Payday Loans

Keresés

A legújabb

Mező Gábor kételyeket ébresztő FB írása Drábik Jánosról - és a hozzászólások PDF Nyomtatás E-mail
Jövőrontó közelmúlt
Drábik János: „Kommunistának vallom magam, bár még nem vagyok párttag. Marxista-Leninista képzettségem igyekszem állandóan gyarapítani, amely egyben életem célját és értelmét is jelenti”. A konteós elméleteiről ismert jogász egy jelentés szerint vezető jogtanácsosként anno Moszkvában tárgyalhatott, majd Amerikába mehetett egy ösztöndíjjal. Sok-sok kérdés felmerül egy igen érdekes pályafutás kapcsán.
––––––––––––––––
Időről-időre felbukkannak olyan hozzászólók, akik valamelyik cikkemnél vagy videómnál felhozzák a híres-hírhedt Drábik János nevét. Általában azzal, hogy ő is „ugyanerről” beszél, csak még „bátrabban”. Ilyenkor mindig kínosan érzem magamat – szeretnék minél távolabb maradni azoktól az összeesküvés-elméletektől és nyíltan vagy burkoltan antiszemita teóriáktól, amelyeknek ő az egyik legismertebb hirdetője. Kommunista múltjáról már korábban is hallottam, de amíg nem kezdtem el utánanézni, addig teljességében nem láttam át.
Most viszont [bár ezzel nyilván szerzek pár ellenséget] ennek is eljött az ideje.
Drábik karrierje és szovjetbarátsága azért is különösen érdekes, mert nézői, hallgatói többségében biztosan antikommunisták. A rendszerváltoztatás előtti élete pedig azért is izgalmas, mert sok-sok kérdőjel felmerülhet bennünk. Szerintem magában Drábikban is megfogalmazódna, ha a saját életrajzát mással kapcsolatban olvasná. A teljes valóságában mindmáig titkos évtizedeket amúgy remekül összefoglalták a Tényleg honlapján – egészen pontosan Lenthár Balázs.
Röviden: Drábik János elvégezte az ELTE-t, ezután az V. Kerületi Tanács titkárságán dolgozott, később a Kossuth Rádióhoz került, majd a KISZ KB Kulturális Osztályának munkatársa lett, hogy az igazán izgalmas feladat Paks kapcsán az Erőmű Beruházási Vállalatnál [ERBE] érje el: ahol már – az állítása szerint tízfős – jogi osztály vezette. A paksi atomerőművel kapcsolatban egy jelentés szerint Moszkvában tárgyalt, majd Amerikába távozott [ha minden igaz, egy elnyert ösztöndíj-lehetőséggel], hogy később Münchenbe, a Szabad Európa Rádióhoz kerüljön. Ami ugye indulása óta a CIA-hez tartozott. Ott konfliktusba került másokkal, de erről majd máskor.
Azt látjuk, hogy nem véletlenül mehetett Moszkvába, már korábban is baráti szálak fűzték a szovjetekhez. Például a Magyar-Szovjet Baráti Társasághoz. Erről [is] tanúskodik az az irat, amely 1962-ben született, és amelyben Drábik tanársegédi jelentkezéséről van szó.
„TISZTELT KARI TANÁCS! […] A Művelődésügyi Közlöny 1962. szeptember 1-i számában pályázati hirdetmény jelent meg egy tanársegédi állás betöltésére Karunk Polgári eljárási jogi tanszéken. A hirdetményre két pályázat érkezett: dr. Drábik Jánostól, Budapest Főváros V. ker. Tanács VB. titkárságának jogügyi főelőadójától, valamint dr. [F.] Kálmán ügyvédtől. […]
A pályázatok anyagának és a munkahelyekről beszerzett információknak az alapján a bizottság egyhangúlag javasolja a Kari Tanácsnak, hogy tegyen előterjesztést a Rektor Elvtárshoz dr. Drábik Jánosnak a Kar Polgári eljárási jogi tanszékén meghirdetett tanársegédi állásra való kinevezése iránt.
Dr. Drábik János 24 éves, munkás származású fiatal jogász. Életrajzi adatait az ide mellékelt önéletrajz részletezi. Jogi tanulmányait Karunkon végezte. […] Társadalmi munkát a TIT-en [az 1958-ban alakult Tudományos Ismeretterjesztő Társulat] kívül a KISZ-ben, az MSzBT-ben [a Magyar-Szovjet Baráti Társaságban] és a szakszervezetben végez: az MSzBT helyi szervezetének titkára
[…] Saját ideológiai továbbképzését jelenleg az MSzMP Budapesti Bizottságán Marxizmus-Leninizmus Esti Egyeteme biztosítja. A pályázatokat elbíráló bizottság véleménye szerint dr. Drábik János alkalmas a Kar Polgári eljárási jogi tanszékén meghirdetett tanársegédi állás betöltésére.”
A Magyar-Szovjet Baráti Társaság említése az igazán érdekes. A szervezet a megtorlás idején, 1957-ben „alakult újjá”, elődje a szovjet megszállás idején kezdte el működését. Ekkoriban már Rónai Sándor vezette, később hosszú-hosszú ideig az az Apró Antal, akit gondolom, senkinek nem kell bemutatnom. Azt hiszem, a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetemére sem kell különösebben hosszan kitérnem – ez volt a káderpályafutás egyik legjobb biztosítéka. A hírhedt foximaxi ami a mostani életrajzokban mint „filozófiai” tanulmány szerepel.
Az irathoz csatolták Drábik önéletrajzát:
„1933. június 9-én születtem Budapesten, proletár szülők gyermekeként […] 1945-ben vidékre kerültem parasztcsaládhoz. Később intézetbe nevelkedtem, itt kezdtem iskolába járni. Jól tanultam s így sikerült osztályugrással behozni elmaradásomat. 1948. nyarán a Vöröskereszt révén Dániába üdültem. Az úttörő mozgalomban aktívan részt vettem, voltam úttörő vezetőképző tanfolyamon is Csillebércen, s mint csapat jótanulós felelős dolgoztam.
Nagyon szerettem a zenét és tanáraim tanácsára a Zenei Gimnáziumba iratkoztam be, mint gordonkás. Gimnáziumi tanulmányaimat 1956-ban fejeztem be kitűnő eredménnyel. Itt mint a gimnázium agit. prop.felelőse, majd titkár helyettese végeztem mozgalmi munkát. 1955. 1956. és 1957. nyarán úttörővezető voltam. 1956. nyarán társadalmi munka közben a mohácsi Dunafalván eltörött jobbkezem. Ez a tény arra kényszerített, hogy a zenei pálya helyett más pályát válasszak.
Sikerült felvételt nyernem az ELTE Állam- és Jogtudományi karára. Egyetemi tanulmányaimat igyekeztem jól végezni. Az 1956/57. tanév folyamán népköztársasági ösztöndíjas voltam. Az ellenforradalom ideje alatt semmiféle politikai megmozdulásban nem vettem részt. 1957-ből tagja és két éven ét egyben titkárhelyettese voltam a törvénykezési szervezeti és szovjet jogi tudományos diákkörnek.
