Payday Loans

Keresés

A legújabb

Ma van a cukorbetegek világnapja - protokoll vagy germán gyógytudomány? PDF Nyomtatás E-mail
Egészséges vagy beteg ember - és a gyógyulása...
2021. november 14. vasárnap, 16:44

Ma van a cukorbetegek világnapja

A Diabétesz Világnapját (WDD) 1991-ben hozta létre a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), abból a célból, hogy a cukorbetegség által okozott növekvő egészségügyi veszélyekre felhívják a figyelmet. Ezt minden évben november 14-én tartják, mert ezen a napon született Frederick Banting, aki Charles Besttel közösen felfedezte az inzulint.

A cukorbetegek világnapja a világ legnagyobb cukorbetegséggel kapcsolatos figyelemfelhívó kampánya, amely több mint 160 országban, több mint 1 milliárd embert ér el. A kampány rávilágítja a figyelmet a diabétesszel kapcsolatos kiemelten fontos kérdésekre, amire nagy szüksége van, hiszen a cukorbetegek száma folyamatosan nő – olvasható a worlddiabetesday.org oldalán. Az idei eseményen arra szeretnék a szervezők felhívni a figyelmet, hogy világszerte cukorbetegek milliói nem férnek hozzá a cukorbetegség kezeléséhez.

A cukorbetegek világnapja a világ legnagyobb cukorbetegséggel kapcsolatos figyelemfelhívó kampányaForrás: 123rf.com

Tények és számok a cukorbetegségről

  • 2019-ben 463 millió felnőtt (11-ből 1) élt cukorbetegséggel. A cukorbetegek száma 2030-ra várhatóan 578 millióra emelkedik.
  • 2 cukorbeteg felnőttből 1 diagnosztizálatlan marad (232 millió). A többség 2-es típusú cukorbetegségben szenved.
  • 4 cukorbetegből több mint 3 alacsony és közepes jövedelmű országokban él.
  • 6 élve születésből 1-et (20 millió) érint a terhesség alatti magas vércukorszint (hiperglikémia).
  • Minden ötödik cukorbeteg (136 millió) 65 év feletti.
  • A cukorbetegség 4,2 millió ember halálát okozta 2019-ben.
  • Hazánkban mintegy 1,1 millió felnőtt és több mint 5000 gyermek él ezzel a betegséggel.

Együtt a cukorbetegség megelőzéséért

A Unite for Diabetes kampány vezetett a cukorbetegség elleni küzdelem világszintű összefogásához, melynek eredményeként 2006. december 20-án az ENSZ Közgyűlés elfogadta a 61/225. sz. határozatot, amely a cukorbetegség krónikus, életminőséget rontó és költséges voltára hívja fel a figyelmet. A diabétesz világnap 2007-től az ENSZ által felügyelt és támogatott Világ Egészség Nap – írja a Magyar Diabetes Társaság.

A cukorbetegség 4,2 millió ember halálát okozta 2019-benForrás: 123rf.com

Kék fény jelzi az egységet

A kampányt egy kék kör logó képviseli, amelyet 2007-ben véglegesítettek a cukorbetegségről szóló ENSZ-határozat elfogadása után.A kék kör a cukorbetegséggel kapcsolatos tudatosság globális szimbóluma, a cukorbeteg közösség egységét jelzi.A kör valamennyi kultúrában az élet és az egészség jelképe. A kék szín az eget jelképezi, mely egyesíti a nemzeteket.

A 2021–2023-as diabétesz világnap témája

100 évvel az inzulin felfedezése után cukorbetegek milliói világszerte nem jutnak hozzá a szükséges ellátáshoz. A diabetes világnapi kampány minden évben egy adott témára összpontosít, amely egy vagy több évig tart. A 2021–2023-as diabétesz világnap témája: Hozzáférés a cukorbetegség ellátásához – ha nem most, mikor? A kampány arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy világszerte cukorbetegek milliói nem férnek hozzá a cukorbetegség kezeléséhez.

Halálos ítélet helyett hosszú, egészséges élet
Inzulin nélkül nincs élet – ez a szlogenje annak a virtuális interaktív kiállításnak, amely a 100 éves inzulin történetét dolgozza fel. Elolvasom!

A cukorbetegeknek folyamatos gondozásra és támogatásra van szükségük állapotuk kezeléséhez és a szövődmények elkerüléséhez. Az orvostudományt, a technológiákat, a támogatást és az ellátást minden olyan cukorbeteg számára elérhetővé kell tenni, akinek szüksége van rá.