Payday Loans

Keresés

A legújabb

Juhász István tanulmányai PDF Nyomtatás E-mail
SZABADEGYETEM - MAGYAR SZABADEGYETEM
2022. október 23. vasárnap, 07:02

dr. Juhász István cikkei


dr. Juhász István | 2022. szeptember 9. Adó

800 éves az Aranybulla – Az Aranybulla kiegészítései és újbóli kiadása (8. rész)

Az Aranybulla 1222. évi kibocsátása mellett II. András király már 1222-ben, illetve az uralkodása későbbi éveiben is több olyan okiratot bocsátott ki, amelyek az Aranybullát kiegészítették, sőt 1231-ben új formában is kiadta a dokumentumot. Ennek okai között említhető, hogy érdeksérelmeket kívánt orvosolni, illetve a változó hatalmi-társadalmi-gazdasági körülmények is indokolták egy egységes új okirat kibocsátását.

800 éves az Aranybulla – Püspökök, várispánok (7. rész)
dr. Juhász István | 2022. július 1. Adó

800 éves az Aranybulla – Püspökök, várispánok (7. rész)

II. András király nem egységes szabályozásként adta ki az Aranybullát, az gyakran csak kiegészítette egyéb intézkedéseit, döntéseit. Ez azt is jelenti, hogy nem kis jelentősége van annak is, hogy mit nem tartalmazott a kiváltságlevél. Ez nem kis mértékben jelenti a végrehajtott adóreformot is. Az adóintézkedések egy része csak utalásszerűen tartalmaz hátrányos intézkedéseket az egyház és a várispánok kárára.

Meghalt Moldova György
dr. Juhász István | 2022. június 7. Adó

Meghalt Moldova György

Moldova György 88 éves korában, 2022. június 4-én elhunyt. Sokféleképpen lehetne rá emlékezni: kiváló irodalmi műveivel (Negyven prédikátor), szociológiáival (Az őrség panasza), szatirikus műveivel (Beszélő disznó) avagy politikai indulattal (Az új császár új ruhája).

dr. Juhász István | 2022. június 3. Adó

800 éves az Aranybulla – Kincstári reformok (5. rész)

II. András kormányzati intézkedései sorában kiemelt helyet foglal el a kincstári reformintézkedések sora. Adórendszer átalakítása, pénzverés technikájának megváltoztatása, a pénzcsere adóztatássá alakítása, kamarabérleti rendszer kialakítása, tárnokmesteri poszt létrehozása voltak ennek legfontosabb elemei.

dr. Juhász István | 2022. május 6. Adó

800 éves az Aranybulla – II. András uralkodása (3. rész)

Régóta él II. András királyról az a kép, hogy gyenge kezű uralkodó volt, az Aranybullát kényszerűségből adta ki, országlása romlásba vitte a Magyarországot. Sőt, ez a katasztrofális működés előzménye és oka is volt a muhi csatában elszenvedett vereségnek. A történészeknek ma már egészen más a véleménye András három évtizedes uralkodásáról, ennek tulajdonképpen az ellenkezőjét bizonyítják.