[…] Munkahelyemen is igyekeztem kivenni részemet a KISz munkából […] 1961. szeptember óta a pártvezetőség megbízásából részt veszek a pártfaliújság szerkesztésében,
Ezenkívül kezdeményezője voltam annak is, hogy az V. kerületi Tanács dolgozói körében megalakuljon az MSzBT. helyi köre, amelynek alakulásától kezdve titkára vagyok. [Ez a már említett Magyar-Szovjet Baráti Társaság]. 1961. szeptemberétől az MSzBT keretében alapfokú orosztanfolyamot vezetek. […]
1960, októbere óta tagja vagyok a TIT Budapesti Szervezetének. A TIT keretében üzemekben, Művelődési otthonokban, hivatalokban, munkás szállásokon, pártkörzetekben, az Orvosi Egyetemen, stb. tartottam előadásokat, jogi és politikai kérdésekről. Egy alkalommal a KISz Budapesti Bizottsága által szervezett politikai tanfolyamon is tartottam előadást.
Kommunistának vallom magam, bár még nem vagyok párttag. Marxista-Leninista képzettségem igyekszem állandóan gyarapítani, amely egyben életem célját és értelmét is jelenti.
Budapest, 1962. július 31. Dr. Drábik János s.k”.
Ezután jött a Magyar Rádió és a KISZ KB, ahol a „zene felé fordult és szerzőtársával, Borgulya Andrással megírta a KISZ nyári építőtáborainak egyik hivatalosnak szánt dalát, a Dal az építő, szépítő táborról-t”. Majd: „A kultúrfrontos kitérő után a hetvenes évek régiúj szerepkörben találja hősünket, aki megint a nemzetközi jogi és politikai folyamatok magyarázójaként és előadójaként működik, körberoadshowzza az országot, pl. Sárváron a szocialista brigádok klubjának magyarázza az USA külpolitikáját, illetve a Tudományos Ismeretterjesztő Társaság (TIT) Nemzetközi Politikai Szakosztályának vezetőségi tagja lesz és ebben a minőségében működik együtt a Hazafias Népfronttal egy kis lakossági fejtágítás ügyében.” [tenyleg.com].
Majd jött a Paksi Atomerőmű megépítése. Ennek előtörténetéről röviden [a Múlt-kor cikkéből]: „Az adott politikai és gazdasági feltételek mellett számunkra csak szovjet fejlesztésű atomerőmű jöhetett számításba. […] Az ajánlat 1965-ben meg is érkezett – azt követően, hogy a Szovjetunióban két különböző típusú ipari méretű atomerőművet helyeztek üzembe 1964-ben –, amely az akkor már a világon vezető pozíciót elfoglaló úgynevezett nyomott vizes típusra vonatkozott. […] A tárgyalások először Moszkvában, Novovoronyezsben és végül Budapesten zajlottak. Az atomerőmű építéséről szóló egyezményt - a kormány felhatalmazása alapján – 1966. december 28-án írta alá Apró Antal magyar és Vlagyimir Novikov szovjet miniszterelnök-helyettes. A két kormány 1975-1977. évi üzembe helyezéssel egy, két 400 MW-os egységből álló atomerőműre kötött - elvi megállapodást, kormányközi egyezményt. Ezt követően a magyar kormány 1967. január 12-én hozott határozatával elindította a hazai végrehajtást. A megvalósítás azonban közel másfél évtizedet csúszott.”
Az atomerőműnél kulcsszerepet játszott az a Stolmár Aladár, akit pár éve Drábik meg is szólaltatott egy beszélgetésében. „Szeretném pár szóval bemutatni a mai este előadóját, aki történetesen munkatársam is volt az Erőmű Beruházási Vállalatnál több éven át – kezdte Drábik. – Ő az egyik műszaki szakértő volt, aki a Moszkvai Egyetemen tanult.” Ezután a jogász elmesélte, hogy Paks idején ő volt a szocialista vállalat jogi osztályának a vezetője – „tíz jogásszal”. Aztán azt, hogy a vállalatnak külkereskedelmi joga is volt. Stolmárral később már Amerikában találkoztak.
Külkereskedelmi jog – fontos ez is.
Stolmárral 2009-ben interjút készített a Magyar Nemzet, amelynek kopfjában ezt írták: „Kalandos út áll Stolmár Aladár atomerőmű-szakértő mögött. A Moszkvai Energetikai Egyetemen végzett mérnök az elsők között került a paksi atomerőmű-beruházáshoz. […] Stolmár Aladár 1985-ben az Egyesült Államokba emigrált, ahol az energiaügyi minisztériumot látta el tanácsokkal. Másfél éve hazaköltözött, visszatért a gyökerekhez, és a paksi atomerőmű bővítését készíti elő.”
„Ébredéséről” ezt mondta:
„Egy évvel később egy ismeretlen jóakaróm egy papírt hagyott az asztalomon. A dokumentum azoknak a nevét tartalmazta, akiket megjutalmaztak az újításom miatt. A lista élén Kapolyi László energiaügyi államtitkár állt hárommillió forinttal, rajta kívül egy sor olyan »jó« elvtárs neve is papíron sorakozott, akiknek semmi köze nem volt Pakshoz. Zokon vettem a dolgot, és egy ügyvéd tanácsára bepereltem a Magyar Villamos Művek trösztöt. [Későbbi, tehát akkori munkahelyét – MG]. A második tárgyalásra a vállalat jogásza hozott magával egy titkosítási határozatot, egy miniszteri rendeletet arról, hogy a paksi atomerőművel kapcsolatos összes bírósági tárgyalás titkos. A papírt Kapolyi László mint ipari miniszter írta alá. Abban a pillanatban tudtam, hogy el kell hagynom az országot, 1985 nyarán az Amerikai Egyesült Államokba emigráltam.
– Mihez kezdett a tengerentúlon?
– A tárgyalás után a kint élő unokaöcsém segítségével családostól repültem az Egyesült Államokba, három gyermekkel és az állapotos feleségemmel nagy reményekkel érkeztünk New Jerseybe. A beilleszkedés nem volt egyszerű, de szerencsére egy hónappal a kiérkezésünk után egy közös barátunk, a Szabad Európa Rádiónál dolgozó Drábik János segítségével összeismerkedtem Földvári Ferenccel, aki az amerikai külügyminisztériumban dolgozott magyar referensként.”
Érdemes megállnunk egy gondolatra: szóval a kint élő unokaöccse segítségével családostól az Egyesült Államokba repült. Egy olyan tudós, aki ismerte a szovjet atomerőműveket és kulcsszerepet játszott Pakson. Konkrétan biztonsági És az újságíró nem kérdezett rá, hogy hogyan is ment Amerikába családostul?
