ártanak. A többi ember pedig, akiket nem öltek meg ezek a csapások, nem tértek meg kezük alkotásaitól, hanem imádták az ördögöket és a bálványokat, amelyeket aranyból és ezüstből, rézből, kőből meg fából készítettek, és amelyek sem látni, sem hallani, sem járni nem tudnak; és nem tértek meg gyilkosságaikból, a pharmakeiából, paráználkodásaikból és lopásaikból sem." (Jelenések 9:15-21.)

A harmadik hely pedig szintén a Jelenések könyve, ahol Babilon egyik fő bűneként kerül említésre. A teológusok egy része szerint Babilon a jelenkori modern világ jelképes elnevezése a Jelenések Könyvében, Babilont Isten haragja semmisíti meg.

"És egy erős angyal egy nagy malomkőhöz hasonló követ felvett és a tengerbe vetette, ezt mondva: Ilyen módon nagy sebességgel vettetik el Babilon, ama nagy város, és többé meg nem találtatik. És hárfásoknak és muzsikásoknak, és síposoknak és trombitásoknak szava te benned többé nem hallatik; és semmi mesterségnek mestere nem találtatik többé te benned; és malomnak zúgása sem hallatik többé te benned. És a fényeknek világossága többé te benned nem fénylik; és vőlegénynek és menyasszonynak szava sem hallatik többé te benned; mert a te kalmáraid valának a földnek fejedelmei; mert a te pharmakeiád tévútra vezetett minden nemzetet." (Jelenések 28:21-23.)

 

Akit érdekel a téma, korábban már foglalkoztam azzal is, vajon az oltások szerepelnek-e a Bibliában, erről itt olvashattok: