Payday Loans

Keresés

A legújabb

Az ördög bibliája
Boldog-boldogtalan emberek életminőségei
2021. február 07. vasárnap, 08:48


Az ördög bibliája

Háborúból háborúba – 100 éve írták

„A háború kitörésekor egymás után elhajigáltuk régi szokásainkat, melyek belénk csontosodtak, asszonyainkon kevesebb lett a szalag és mi kevesebbet beszéltünk az élet dolgairól. A kaszinói életből eltűnt a kártya, a zöld baccarat-asztalt letakarták csíkos terítővel, a croupier levetette a plasztront és nem enyvezte be többé zsebkendőjét. A pointőrök kardot kötöttek és a Mona Lisa mosolygású treff dáma eltűnt Kuonival a mélabús pásztorral együtt, csak akkor kerültek elő, ha valami bánatos asszony elővette az elzárt fiókból, hogy hidat építsen a jövendőbe. Kártyázni egyet jelentett a hazaárulással és akkoriban komolyan vettük ezt a szót nagyon. Úgy dobálództunk vele, mint valamikor a politikus urak a házszabály vita idején. Denikve magunkba szálltunk és hűtlenek lettünk a négy királyokhoz, akik a frontra lovagoltak a többi sereggel. Pihenőnapokon, állásokban előkerültek, a Kuoni pásztor riadót fújt és a fedezékek mélyén megindult a vitézi torna, mely megszakadt a kaszinóban. Három és négyhónapi fizetések gyűltek halomra, költeni nem lehetett és hogy a pénz forogjon, csattogni kezdett a kártya.


Kártyázók a lövészárokban

Mi nem kártyáztunk, mert még mindig hazaárulás volt. Egyszer aztán kard nélkül kezdtek járni a katonák. Kard nélkül: sétabottal. Közénk vegyültek, feljöttek a kaszinóba, leültek asztalunkhoz, beszéltek velünk itthoni dolgokról, egyszerre aztán előkerült szép csöndesen a kártya. Először szerén)' volt, később azonban mind hangosabb lett. Zengett, zúgott Kuoni kürtje, a bakkasztalról lehúzták a terítőt, a croupier felhúzta a plasztront és megenyvezte zsebkendőjét és mancsettáját, a klubokban kivirágzott a kártyaélet, a hirtelenpénzű szerencselovagok, a szállítók, a milliomosok a kicsinyek és nagyok letelepedtek a zöldasztal mellé, a pinka megtelik minden este, az arcokon kigyullad a szenvedelem tüze, a nézések megtelnek mohósággal, a kártyának eljött a reneszánsz kora.

A hazárd ösztön már azelőtt is bennünk volt, most azonban hihetetlenül megnőtt és kirobbant belőlünk. Legendás hadi nyereségek históriája szédít meg mindannyiunkat, kikre a szerencse ebben a formában nem mosolyoghat. Mi nem férkőzhetünk ezrek és százezrek közelébe, akik nem dolgozunk matériákkal. Mi a kártyaasztalon látunk ezreket dagadozni, olyan ezreket, melyek a mieink is lehetnek. Csak szerencse kell hozzá, a kártyafigurák jótékony változása és azok a kéknyomású, széprajzú bankók, melyeket nehéz verítékkel lehetne csak meghódítani, kis energiafogyasztással pillanatok alatt zsebünkbe repülhetnek. Egy szerencsés félóra kétévi taposómalom-munkánk vérdíj át megszerzi, a pénz életet, könnyebbséget, örömet jelent, a kékhátú bankókat be lehet váltani mosolyra, mámorra, jó ruhára, ételre-italra, szerelemre. A zöldasztal szűk mezőjén összesűrűsödik, megegyszerűsödik az életküzdelem formája, az ide-oda áramló pénzfolyam partján ott vannak a kis horgászok, a nagy halászok, a cselekvésben kibontakozik az ember egész rajza, lelke, kultúrája, ösztöne, mindene. Minden erő, mely az életharc szolgálatára rendelődött, a kártyaasztalnál ezt a villámos feszültséggel teli harcot szolgálja, odakoncentrálódik a kártyafigurák variációira, matematikai alapépületének.

A kártyaasztal körül zsonganak az emberek. Legendák szállnak szájról-szájra szerencsés emberekről, nagy nyereségekről, nagy kártyakarrierekről. Beszélik, hogy volt valaki, aki egy koronából kétszázezer koronát szerzett egyetlen éjszakán, mert a szerencse istenasszonya odanyúlt a kis kezéhez és vezette vak bizonyossággal. Az agyvelőkben megfészkeli magát ez a szó: hátha. Hátha egyszer rám is úgy talál mosolyogni? Ez a hátha az ördög hídja, amelyen keresztül biztos a letörés. Ott zsong a szívekben, beleviszi magát a sejtekbe, agyvelőkbe, berágja magát a gondolatok közé, nem lehet kiirtani, nem lehet kiégetni. A kártyás ember hiszi és meg van győződve, hogy egyszer csak beteljesedik az a „hátha". Mert az élet adósa neki sok örömmel, sok élvezettel, a háború pedig neki is tartozik annyival, amennyit egy kapocsszállító keresett. A kártyaasztal az ígéret földje, a reménységek virágos kertje, varázsmező, amelyen a legkönnyebb valósággá változtatni az álmokat.

