Payday Loans

Keresés

A legújabb

Márai Sándor a Rákosi Mátyás 60. születésnapja alkalmából kiadott "Magyar írók Rákosi Mátyásról" című kötetről - Fedőneve Ulysses PDF  Array Nyomtatás Array  E-mail
Magyar írástudók árulásai
2022. május 06. péntek, 07:15
nostdorS827cff5205tl 391h1.óu
Láthatóság: Nyilvános
Nyilvános
70 éve történt - Fedőneve Ulysses
Márai Sándor a Rákosi Mátyás 60. születésnapja alkalmából kiadott
"Magyar írók Rákosi Mátyásról"
című kötetről:
Szabad Európa Rádió
1952. május 4.
Felvezetés:
"Ulysses vasárnapi krónikája következik. Ulysses a magyar irodalom egyik legnagyobb élő reprezentánsának fedőneve. Minden vasárnap délben tizenkét óra öt perckor és délután tizenkilenc óra öt perckor mondja el a Szabad Magyarország Rádiójának hullámain vasárnapi krónikáját.
Vasárnapi krónika 31.
Nem lesz egyszerű feladat egy későbbi korszak irodalomtörténészei számára megfejteni a rejtélyt, mi történt a magyar írókkal Rákosi Mátyás hatvanadik születésnapja alkalmával.
[...]
A vesztett második világháború után a Vörös Hadsereg szuronyainak védelme alatt Moszkvából Magyarországra érkezett egy kommunista, aki a magyar nemzet demokratikus életakarásának erőszakos elnémítása után átvette a korlátlan és feltétlen hatalmat az országban elevenek és holtak, testek és lelkek felett. Ez az ember, megintcsak kizárólagosan az orosz szuronyok védelme jóvoltából, megérte sértetlenül és egészségben hatvanadik születésnapját.
A közben eltelt hét év alatt a magyar nemzet elvesztette nemzeti önállóságát, demokratikus intézményei megsemmisültek, ősi életformáját feldúlták, a lakosság százezres tömegeit száműzetésbe kényszerítették, a dolgozó magyar társadalom életszínvonalát eddig még soha nem ismert mértékben a kényszermunkások életszínvonalára szállították le, a nemzet anyagi kincseit a Szovjetbe szállították vagy elkótyavetyélték külföldön, hogy devizát szerezzenek a szovjet fegyverkezés számára.
Az országból katonai bázist építettek a Szovjet részére, az emberi munkaerőt egy idegen hatalom katonai terveinek megvalósítására kényszerítették, tisztességes és ártatlan emberek tízezreit koncentrációs táborokba zárták, illetve bitóra küldtek magyar állampolgárokat.
S amikor Rákosi elérte a hatvanéves korhatárt, a magyar írók lantot, töltőtollat és írógépet ragadtak, hogy ünnepeljék azt az embert, aki mindezt tettleg elkövette.
[...]
A Rákosi-ódák, melyeket a magyar írónemzedék olyan gátlástalan ömlengéssel kiált világgá, lehetetlen másképpen magyarázni, mint egyféle irodalmi tudathasadással. Nem lehet elhinni, hogy költők, méghozzá tehetséges költők önként lealacsonyodjanak e szolgai szerepre.
Megfélemlítés, konc, sáp nem lehet magyarázata ennek az eltévelyedésnek. Egy magyar írónemzedék elvesztette az öntudat öncenzúráját - ez az egyetlen félelmes magyarázat. Mert ahogy senki nem kívánja szerencsétlen hazai sorstársainktól, hogy "velszi bárdok" legyenek, úgy nem lehet feltételezni, hogy önként, külső erőszakos behatás nélkül adták fel ilyen módon önmaguk és a nemzetük becsületét."
Márai Sándor: Fedőneve: Ulysses I. 1951–1953. Helikon Kiadó, Budapest. 2014
1952. május 4. I. 163–168.
Levéltárunk iratai közül csatolni tudtuk a "Vasárnapi krónika" adásának egy két évvel későbbi szövegét, amely Gróf Dessewffy Gyulának, a Szabad Európa Rádió egyik vezető munkatársának megfigyelési dossziéjában lelhető fel. (Hogy a magyar állambiztonsági szervek miképpen jutottak hozzá, azt nem tudjuk.)
Ennek az adásnak a szövege is olvasható a Márai Sándor: Fedőneve: Ulysses I. 1951–1953. című kötetben, a 467-471. oldalon.
Cseh István
1 hozzászólás
Tetszik
Hozzászólás
Megosztás

1 hozzászólás

LAST_UPDATED2