Payday Loans

Keresés

A legújabb

Az agyonvert újságíró balladája - Mező Gábor PDF  Array Nyomtatás Array  E-mail
Magyar írástudók árulásai
2021. március 08. hétfő, 09:22
Az agyonvert újságíró balladája
[A Média lenyúlásának titkos története című könyvemről és az újságírói, tévés hálózatról fogunk beszélgetni ma este nyolctól az M5-ön az Ez itt a kérdés című műsorban. A beszélgetést Horváth Szilárd vezeti, vendége rajtam kívül Borvendég Zsuzsanna történész és – az interneten bejelentkezve – Zelei Miklós író, újságíró lesz. Ez az írás született meg az estére készülve.]
Az agyonvert újságíró balladája
Tegyünk egy gondolatkísérletet. 1991-ben járunk, az elképzelt szerző hozzájut azokhoz az információkhoz, állambiztonsági iratokhoz, régi újságcikkekhez, más történészek és újságírók kutatásaihoz, amikhez az elmúlt években már hozzá lehetett. Ez már önmagában lehetetlen, de tegyünk úgy, mintha nem lenne az. Bár az újságírót próbálják lebeszélni a kutatásról és főleg a publikálásról, perrel, tönkretétellel, erőszakkal fenyegetik, üzeneteket küldenek, ex-állambiztonsági tisztek tapadnak rá, ő mégis kitart, megírja.
AMI
A magányos munka teljesen kikészíti: elég benne. Esténként borral vezeti le a feszültséget, néha már napközben is, közben névtelen korrektorként dolgozik egy kisebb lapnál, már nem nagyon beszélget senkivel. Az ügy, a kutatás megszállottja lesz, minél beljebb halad a műben, az egyre inkább felfalja. Nem ő alakítja a szöveget, inkább már az őt. Hónapok alatt éveket öregszik, de közben hajtja ezt a furcsa, savanykásan izzadt öröm: alkot valamit. A nagy hazugsággépezet ellenében.
VAN
Elmegy a kiadókhoz, de persze mindenhol visszautasítják: éppen olyan hálózati emberek ülnek a vezető székekben, akikről írt. Éppen úgy játszották át a zsebükbe ezeket a kiadókat, ahogyan ő megírta. Ne túlozzunk: valójában el sem megy kuncsorogni. Értelmetlen, csak magát alázná meg. Örökké fáradtan, cigaretta-füstbe burkolózva végül úgy dönt, hogy a könyv magánkiadásban jelenik meg. Próbál kalapozni, de nagyon nehéz, nem nagyon támogatják, annyi érdeket sért.
SZÉTHULL
Valahogy mégis megjelenik pár száz példányban. A papír ócska, a borító silány, az egész olcsó, hol van a helyre Magvető- és Európa-kiadványoktól. Megkeresi néhány tisztességes újságíró-barátját, próbáljanak róla írni. A vezető napilapoknál és hetilapoknál, a tévénél és a rádiónál esélye sincs. Aki tisztességes újságíróként bekerült oda, az lapul, próbál túlélni, igyekszik olyan munkákat elvállalni, ahol legalább valamennyire szabad, önazonos lehet. Recenzióról szó sem lehet, de rövidhírről sem. Hősünk így aluljárókban árulja a könyvét, egészen jól fogy. Aztán az egyik este megtámadják. Néhány suhanc. Senki sem tudja, miért. Gyakorlatilag agyonverik.
DARABOKRA
A temetésén sokan ott vannak. Néhány vezető újságírókáder. Van, aki látványosan megkönnyebbült, mások kicsit fészkelődnek. Még a Népszabadságban is megjelenik, hogy milyen jelentős alkotó lehetett volna, ha a „magánéleti problémák” nem hátráltatják. Természetesen arra céloznak, hogy ivott és cigarettázott. Magának kereste a bajt.
Az évek telnek. A könyvét elfelejtik. Aztán már a nevét is.
––––
Ez az egész azért jutott eszembe, hogy lássam, milyen szerencsés vagyok. Könyvem a kiadó oldalán, de a Librinél, a Bookline-nál és a Líránál is megrendelhető, és ezen a hétvégén még kapható a könyvesboltokban… A beszélgetés este nyolckor kezdődik az M5-ön. Műsorvezető Horváth Szilárd, beszélgetőpartnerem Borvendég Zsuzsanna történész és Zelei Miklós író, újságíró.
[A képen Radics Bélát temetik. Forrás: Fortepan, ad.: Urbán Tamás]
24
1 megosztás
Tetszik
Hozzászólás
Megosztás
LAST_UPDATED2