Egy másik cikkben [Élet és Tudomány, 2011] ezt írták erről: „Stolmár Aladár atomenergetikai mérnök hatalmas munkát végzett a paksi atomerőmű biztonságossá tételében. Ennek kapcsán perbe torkolló újítási vitába keveredett az akkori politikai-gazdasági vezetéssel. Mikor az ügyet titkosították, veszélyben érezte magát, és az Egyesült Államokba emigrált. Mint írja, »A titkosítás ugyanis halálos fenyegetéssel egyenértékű. Ha valaki nyilvánosságra hozta volna az újítási ügyemet, akkor az érvényes törvények alapján akár halálra is ítélhettek volna a kommunista maffia tagjai.« Így a csernobili balesetet Amerikában érte meg, és mint szakértő, szinte minden elérhető dokumentumhoz hozzájutott. E könyve is angolul jelent meg, és annak sikere után adták ki magyarul.
Izgalmas feladat lehetett így átrepülni a Vasfüggöny fölött. Családostól.
Mindenesetre Nyugaton újra találkozott Drábikkal, aki hivatalos életrajza szerint 1979-ben ment Amerikába. Ment – hiszen ösztöndíjat kapott. A fent már bemutatott Lenthár Balázs-cikkben idézték azt a jelentést, amely már Drábik Jánost érinti. Az 1980. augusztus 22-én készült „Napi Operatív Információs Jelentésben” [NOIJ) ezt írták:
„Az 1980. május 22-i, 117. napi jelentésben szerepelt, hogy Dr. Drábik János, az Erőműberuházási Vállalat volt vezető jogtanácsosa az Egyesült Államokba utazott, és onnan nem tért vissza. Nevezett több esetben részt vett a paksi atomerőmű építésével kapcsolatos moszkvai tárgyalásokon. Ujabb információ szerint Drábik levélben közölte a vállalat igazgatójával, hogy a Kansas Állami Egyetem egy évre szóló szerződést ajánlott fel számára az államjog és államtan oktatására, illetve kutatómunka végzésére. Az ajánlatot szakmailag előnyösnek találta, ezért elfogadta. Továbbiakban közli, hogy a kint-tartózkodási engedély meghosszabbítása érdekében a magyar hatóságoknál a szükséges lépéseket megteszi, egyben a fentiek miatt felmondja a munkaviszonyát.”
Hivatalos – tehát nyilván saját maga által írt vagy tollba mondott – életrajzában ezt írják: „1979 novemberéig különböző jogi, szerkesztői és államigazgatási munkakörökben dolgozott. Amerikába történő távozását megelőzően az ERBE jogi osztályát vezette. A New York University-n folytatta tanulmányait és 1981-ben bejegyzett jogtanácsos lett New York Államban.”
Ott Kansas, itt New York. Lehet persze félrehallás is. Azon viszont érdemes elgondolkodnunk, hogy hogyan is kaphatott kiutazási engedélyt az a jogász, aki vezető jogtanácsosként az egész paksi beruházásba beleláthatott. És ha kapott, kinek az engedélyével. És ha már kint is maradt, hogyan repülhetett pár évvel később „utána” a mérnök?
Folytatom.
[Igen, a Drábik-hívőknek üzenem: bejegyzésem megrendelésre készült és a Kerekasztal támogatta.]
Ágnes Kertész és további 304 ember
112 hozzászólás
120 megosztás
Tetszik
Hozzászólás
Megosztás

112 hozzászólás

A legrelevánsabbak
  • Ágnes Kertész
    Köszönöm, hogy foglalkozik ezzel. A Drábik-félékről valahogy mindig az jut eszembe, hogy jobbról próbálnak előzni, mert megbízták vele őket. Volna még néhány tippem.
    21
    • Tetszik
    • Válasz
    • 1 hete
    • Módosítva
    • Katalin Kiss
      Ágnes Kertész pontosan. Budaházy György és Toroczkai, illetve az egész Jobbik-jelenség nekem hasonlók Drábikhoz. És ha jól emlékszem, Szabó Albert, akiről utóbb kiderült, hogy Moszad-ügynök. És Volner is, habár ő most hallgat és szerintem valami háttérpaktumot is kötött a Fidesszel.
      5
      • Tetszik
      • Válasz
      • 1 hete
      • Módosítva
      • Katalin Kiss
        András Hrahovina de, igaza van, köszönöm, javítom is. ????
        2
      • Katalin Kiss
        András Hrahovina hú, na Bácsfi Diána azóta nevet változtatott.
        5
      • András Hrahovina
        Vajon a "régi zuglói" tudta-e, hogy Bácsfi küldetést hajt végre, vagy később tudta meg?
        Olvasói levél, 168 óra, 2004. szeptember 23.
        LEVÉLFÉLE BÁCSFI DIÁNÁNAK
        "A zuglói Bácsi Boglárka miért lett Bácsfi Diána?
        Erre keresem a választ. Jó lett volna tőled hallani, de már nem tudom, hol laksz, s azt sem, vajon szeretnék-e Bácsfi Diánával találkozni. S még egy ok: jó lenne, ha a téged nevelők elgondolkodnának átváltozásodon.
        Minél többször találkoztam a neveddel, képeddel, annál inkább éreztem, hogy szólni kellene neked. Hiszen arra kellett rájönnöm, hogy nem ismered a családod, országod és a világ történetét, s ezért önmagadat sem. Ha ismernéd, akkor nem lehetnél Szálasi követője, nem ragaszthatnál nyilaskeresztes „Kitartás”-, „Jövünk”-plakátokat. Te soha nem hallottál az őseidről? Baloldali családodról? Soha nem érdekelt, hogy kik voltak, hol és hogyan éltek?
        Nem mondhatod a második világháborúról, hogy „világszabadságharc”! Ha ismernéd nagyapád sorsát, ha eszedbe jutna, hogy akár édesanyád is totyoghatott volna a Duna felé vagy a marhavagonokba, nem hiszem, hogy Bácsfi akartál volna lenni, és Szálasi-követő.
        Szólnom kell arról, ami a főbűn. Ami miatt azzá válhattál, aki lettél. Vezető értelmiségi emberek nyíltan vagy hallgatólagosan a szélsőjobboldali eszméket terjesztik, rádiós és televíziós műsorokat legitimizálnak jelenlétükkel. Számos olyan újság, könyv is megjelenik, amely történelemhamisításokat, hazugságokat tartalmaz. Sokan olvassák. Nyilván Te is ezeket forgatod. A vezető politikusok - de a legfájóbb: egyes egyházak püspökei, papjai is - rájöttek, hogy az antiszemitizmussal híveket, szavazatokat lehet szerezni. (Papi segédlettel került a MIÉP a
        parlamentbe.) Lehet szervezkedni, gyűlölködni, pfujolni és fütyülni. Legyen anarchia, gyűlölködés, békétlenség, elégedetlenség, akkor lehet bűnösöket keresni, kirekeszteni.
        Vedd észre, kérlek!"
        Egy régi zuglói
        (Név és cím a szerkesztőségben)
      • Ágnes Kertész
        Katalin Kiss Nem akartam kukacoskodni. Érthető volt így is. ????