És kártyázunk, keverjük a paklit, a szemünk kidülled, energiánk elvész, érzékeink eltompulnak, csak a kártya tudja felrázni a petyhüdt idegeket. A kártya a variáció, a sokféleség, az elérhető elérhetetlen, híd a fantázia és a valóság között, örök ígérete a sorsnak, szomszédja a beteljesülésnek.

A kártyaláz azonban nem állt meg a kaszinókban, hanem mint minden epidémia, szétterjedt, besurrant mindenhová. Betolakodott a legelzártabb lakásba, az asszonyszobák asztalán fehér ujjak keverik a lapot. Az asszonyok szenvedelmes rabjai lettek az ördög bibliájának, mely majdnem olyan izgató játék, mint a szerelem. Míg a férfi sohasem vagy csak ritkán nyúl bele a kártyavariációkba, addig az asszony, aki l'art pour l'art kártyázik magáért az izgalomért, nem egyszer segít a szerencsének, hogy abban a formában és akkor jöjjön, amikor jönnie kell. Az asszonyi kártyamorál nem olyan szigorú, mint a kaszinói, de arra éppen elég, hogy könnyűvé tegyen más természetű csalafintaságot. Megfigyelték, hogy a kártyázó asszony könnyebben tér le az egyenes útról, a kártya demoralizál mindenütt.

A kártyát megölni nem lehet. Olyan mint a mesebeli sárkány, melynek ha levágják egyik fejét hét új nő helyére. A háború első néhány hónapja lecsapta minden fejét, most meghétszerezve csattog mindenütt. Csattog, változik, variációkkal tarkázta teli a fantáziát. Eshetőséget ad, törvényt farag a véletlenből, reménylámpákat gyújtogat mindenütt. Magyarországban titkos uralmuk van a négy királyoknak, a szomorú vagy vidám nézésű dámáknak és esténként ezer meg ezer ember lesi visszafojtott lélegzettel, hogy mikor nyílik ki mind a kilenc szíve a káródámának, aki néha lakodalmat ül és csókjából kékrajzú bankók, ezresek szállanak zsebünkbe... A dolgozók, a robotok pedig húzzák az igát, fogyasztják az energiát, hogy ott lehessenek ennél a násznál, melynek esküformáját az ördög bibliája őrzi soklevelű lapján…” Csaba Új Idők, 1917.


Svejk kártyapartija

 

Az ördög bibliája

2019. november 17.EuroAstra

az_ordog_bibliaja_2.jpgÓbudán, a Korona tér 1. szám alatt található a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum. 2019. szeptember 27. és 2020. február 7. között érdekes kiállítás tekinthető meg „Szerencsés lapjárást!” címmel, az Első Magyar Játékkártyagyár 150-éves jubileuma alkalmából. A kártyázásnak hosszú évszázadok alatt sem ártott tilalom, átok és égetés. Az ördög bibliájának is nevezett ártatlan kártyalapokat hasonló indulatokkal és szenvedéllyel keverték és osztották arisztokraták, polgárok, katonák, diákok, asszonyok és férfiak. A kiállítás a magyarországi kártyafestészet és -gyártás legszebb termékeit mutatja meg a különböző történelmi korszakokban.

Az sem véletlen, hogy az ördög bibliájának nevezik, hiszen mindenki tapasztalhatta, hogy a matematika minden szabályával ellentétben veszteni sokkal könnyebb, mint nyerni. Márpedig, ha nem lenne a dologban semmi ördögi, az esélyeknek egyenlőeknek kéne lenniük. De mióta hívják a kártyát az ördög bibliájának? A sok legenda közül kiemelek egyet, mert magyar vonatkozása van.

A kártyával bűnbe esett híres generális Peter Ernst von Mansfeld volt, aki 1595-ben érkezett a magyarországi hadszíntérre. (15-éves háború a Habsburg Birodalom és Törökország között.)  A tábornok szenvedélye volt a kártya. Ha nyert, azt mondták róla, hogy ördöge van. De ritkán nyert. Hatalmas összegeket veszített, de családja és pártfogói minden egyes alkalommal megmentették a felelősségre vonástól. A legenda szerint ő nevezte el a kártyát először az ördög bibliájának.

Egy győri picquett-kártyacsatában azonban akkora összeget veszített, hogy sürgősen és az éj leple alatt hagyta el Magyarországot. Az Udvari Haditanács azt parancsolta karcsai Somogyi Farkasnak, a generális magyar helyettesének, hogy Mansfeld Győrben hátrahagyott dolgait rendezze. Ezt követően leszerelt és soha többet nem állt Habsburg szolgálatba.

Ez után parancsba adták, hogy a katonaságnál tilos a kártyázás, az kötelesség  elmulasztásának (Russworm) minősül. Igen nehéz lehetett a parancsot betartani, hiszen a katonáknak a táborokban valamivel el kellett ütniük a harc közbeni szüneteket. Ha mással nem, hát azzal, hogy az ördög bibliájához nyúltak.

Láng Róbert