Payday Loans

Keresés

A legújabb

Kertész a városban  E-mail
Írta: Jenő   
2023. július 26. szerda, 19:28

Virág Nelli - Repka Ágnes - Párdi Tímea

Kertész vagyok a városban

 

TARTALOM, ELŐSZÓ


Tartalom


Kertészt nevelek
A közösségi kertek története
A kert tényezői
Víz a kertben
A talaj
Állatok a kertben
Gyomok
Kártevők elleni védekezés
Növények szaporítása
Öntözés
Városi kertek
Vegyes ágyás, vetésforgó
Emelt ágyak, bakhát
Talajtakarás: mulcsolás
Komposztálás
Idénynaptár
Fogalomtár


Előszó

 

Kedves városlakó gyerekek!

A kiadványt azzal a céllal írtuk, hogy kiskaput nyissunk titkos kertekre a téglával kirakott városi dzsungelben. Ezekben a városi kertekben megleshetitek, mi fán terem a dinnye vagy éppen miért földi a földimogyoró és megerősödhettek a gyanútokban, hogy a paradicsom nem télen terem. Távol a tanórától, de közel az iskolához ti is ásót, gereblyét ragadhattok és együtt kertészkedhetünk, hogy magatok is a kert ismerőivé váljatok.

A kerti foglalkozásokra kialakított tankertben végigkísérhetitek, mi történik egy kertben, amíg a magból kicsírázik a növény és azon zöldség, gyümölcs terem. Láthatjátok melyik termés milyen növényen nő és milyen folyamatok zajlanak le, amíg az a tányérunkra ér. Együtt ültetünk, gazolunk és tapasztaljuk a talaj, a fény, a víz és a többi élőlény hatását a veteményesre. Találkozhatunk a szerves növényi maradványokat feldolgozó komposztálóval, esővíz gyűjtővel, illatos fűszer és gyógynövényekkel, madarakkal és még ezer más izgalmas kertész fogással, ami bizonyítja, hogy a városban is elő lehet csalni a természetet. Érdekesség még, hogy a tankertet egy közösségi kertben, a helyi közösség segítségével alakítottuk ki. A közösség tagjai: szülők, nagyszülők, gyerekek, tanulók, nyugdíjasok, dolgozók ezekben a kertekben termesztenek, segítik egymás kerti munkáját és szerveznek közös programokat. Nem meglepő tehát, hogy a kertben mindig vidám a hangulat, ahogyan azt egy szabadidős programtól el is várja az ember.

A kiadvány segédanyag a tankerti foglalkozásokhoz. A foglalkozások és a tartalom első sorban a 8-12 éves gyerekeknek és tanáraiknak szól. Témája a kertművelés alapismeretei, illetve a városi és a közösségi kertészkedés. A felépítés és a tartalom nagyrészt a new york-i Cornell Egyetem Garden Mosaics kiadványára épül. Az egyes fejezeteket két oldal foglalja össze. Az első oldal általánosságban írja le az anyagot, amelyet illusztrációk tesznek érthetőbbé és befogadhatóbbá. A második oldal a feladatlap, amely akár lehetőséget nyújthat a közös iskolai feldolgozásra is. A feladatokat egy kutatás leírása követi. Ez segít megérteni, hogyan jutnak információhoz a kutatók, illetve miként támasztják alá állításaikat.

Fontosnak tartjuk már az elején átadni a kísérlet tervezés ismeretét, hogy önállóan is képesek legyetek megtalálni a választ a kérdéseitekre.

Szeretnéd kipróbálni, hogyan dolgozik egy kutató?

 

Virág Nelli - Repka Ágnes - Párdi Tímea
Kertész vagyok a városban

 

A hálózatos verzió megnyitása 
Open the online version