      • András Hrahovina
        Lajos Szenczei Bár ezt nem én írom, hanem a 168 óra név nélküli olvasója, az viszont tény, hogy az antiszemitizmust Heller és tsai sokszor szándékosan gerjesztették, gerjesztik. Ahogy régen az antiszemitizmushoz nem kellettek zsidók, úgy manapság (jó ideje) nem kellenek hozzá antiszemiták sem.
    • Katalin Kiss
      Ágnes Kertész és a Kurucinfó. A férjem már 15 évvel ezelőtt mondta, hogy a Kurucinfónál ott lóg ki a lóláb, hogy a magyar ember lelkében nincs ilyen pocskondiázó, lejárató gyűlölködés, amilyen stílusban ők tolták az antiszemita, antikommunista vonalat.
      9
    „A legérdekesebbek” szerinti rendezés van kiválasztva, így előfordulhat, hogy néhány válasz ki van szűrve.
  • Zoltán Szabolcsi
    Egyébként meg a konteo - nem konteo kérdéskörről meg annyit, hogy amit 2010 előtt még vígan konteoózott az egész magyar politikai elit és média, köztük a Fidesszel és a hozzá tartozó sajtóval egyetemben, az ma már nagyobb részben maistreem kormányálláspont lásd Sorost és társai céljait, az EU diktatórikussá válását, sőt a progresszív oldal is büszkén felvállalja pld az Európai Egyesült Államok ügyét mint elérendő célt! Ezekről Drábik János már akkor beszélt, elsőként, amikor még Eu csatlakozási fázisban voltunk, és egy ilyen alkalomból létrejött tudományos beszélgetés alkalmával amikor lehetett kérdezni megvonták tőle a szót és elvették a mikrofonját, és konteós elmebetegnek állították be! 15-20 év eltelt és nagy része ma már a közbeszéd része!!!!!
    25
    • Tetszik
    • Válasz
    • 1 hete
    • Módosítva
  • Farkas Zoltán
    Kíváncsian várom a folytatást. Drábikot sokan szeretik az ismerősi körömben. Én valahogy mindig érzek benne valami sunyiságot. Érdekes, hogy hosszú évek után pont mostanában próbáltam megnézni egy vele készült beszélgetést, de egyszerűen nem bírtam a zavaros, nyomuló előadásmódját. Személyes véleményem szerint egyike azoknak, akik nevetségessé teszik a valódi összefüggéseket kutató embereket.
    26
    „A legérdekesebbek” szerinti rendezés van kiválasztva, így előfordulhat, hogy néhány válasz ki van szűrve.
    További 3 válasz megtekintése
  • Pál Skrabanek
    Az a baj vele hogy nyíltan kiáll Orbán Viktor politikájával .
    Ez bassza a csőrét a sok okostojásnak !
  • Katalin Kiss
    Egyébként egyáltalán nem védve Drábikot, a cikk komoly kérdésként vetette fel bennem azt, hogy egy családi hagyományok és gyökerek (intézet) nélküli tehetséges és okos, szorgalmas fiatalnak milyen lehetőségei voltak az érvényesülést illetően abban a rendszerben és hogy milyen módon mehetett végbe a "belesodródás" és "belesimulás" a rendszerbe. Mindemellett felnőtt, érett fejjel, amikor már nyakig benne volt a rendszerben és látta ennek visszásságait, miért nem élt kritikával. Már úgy értem, itthon. Bátran. Nem évtizedekkel később az USA-ból. A karaktere nekem sem szimpatikus, ezért nem is hallgatom, és a Mező Gábor által leírtak tükrében valami óriási lelepleződést sejtek. Hajrá, várjuk a folytatást!
    19
    • Tetszik
    • Válasz
    • 1 hete
    • Módosítva
  • Katalin Kiss
    Várjuk a folytatást és köszönjük a munkáját, kedves Mező Gábor!
    Nem tudom, Drábik "ébredés" őszinte volt-e, de ha nem, akkor az érdekel, hogy mi a célja. Tudom, hogy a hálózat emberei szeretik szállítani a káosszal kapcsolatos felvilágosítást és a mego…
    Továbbiak
    11
  • Zsóka Márton
    Köszönöm a munkát és várom a folytatást.Nem hiszem,hogy az érvényesüléshez egy hazug ideológia mellé kellett állni-ill.szinte csak azzal lehetett érvényesülni,de volt választási lehetőség -ahogy itt lejjebb írják néhányan.Az akkor élt tehetséges, szorgalmas emberek-mint a szüleim is-csak két lehetőség közül választhattak: kollaborálnak vagy kimagasló munkájuk/mérnök-pedagógus házaspár/elimerése nélküli szerény életet biztosítanak gyerekeiknek Ez utóbbit választották.
    7
    • Tetszik
    • Válasz
    • 1 hete
    • Módosítva
  • BuGee Bugár Gergely
    Izgatottan várom, hogy olvashassam a folytatást. Izgalmas téma, tele még megválaszolatlan kérdésekkel.
    Köszönjük áldozatos munkáját@
  • Attila Greksa
    Pedig mostanában., annyira okosakat mond a fixtv-ben.. ????
  • Lajos Horvath
    Meglepődtem és várom a folytatást. Köszönöm
  • Gyula Kovács
    Sokat tud,túlélő típus....
  • Szűcs József
    Eltűnődtem, vajon kinek állhat érdekében hitelteleníteni Drábik Jánost...?
    14
  • Ágnes Bognárné Földi
    Drábik János hatalmas tudású ember. Ha valaki hosszú élete során módosít ideológiáján, szerintem nem kell automatikusan elítélni. (Nem a szélkakasokra gondolok!) Életrajzi eseményeit a vele készült riportok, beszélgetések során soha nem titkolta. Egy ember megítélésénél a fő szempont az, hogy tudását, képességeit hazája érdekében vagy a haza ellenfeleinek érdekében használja. Utólag persze sok mindent könnyű kritizálni, de vajon a kritikus az adott helyzetben és körülmények között mindig megtalálta volna a leghelyesebb lépést? Főleg, amit 50-60 múlva (is) annak fogadnak el. Egyébként Mező Gábor tevékenységét figyelemmel kísérem és nagyra értékelem, itt lehet, hogy kissé melléfogott vagy az egyéni szimpátia/unszimpátia játszott túlzott szerepet.
    • Tetszik
    • Válasz
    • 6 n.
