Payday Loans

Keresés

A legújabb

Kányádi Sándor: Az igazi sportember  E-mail
Írta: Jenő   
2022. január 24. hétfő, 07:57

Kányádi Sándor: Ahogy a labda

Vers a labda bűvöletében.

Kányádi Sándor: Az igazi sportember

Az idei téli vakáció úgy kezdődött, mintha tavaszi akart volna lenni. Kék volt az ég. Melegen sütött a nap. S az utcán már hóvirágot is árultak. A hóvirág láttán, iskolából jövet, a kisfiú zsebében megcsörrent a perecpénz.

– Hohó! Még a tegnapi is megvan! – markolt zsebbe boldogan a kisfiú. S máris számolta a hóvirágárus néni markába.

Könnyű kitalálni, hogy kinek vette a hóvirágot. Persze hogy az édesanyjának.

Örült is az édesanyja nagyon, amikor a kisfiú a virággal betoppant. De mindjárt dorgálás is vegyült az örömbe.

– Miért nem inkább perecet vettél magadnak? Arra adtam. Enned kell, olyan vagy, mint az ujjam.

– De virág is kell! – mondta a kisfiú sugárzó arccal. – Majdnem tavasz van, focizni is lehetne, ha nem volna sár. – És sóvárogva sandított a fogasra akasztott hálóban csüngő, pettyes labda felé.

– Na, nem bánom, egy kicsit gurigázzatok, itt a nagyobbik szobában. De csak óvatosan.

A kisfiú talán még életében ilyen hamar át nem öltözött, mint ez alkalommal.

S az iskolásruháját a sietség ellenére is olyan gondosan rakta vállfára, hogy mutogatni lehetett volna rendetlen gyerekek okulására.

Neki is láttak a gurigázásnak. Szépen, finoman adogatták egymásnak a labdát. De aztán egyre inkább megfeledkeztek arról, hogy nem a gyepen futballoznak. A kisfiú egyre bravúrosabban vetődött, öklözte a labdát, és egyszer csak zsupsz! neki az ablaknak.

Ijedtében elsírta magát a kisfiú. A nagyfiú meg szótlanul vizsgálgatta az ablakot. Szerencsére nem tört ki, csak jó arasznyira megrepedt.

– Ő volt a hibás – sírta a következményektől tartó kisfiú. – Túl erősen rúgta, gól lett volna, ha ki nem ütöm.

– Jól van, én vagyok a hibás – mondta a nagyfiú, és lehajtott fejjel várta, hogy az édesanyjuk szemrehányása csak rá záporozzék. De jutott azért abból a kisfiúra is.

A labda pedig visszakerült a hálóba, a fogasra, azzal a meghagyással, hogy tavaszig senki hozzá ne merjen nyúlni.

A kisfiú nagyon szégyellte magát, és bocsánatkérően nézett a bátyjára, aki csak annyit mondott, amikor ketten maradtak:

– Egy igazi futballista, egy igazi sportember nem keni a másikra a maga hibáját. Nem bizony. Ezt is meg kell tanulnod!

Aztán a tavaszias idő hirtelen – amint érezhettétek – igazi télre fordult. A futballt feledtették a hócsaták s a szánkózások. Hullt a hó, majd hóvihar kavargott, és öles jégcsapokká fagyott a tetők s a csatornák futni akaró vize.

Egyik hóviharos délután vendégek érkeztek. Nagyon messziről, még az Óperenciás-tengeren is túlról. S volt a vendégeknek egy kis legényük is, Marcika. Akkorka éppen, mint a kisfiú. A Marcika szeme is, mindjárt ahogy beléptek, a labdán akadt meg.

– Futball – mondta –, igazi futball!

Ilyen messziről jött vendég sóvárgó pillantásának még egy kőkemény anyai szív se tudott volna ellenállni.

Mit volt mit tenni, amíg a felnőttek beszélgettek, a kisfiú, a vendég kedvéért, le­akasztotta a labdát a fogasról, hogy egy kicsit gurigázzanak.

Egy pöttyös labda betört ablaküvegek között grafikán.

Gurigáztak, gurigáztak, vígan voltak a kis legények. Hanem egyszer csak zsupsz és zsupsz! de most már csörömpölés is hallatszott. S nyomban sírás is, de egyszerre két torokból.

Ugrottak a felnőttek, legelöl a Marcika édesapja, mert Marci sírt hangosabban, amiből nyilvánvaló volt, hogy ki lehet a tettes.

– Én vagyok a hibás. De nem akartam – bőgte Marci.

– Nem ő a hibás, én vagyok a hibás – állt Marcika mellé a kisfiú. – Egyedül én vagyok a hibás, mert a múltkor már elrepesztettem. És én mondtam azt is, hogy futballozzunk.

– Nem történt semmi, nem hibás senki sem, és legkevésbé Marcika – mondta a kisfiú édesapja. – Holnap beüvegeztetjük. Szerencsére csak a belső ablak törött ki. Addig is beragasztjuk. – Azzal vett egy nagy újságot, és a hiányzó ablakszem helyébe ragasztotta.

Úgy is maradt aztán sokáig, mert új üveget bevágatni csak bajosan lehet, így legalább még sokáig emlékeztetett Marcikára. Meg arra, hogy a kisfiú igazi sportember módjára viselkedett, amikor magára vállalta az ablaktörést.

Minden bizonnyal a tavasznak is fülébe juthatott a nevezetes esemény s a lakás ablaktalansága, mert rügyekkel, fűhegyeken tipegő szellőkkel és immár ibolyával is hírli, hogy nemsokára érkezik. Akkor aztán akár mindennap is röpülhet az egyre szépülő gyepen, az egyre kéklő ég alatt, repülhet-szállhat a labda!

p.s.:

Harmincas évek közepe, Szovjetunió, általános iskola.

A diákoknak történeteket kell mesélniük Lenin jócselekedeteiről.

Elsőként a kis Másenyka szólal meg:

- Lenin elvtárs télen látta, hogy a szomszédoknak nincs mivel fűtenie. Kiment az erdőbe, vágott fát, és nekik adta.

A tanárnő bólint, megdicséri a kislányt.

Oleg jön:

- Lenin elvtárs a forradalom alatt megparancsolta a katonáknak, hogy udvariasan bánjanak a nőkkel és gyerekekkel. És ők ezért udvariasan bántak velük.

Oleg is megkapja a dicséretet.

Iván nagyon nyújtja a kezét - ő a következő:

- A gyerekek Lenin elvtárs dolgozószobája előtt zajongva fociztak, és berúgták a labdát az ablakon. Lenin elvtárs káromkodott egy nagyot, kiszúrta a labdát a bicskájával, aztán feldobta a tetőre.

A tanárnő értetlenül néz.

- Ivánka, Ivánka, ez miért jócselekedet?

- Nézze tanárnő. Akár közéjük is lövethetett volna, nem?!

(N.J.)

 

Index - Mindeközben - Lenin közéjük is lövethetett volna!

LAST_UPDATED2