  • Attila János Kovács
    Fájdalmas ez a mindenkibe való belekötés, a tendenciózus kutakodás a múltjukban, hogy hiteltelenítsék. Van egy hírem, A Hálózat - Mező Gábor Hivatalos Oldala: tök mindegy, hogy 1954-ben vagy 1977-ben mondott-e vagy írt-e Drábik olyasmiket, ami ciki vagy nem vállalható a későbbi évtizedekben. Viszont az számít, hogy a sok-sok könyvében, előadásában feltár-e olyan információkat, összefüggéseket, amik nélkül a tudásunk és tisztánlátásunk szegényebb és homályosabb lenne. Igen, nagyon sokat és érdekeset. És közben van, hogy túllő a célon, nem választja jól el a bizonyított dolgokat a hipotézisektől stb-stb. Miért lenne hibátlan? Megpróbálja gyanús "konteósként" kezelni, pedig Drábik éppen sokat küzd a hülye és dezinformációs célú konteók ellen. És lehet, hogy az általa tárgyalt 100 ügy közül 6-ban ő maga is beleesik abba a csapdába, hogy túl sok mindent lát bele, valódinak vesz olyan összefüggéseket, amik csak gyanúk vagy hipotézisek. (Mondjuk hogy Petőfi Széchenyi gróf fia lett volna stb.) És? Akkor ki kell nyírni, mint írót, előadót? Hitelteleníteni kell? Szerintem úgy kell hozzáállni, hogy amik hasznosak, okosak és újak az előadásaiban, azokat vegyük komolyan, amikről meg látjuk, hogy túlszaladt a racionalitáson, azokkal ne törődjünk. Nem értem, miért kéne gyanús ellenséget gyártani éppen Drábikból. Illetve, van azért olyan csoport, szervezet, aminek érdeke ez a hiteltelenítés és ellenséggyártás, ha ésszerűen végiggondoljuk. Akiknek rálépett a tyúkszemére, akikről túl sok mindent fedett már fel. Rab vízöntők ők vajon? Nem, inkább szabad kőművesek.
    7
    • Szerző
      A Hálózat - Mező Gábor Hivatalos Oldala
      Attila János Kovács Fájdalmas az állandó megjelenése és kommunista-mosdatása, de hagyom, mert nem cenzúrázok, amíg nem személyeskedik. [Általában mások úgyis kiigazítják, ha túlzásba viszi]. Viszont, ha magának tökmindegy, hogy valaki mit tett és mit mondott mondjuk 77-ben, akkor mi a fenét keres ezen a felületen? Ezt tényleg nem értem. Ez az oldal ugyanis azzal foglalkozik, hogy ki mit tett vagy nem tett akkoriban.
      4
      • Attila János Kovács
        A Hálózat - Mező Gábor Hivatalos Oldala A reagálásának az az tartalma, hogy aki nem osztja a rögeszmés ellenségképzést, azt beosztja az ellenségképbe. Rám most a "kommunistamosdatást" és hasonlókat próbálja kenni, amit természetesen tényekkel nem tudna alátámasztani. Például kifejeztem másik posztnál, hogy nem kéne utólagosan hősöket gyártani olyan szórakoztatóipari zenészekből, akik állatkínzásban jeleskedtek anno. Ez volt annak a vitánknak a lényege, és az ilyesmit próbálja "kommunistamosdatásnak" bélyegezni? El tudja-e képzelni, hogy akik 1983-ban szombat este punkkoncertre mentek, azok jó kis bulizós-vadulós kiruccanást kerestek, nem pedig valamilyen hősies kiállást és akciót hajtottak végre az elnyomó diktatúra ellen? A fellépő zenekarok pedig ezt a keresletet elégítették ki, az éppen bejövő nyugati trendeknek megfelelően. Ha nem tudja elképzelni, akkor tévedésben van, ugyanis így volt. Én ott voltam, maga meg nem. Baj az Ön szerint, ha informálom a valóságról? A CPG tagjai és törzsközönsége éppen úgy nem voltak ellenálló hősök, ahogy Bródy és törzsközönsége sem. Csak kissé másféle módon buliztak. Hozzászólni a témákhoz azért szoktam, mert fontosnak érzem a felmerülő kérdések valódi tisztázását. Történészeknek és oknyomozó újságíróknak ez volna az igazi feladatuk és küldetésük, sine ira et studio. Nem ért egyet ezzel?
        2
        • Tetszik
        • Válasz
        • 1 hete
        • Módosítva
    • Endre Handa
      Attila János Kovács csak ugye ahhoz, hogy megfelelő szögben megvilágított lapokról, megfelelő szemüveggel olvassuk írásait, ahhoz az is hasznos, ha tudjuk, nem biztos, hogy a saját gondolatait továbbítja nekünk - és bizony hasznos az is, ha a tollát vezérlő vöröspolipkart is odalátunk.
      (mert ugye hogy a nemrég felmerült párhuzammal éljek: Hofi jó volt, de a teljes értékeléséhez tudni kell, hogy Komlós írta, Aczél és Kádár meg finommunkálta)
      • Attila János Kovács
        Endre Handa A forráskritikával egybekötött olvasás mindig szükséges, DJ esetében is, persze. Hogy miért próbálják őt hirtelen úgy beállítani, mintha valami "vörös polip" karjaként funkcionálna, az számomra egyelőre rejtélyes. Egy 85 éves bácsiról van szó, aki az információfeldolgozás és közlés megszállottja, és a maga módján termékenyen és hatékonyan írt-beszélt sok témáról. Tabutémákról is. Nincs se politikai pozíciója, se pénzügyi befolyása. Miért próbálják ellenségként beállítani?
        3
        • Tetszik
        • Válasz
        • 1 hete
        • Módosítva
      • Endre Handa
        Attila János Kovács de bizony, közvéleményformáló erő. Pénzügyi és politikai befolyásoló. Mint egy időben haverja, Tőke Péter volt.
      • Attila János Kovács
        Endre Handa Ha valóban van hatása szélesebb körben, az az előadásai, értekezései tartalmának köszönhető. Az igazságértékének, az érdekesség-faktornak. Akkor jól csinálja az ismeretterjesztést a maga módján. Nem pedig valamilyen pozíciónak és manipulációnak, amit egy mögöttes hálózat művel őt tolva. Összekeverik egy CEU-főnökkel vagy hasonlóval. Azok is hatásosak, de az esetükben valóban egy erős hálózat manipuláló erejének köszönhetően. Drábik János nyugdíjas közíró nem hasonlít az OSI-ra.
        • Tetszik
        • Válasz
        • 1 hete
        • Módosítva
    • Töttössy Magdolna
      Attila János Kovács Tisztelt Uram! Megtudhatnék többet a vízöntőkről? Miért kerültek a szabad köművsekkl szemebállításra?
    „A legérdekesebbek” szerinti rendezés van kiválasztva, így előfordulhat, hogy néhány válasz ki van szűrve.
  • Zoltán Szabolcsi
    Az eddigi cikk alapján nem értem mi a gond Drábikkal! Akkoriban mindenki kommunista érintettségű volt így vagy úgy, sőt egyetemistaként, vagy bármilyen diplomás állás betöltőjeként nem is nyilatkozhatott volna másként! Jelentett az állambiztonságnak? Besúgó volt? Részt vett a privatizációban? Idegen országok hazai ügynöke volt? Ha valaki végighallgatja a neten fellelhető több száz előadását, ott beszél többször is az amerikai életéről és a Szabad Európás időszakról is! Ahol el is mondja, hogy tisztában voltak vele hogy a CIA be volt oda kötve, de a szerkesztőknek elég nagy önállóságuk volt, és lényegében felettes cenzúráról szó sem volt velük szemben! Mi a baj Stolmár Aladárral? Hogy szovjet kapcsolatai is voltak (hiszen ott tanult, és évfolyamtársai között volt Gorbacsov unokaöccse is ha jól emlékszem) majd később nyugati is (hiszen ott is dolgozott a Westinghose-nál)?
    16
    4 válasz
  • Klaus Roos
    Rosszabb mintha párttag lett volna !
  • Andrea Martin
    Pontosan ezek a helyes kérdések. Nekem 1978-ban visszautasították az útlevélkérelmemet. Pedig meghívó útlevél lett volna valutaátváltási lehetőség nélkül. Van egy kazalnyi ilyen elvtárs, akiket csak úgy kiengedtek.
    12
  • Dögei Éva
    1. Drabiknak annak idejen, mint szegeny, intezetben nevelkedett gyereknek csak a KISZ-Párt stb. volt az egyetlen felemelkedesi lehetoseg.
    2. Kozel 90(!) eves, ennyi ido alatt valtozhatott a vilagnezete - mint ahogy mindannyian valtozunk.
    3.Ettol fuggetlenul vannak “konteogyanus” elméletei.
    Bar nagy tobbsegeben nem konteozik. Utana lehet nezni…
    13
    • Tetszik
    • Válasz
    • 1 hete
    • Módosítva
    • Dögei Éva
      Plusz: az utobbi idoben agyverzesen is atasett - egy eloadasa soran emlitette.
      Ez is okozhatja idonkent kisse zavaros eszmefuttatasait (?)
      2
    • Mark Bunyevacz
      Dögei Éva Nem a munkásságával vitatkozik láthatóan Mező Zuckermann elvtárs. Pedig az lenne az érdekesebb.
      2
      • Tetszik
      • Válasz
      • 1 hete
      • Módosítva
  • Mark Bunyevacz
    Tisztelt Mező úr! Érdeklődve olvasom ezt az írását és a folytatása is érdekel.
    Persze jó lenne olvasni öntől Drábik úr munkásságával kapcsolatos kritikákat, tényekkel alátámasztott cáfolatokat. Mikorra várhatjuk?
    Mikor láthatunk egy önéletrajzi írást Mező Gáborról is? Ki is ő, hogy került ahova került. Csak hogy az utókornak is fennmaradjon, s később azt is összehasonlíthassák a valósággal és az alapján a munkásságát megítéljék a jövő generációk!
    Lesz ilyen?
    (Vagy hol elérhető?)
    Nem kell önnek külön magyarázni szerintem, hogy az is beszédes kiről, mit és hogyan ír meg. Önről.
    Pár ember biztos kognitív disszonanciát érez írásától Drábik úrral kapcsolatban, hibásan. Mert jelen írásában az embert bontja ki és nem a munkásságát tárgyalja. Ezt ön is ismeri a hálózatok módszerei közül kedves - ha élhetek egy Papp Gábori hasonlattal - Zuckermann elvtárs.
    • Szerző
      A Hálózat - Mező Gábor Hivatalos Oldala
      Mark Bunyevacz Elég zavaros, amit ír, de azért tegyük tisztába a dolgokat: éppen h Drábik úr munkásságáról írtam. Nem a magánéletéről, meg az állítólagos üldöztetéséről.
      • Mark Bunyevacz
        A Hálózat - Mező Gábor Hivatalos Oldala Valóban érdemes szép anyanyelvünk fogalmairól beszélni. Látszik tényleg az ön zavartsága.
        Megkérhetem próbálja meg a “munkássága” fogalom és a “munka körülményei” közötti különbséget feltárni?
        Míg az elsőről egy sort sem ír , addig az utóbbiról bőven.
        Érezni/érteni szeretnénk többen is, hogy a személyes élete, vagy a teljesítménye zavarja jobban…
        • Tetszik
        • Válasz
        • 1 hete
        • Módosítva
    „A legérdekesebbek” szerinti rendezés van kiválasztva, így előfordulhat, hogy néhány válasz ki van szűrve.
  • Szilagyi Gabriella
    20 év távlatábóĺ lehet, hogy téveďek, de mintha ott lett volna abban a 2002-es választás utáni körben, ahol Budaházyék tiltakozásul az Erzsébet híd lezárását tervezték. Az biztos, hogy később a Kossuth téren ő is felszólalt.
    2
    4 válasz
  • Béládi Olívia
    te lassan mindent és mindenkit dekonstruálsz. van ennek a komcsi-antikomcsi tengelynek bármi értelme? hiszen mindenkire rábizonyosodik előbb-utóbb, hogy kollaborált. jó ez az egész ásatás valamire?
    7
    „A legérdekesebbek” szerinti rendezés van kiválasztva, így előfordulhat, hogy néhány válasz ki van szűrve.
    További 4 válasz megtekintése
  • Tóth Tibor
    Én a magam részéről köszönöm a tényfeltárást, de ettől még azok a sz.k. hálózatok, amiről Drábik beszél, könyveket írt, előadásokat tart, működnek és uralják a jelenlegi korszakot, és hazánkban Drábiknál szinte senki nem tett többet, hogy az egyszerű embernek is legyen valami rálátása az említett erők működési struktúrájára.
    Relativizálni sem szeretném a múlt cselekedetinek felelősségét, de egy bűnös rendszerben élve egyetlen ember sem marad tiszta, talán még Gandhinak is voltak olyan tettei, amivel meghunyászkodott a gyarmatosítók előtt. De vehetjük a mai rendszert is, nem sok ember van aki nyíltan konfrontálódik az évről évre egyre aljasabb állami intézkedések miatt. Én pl. gyűlölöm a volt kommunista rendszert, de a mai bőven túlszárnyalja minden negatívumban, és még inkább érvényes, hogy aki nem az aljas rendszer hű szolgája, az nem jut semmire, örülhet, ha hagyják robotolni. Köztudott, hogy Hamvas Béla, aki félig-meddig szent életet élt a kommunizmus alatt, nem teljesen önszántából tette, hanem egyszerűen megtagadták tőle a párttagságot.
    Az sem nyilvánvaló, hogy a fiatal Drábik, mint a párt kegyeltje, ártott-e valakinek, milyen propagandát folytatott, vagy csak a saját szalonnáját sütögette.
    2
  • Ecsedi István
    Ennél jobban már csak az lepett volna meg ,ha rólam derül ki ,hogy komcsi voltam...
    • Tetszik
    • Válasz
    • 6 n.
  • Richárd Szabolcsi
    A kérdés az, hogy maga kicsoda ? Érdemes lenne először megcáfolni Drábik Úr szavait, aki mindenhol megnevezi a forrásait is , akkor mindenki komcsi meg konteos ? Vagy csak az a gondja hogy János előadásaira sokkal nagyobb a kereslet ? Tisztelettel,
    Egy konteós , Drábik “hívő”
    • Tetszik
    • Válasz
    • 4 n.
    • Bence Szegszárdi
      Richárd Szabolcsi Igen. Mégha így is van, inkább azt érzem, hogy az fáj nekik, hogy ezt ő 20 éve írja meg a könyveiben, A Hálózat - Mező Gábor Hivatalos Oldala (többedmagával pedig ugyanezen a vonalon nyomul, szintén magas szinten), de egy generációval később. Drábikot nem nagyon lehetett a mainstream médiában látni a mai napig sem. Honnan indult volna? Mindenkinek így vagy úgy, a regnáló rendszer hasadékain keresztül vezetett az út felfelé. Szerintem inkább együtt kellene vele műsort csinálni, amíg lehet, nem pedig a “saját” oldala által lejáratni. Egyébként mindezt úgy írom, hogy nekem is volt olyan könyve Drábiknak, amit nem éreztem alaposnak és átgondoltnak. 80 körül van az öreg, remélhetőleg a kritikusai is lesznek ilyen frissek szellemileg, ha megérik ezt a kort. Máshogy megfogalmazva, ő taposta ki ezt az utat pl. egy Raffayval egyetemben, hogy egy következő generációnak könnyebb legyen pl. kutatni. Ennél az sokkal korrektebb lett volna, ha behívják bárhova és esélyt adnak neki a kifejtésre.
      • Tetszik
      • Válasz
      • 4 n.
      • Módosítva
      • Richárd Szabolcsi
        Bence Szegszárdi Teljesen egyetértek veled ! Miért nem készült egy vita műsor ? Ahol pl Drábik Úr is elmondhatná a saját verzióját . Valószínű erre a maszlagra nem fog reagálni , ahhoz Ő már eleget letett szerintem az asztalra .
        • Tetszik
        • Válasz
        • 4 n.
    „A legérdekesebbek” szerinti rendezés van kiválasztva, így előfordulhat, hogy néhány válasz ki van szűrve.
  • László Hanthy
    ... ettől függetlenül amit mond, az megítélésem szerint elég jól írja le a valóságot, és sok más irodalommal is összecseng.
  • Agnes Nemes
    Bayer Zsolt mondta pár éve, hogy mikor kivágták az Echo tv-ből a világpanorámás/konteós Szaniszló Ferencet meg a természetgyógyászokat, utána kezdett el normális csatornává válni.Az is kérdéseket vet fel, hogy a Pesti srácokon és a Pesti tv-n kívül nem volt 2019-ig senki,aki felfigyelt volna a hatalmas igazság szerető lényed iránt.
    7
    • Tetszik
    • Válasz
    • 1 hete
    • Módosítva
    • Szerző
      A Hálózat - Mező Gábor Hivatalos Oldala
      Agnes Nemes Szegény Szaniszló is mérhetetlen kárt okozott a jobboldali sajtó megítélésének. Pedig állítólag nagyon jó és tehetséges tévés volt, mielőtt '94 után állítólag „kicsinálták”.
      10
    • Mag Éva
      Agnes Nemes Szaniszlo ur tul sokat mondott el, amit nekünk nem lett volna "szabad" tudnunk, és sok olyan vendége volt, akik az un. jobb old.-nak is kényelmetlenek voltak... -ennyit a media szabadságröl aki nem áll be a kijelölt sorba, repül.
  • Hasszay Özséb
    Saulusból néha lesz Paulus - és erre számtalan példa van: Csurka, Kestler Artur, Jurij Bezmenov, etc., stb. Amivel együtt Drábikot ki nem állhatom. Bár ez érzelem. Abban a maximum 10 percben amit eddig sikerült végignéznem a nekem küldött videóiból tényszerűen minden stimmelt. Tud valaki Drábiktól olyasmit idézni, ami nem stimmel? Antiszemita? Na és? Neki már nem kell félni, hogy vége lesz a karrierjének, ha nem adja elő a kötelező hitvallást. S ha már az USA-ról is szó esett, az összeesküvés-elmélet, „konteó“, is egy USA-ból majmolt kifejezés (conspiracy theory), amit ráadásul a CIA kreált azoknak a megbélyegzésére, akik kételkedtek a Kennedy gyilkosság hivatalos verziójában, amin van bőven mit kételkedni. S ha már magyar bolsik, ráadásul sztálinista bolsik amerikai kormányba/politikába furakodásáról beszélünk, miért nem beszélünk néha olyanokról https://bit.ly/3mz9cMH is akik számítanak. Lenthár Balázs? Ez https://bit.ly/3Ob2Wqe a Lenthár Balázs????? „Annyit azonban még érdemes megjegyezni, hogy 1967-et írunk, amikor kijött a The Doors első lemeze, ebben az évben debütált még Jimi Hendrix, David Bowie… Frank Zappa… Leonard Cohen...“ Tényleg? Tényleg ne ismerné Balázs az említettek hátterét? https://amzn.to/3H9wuSJ
    www.book24.hu
    BOOK24.HU
    www.book24.hu
    www.book24.hu
    • Tetszik
    • Válasz
    • 1 hete
    • Módosítva
  • Endre Handa
    Khmmm, a Kerekasztal pont a megnemjelenést finanszírozná. ????????
  • Komácsi István
    az itt kommentelőkhöz képest Drábik fasorban sincs a konteózásban ????
  • Laci Levente
    Zseniális íràs megint
    • Tetszik
    • Válasz
    • 1 hete
    • Módosítva
  • Petyár Éva
    Valahonnan jött a "parancsolat violaszín pecsét alatt", hogy ki kell már kezdeni Drábik Jánost is, és ezzel a részletes életrajzzal lerontani a hitelét, mert már állandó szereplője az alternatív, ébresztő médiáknak? Az emberek ilyenkor rögtön elvakulnak, elkezdenek szörnyülködni és nem azt nézik, hogy mit tett, mit mert vállalni a sötét oldal gazemberségeinek nyilvánosságra hozatalával, amit mások "hófehér, szűzies" lélekkel és életrajzzal meg nem tettek/nem mertek volna megtenni. Ha nem lett volna ilyen (bocs) minden lében kanál "buzgó mócsing", nyakig benne mindkét oldalban, nem lett volna rálátása ennyi mindenre. Ennek köszönhetően lebbenthette fel a leplet a világ aljas háttér dolgairól. Akiknek karrier építési kényszere van, az érvényesülni vágyók 1990 is óta ugyanezt teszik, mint ő a kommunista rendszerben, csak akkor egy irányban hajlongtak, most meg mindig arra, amerről a jobb lehetőségeket remélik. Lelkük rajta, de amit végül is Drábik János adott az embereknek, ahogyan évtizedek óta nyitogatja a szemeket, az elévülhetetlen érték.
    2
    • Tetszik
    • Válasz
    • 1 hete
    • Módosítva
    • Szerző
      A Hálózat - Mező Gábor Hivatalos Oldala
      Petyár Éva Kedves Hölgyem! Tisztességes szándékból írt, el is fogadom a véleményét. De azért azt ne gondolják már komolyan, hogy parancsolat jött. Ennyire ne merüljünk el a konteók világában. Sokan vagyunk úgy vele, hogy jobban szeretjük tudni, kit hallgatunk. Csak egy példa. Lehet hinni a mesékben, hogy Tőke Péter [Drábik szerzőtársa és munkatársa] már a nyolcvanas években is belülről bomlasztotta a rendszert, de a valóságban a hálózat „békésen átmentő” lapját vezette [Reform] és titkos munkatárs volt. Azt jelenti ez, hogy minden hiteltelen, amit írt mondjuk az elitről, a hatalomátmentésről? Nem, azt viszont igen, hogy nem árt egészséges kétkedéssel viszonyulni az életművéhez. Én magam jobban szeretem, ha olyan ír a hálózatról, aki nem volt annak a tagja.
      • Tetszik
      • Válasz
      • 1 hete
      • Módosítva
  • Rósz György
    arcanum.com - sok érdekes dolog van fönt / ki kicsoda ????
    Arcanum
    ARCANUM.COM
    Arcanum
    Arcanum
  • Dr. Drábik János - Németország legyen gyarmat?
    YOUTUBE.COM
    Dr. Drábik János - Németország legyen gyarmat?
    Dr. Drábik János - Németország legyen gyarmat?
    1 válasz
  • Ferencz Szabolcs
    Már megszokott,hogy pár, magát az igazság bajnokaként feltüntető szar,mindenkibe beleköt. Lehet konteózni meg a múltat piszkálni de amiket Drábik elmondott,minden beigazolódott vagy beigazolódik szép lassan.
    2
  • Attila Szabo
    Kevesen voltunk, de sokan lettünk? Vagy hogy mondta az az olasz tag? D'Annuzio vagy Garibaldi, vagy ki volt?
    Ez rránk is tökéletesen igaz. Ahogy sok partizán lett, úgy rengeteg antikommunista ellenálló is ????
    Gyakorlatilag annyira kevesen voltak, hogy jobbára szinte országosan is ismerték egymást, legalább látásból vagy hallomásból. De közös ismerősök minimum voltak.
    Bocsánat: "Milyen kevesen voltunk, és milyen sokan maradtunk" - Garibaldi : ]
    2
    • Tetszik
    • Válasz
    • 1 hete
    • Módosítva
    • Szerző
      A Hálózat - Mező Gábor Hivatalos Oldala
      Attila Szabo Nem két csoport létezett, ahogyan sehol, semmikor sem. Ez olyan mintha azt mondanánk, hogy vagy Horn Gyula [pufajkás, külügyes politikus, stb.] volt az ember vagy Krassó György. Utólag persze sok hős lett, de ez inkább 56-ra volt igaz [már '89 után, amikor ezt említeni lehetett]. És persze '44-re, ami után a kommunisták elsők között a valódi, nem kommunista ellenállókat nyírták ki, tüntették el.
      4
      • Attila Szabo
        A Hálózat - Mező Gábor Hivatalos Oldala Nem, nem mondtam egy szóval sem, hogy két csoport létezett volna, de voltak átfedések vagy legalább kapcsolatok a különböző társadágok vagy ideológiai körök között. Azért egyértelműen antikommunista nem sok volt, voltak ilyen-olyan szempomtból kritilusak, akik azért a szocializmusra, mint szent tehénte tekintettek, és elfogadták, hogy az egy haladó, jó ideológia, csak vannak fránya megvalósítási problémák. (mert ugye "szocializmust építettünk" , a hivatalos ideológia a szocializmus volt, szocialista blokk, stb.. ez inkább külső elnevezés volt, hogy a "kommunista országok"),... ja, hát olyan "ellenállókra" gondoltam, amilyen mesét sok embertőlbhallottunk, hogy még ha akár ilyen-olyan káder pozícióban dolgozott is, de bomlasztotta a rendszert, vagy belülről bomlasztotta a rendszert, ilyen-olyan dolgokban bátran és tudatosan ellenált vagy keresztbe tett. Hát, azért mem hiszem, hogy 56-ra lenne csak igaz, ez a "hős" dolog, mert így visszatekintve teljesen más, mint akkor benne élni a rendszerben, követve, megfigyelve, politikai rendőrségre berángatva. Akkor fogalma nemnvolt az embernek, meddig fognak elmenni, mire készülnek, abszolút hatalmuk volt, és azt hitte az ember, bármit megtehetnek, ha úgy akatják. A szovjet hadsereg is bennt volt, totálisan semmi esélyét nem látta az ember, hogy valami sikeresen változhat lényegileg( tehát hogy teljesen kiszolgáltatva érezte magát az ember, abszolút úgy nézett ki hogy ez a rendszer, a kommunista blokk ez még legalább 100 évig fent fog állni, és csak valami csoda és véres nagy háború kell hozzá, hogy megbukjon) és soha nem tudni, mi lesz egy ügy, egy intézkedés, egy nyomozás, vagy egy "előállítás" vége. Biztos vérmérséklettől függően is, kis túlzással, a legrosszabbra számított az ember. És tudatosan csinálták is az ijeszthetést. Ez csak ilyen utólagos okoskodás, hogy ó, a 80-as években már vidáman fütyürésztek a barakkokban, nem volt mitől félni igazán, hősök csak 56-bam,vagy korábban voltak.
        • Tetszik
        • Válasz
        • 1 hete
        • Módosítva
    „A legérdekesebbek” szerinti rendezés van kiválasztva, így előfordulhat, hogy néhány válasz ki van szűrve.
  • Vaszkó Zoltán
    Mező úr!
    Egy dolog biztos! Így vagy úgy hasznot húz ebből- minden publicista-, ezért, aki képes helyén értékelni a dolgokat azt nem érdekli a zárójelbe tett mondata.
    Ugyan úgy nem, ahogy az sem, hogy Drábik úr kommunista volt, vagy csak érdekből vallotta magát annak. Ez csak a butáknak jelent valamit...meg a lejáratóknak. Érdekből íróknak.( mert ugyan ki nem érdekből ír?)
    Tehát nem ez a fontos nem is foglalkoztat tovább ez. Az egy olyan korszak volt. Annak kellett lenni. Ugye egyet értünk abban, hogy a kommunista rendszerben élők közül is rengeteg okos ember keveredett ki.
    Nem azt kéne vizsgálni inkább, hogy miket mond? Hogy az igaz e? Mert hát lehet azt a látszatot erőltetni, hogy a jellem egy kőszikla, ami soha nem változik a tudás pedig velünk született és ezért nem gyarapítható...De ettől ez az igazság helyett, csak egy érdek, félremagyarázott, hamis duma marad.
    Az pedig sajnálatos dolog, hogy a zsidó kártyát előhúzta.
    Tudva vagy tudatlanúl, de érdekből. Elmagyarázzam ezt az érdek dolgot? ????????
    Szóval szeretem az írásait Mező úr; ahogy Drábik úrét is, de kellő értéssel és tagadással fogadom egyes - hátsó vagy első- gondolatait. Ahogy Drábik úrét is.
    Nyilván vannak olyan "dolgok" amik felett nem néz el az ember; node szerintem egy kommunista országban kommunistának lenni, az azért nem egy megbocsájthatatlan dolog. Szerintem.????
    2
    • Tetszik
    • Válasz
    • 1 hete
    • Módosítva
  • Nauta Kozmi
    A gordonkás. :))))
„A legérdekesebbek” szerinti rendezés van kiválasztva, így előfordulhat, hogy néhány hozzászólás ki van szűrve.
Hozzászólás írása…