Payday Loans

Keresés

A legújabb

Mire elég az átlagos havi 135 ezer forintos nyugdíj? PDF Nyomtatás E-mail
A gazdaság és a szegénység

Mire elég az átlagos havi 135 ezer forintos nyugdíj?

GazdaságGazdasági HírekPénzügyPénzügyi Hírek
Átlagosan havi 135 000 forintból kell, hogy megéljen egy magyar nyugdíjas. Ugyanakkor az OTP Öngondoskodási indexe szerint a jelenlegi aktív korosztály mindössze 23 százaléka gondolja úgy, hogy az állami nyugdíj elegendő lesz a megélhetéséhez. A mindennapi kiadások mellett nagyobb anyagi kihívások is jöhetnek, a magyarok jó része azonban ezekre nincs felkészülve: a legtöbben nem tesznek félre saját, vagy szüleik időskorára sem, pedig a hosszútávú öngondoskodás segíthet szembenézni az anyagi kihívásokkal időskorban.
HIRDETÉS

A magyar átlagnyugdíj 135 ezer forint a KSH legfrissebb adatai alapján, ez csaknem 30 000 forinttal haladja meg a nettó minimálbért. Habár ez az érték átlagosan három százalékkal növekszik évente, az olyan mindennapi életben fontos termékek, mint például az élelmiszerek is az előző évhez képest akár 4-5 százalékkal drágulhatnak. Így nyugdíjasként egy nagyobb kiadás komoly kihívást jelenthet, főleg, ha az érintett nem rendelkezik semmilyen megtakarítással.

A magyar lakosság egy része rákényszerült arra, hogy újraértékelje a hosszú távú megtakarítások fontosságát 2020 tavaszán a koronavírus járvány okozta nehézségek miatt, ám nyugalmasabb időkben hajlamosak vagyunk ismét elfeledkezni erről. Ugyanígy aktív keresőként sokan nem gondolnak a nyugdíjas évek nehézségeire sem. Időskorban számos olyan helyzet adódhat, amikor egy-egy kiadás miatt félre kell tenni a régóta dédelgetett terveket, sőt a mindennapi megélhetés kerülhet veszélybe. Az időben megkezdett nyugdíjcélú megtakarítás segíthet abban, hogy könnyebbé váljanak a kihívásokkal teli időszakok a nyugdíjas évek alatt és biztos alapokkal indulhassunk a megoldások felé

– nyilatkozta Horpácsi Krisztina az OTP Nyugdíjpénztár főosztályvezetője

Unokák támogatása

A KSH Népességtudományi Kutatóintézet 2018-ban kiadott demográfiai portréja alapján a nagyszülők többsége számára kiemelten fontos, hogy gondoskodjanak unokájukról: több mint kétharmaduk részt vesz az unokák ellátásában, felügyeletében. Csakhogy az OTP Bank Öngondoskodási Indexének eredményei rámutatnak, a szándékot nem feltétlenül követi anyagi felkészülés is: 2019 szeptemberében

a magyar felnőtt lakosság 13 százaléka tervezte, hogy az elkövetkezendő 4-5 évben elkezd a gyermekei, unokái számára félretenni és csupán 9 százalékuk kezdett valóban megtakarításba az unoka vagy gyermek házasságkötésének céljából.

Fotó: AFP

Idősgondozás

Az idősek gondozását a teljes munkaidőben dolgozó családtagok sokszor nehezen tudják megoldani, kiváltképp, ha egészségügyi ellátásra is szükség van. Az intézményesített idősellátás megoldás lehet, viszont az önkormányzati otthonoktól a magánotthonokig az árak széles skálán mozognak. A magas ellátási díj mellett az intézmények telítettsége is kihívást jelent.

Magyarországon kb. 1,3 millió 70 év feletti él a KSH 2019-es adatai alapján, ennek ellenére csupán kicsit több mint 54 ezer fő tartós vagy ideiglenes elhelyezése volt lehetséges ugyanebben az időszakban az idősek számára kialakított otthonokban, gondozóházakban.

Sokaknak más megoldást kell találniuk, és külön kell fizetni a szakápolók-gondozók segítségét, vagy családtagjaik állandó felügyeletére szorulnak, akik így kieshetnek a munkából.

Az idősgondozási intézményeknek nagyon változó az árazása, a Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona Felvételt Előkészítő Csoport (FECS) szerint az önkormányzati ellátás díjazása egyéni, de a kiszabott ellátási díj nem haladhatja meg az ellátott havi jövedelmének 80 százalékát. Ugyanakkor a magánintézményekről sem lehet általános képet alkotni, hiszen a beköltözési és havidíjak elsősorban az intézmény által nyújtott szolgáltatások körétől függenek, de más egyéb tényezők is közre játszhatnak. A nyugdíjasházakba például általában szükséges egy egyszeri használati díjat is fizetni a havi bérleten felül. Ez a kvázi kauciós összeg milliós nagyságrendű, a havidíj pedig 100 ezer forint körül alakul.

Kérdés viszont, hogy ki fedezi ezeket a költségeket. Az OTP Bank Öngondoskodási Index kutatás ugyanis rámutat, hogy

a megkérdezettek mindössze 8 százaléka tesz félre saját időskorára, nyugdíjas éveire és 15 százalékuk tervezi, hogy az elkövetkező években elkezd félretenni szülei, nagyszülei anyagi támogatására.
Ön mit gondol erről?Mondja el véleményét!

 

 

 

 

49 hozzászólás

Rendezés:
Erzsebet Verne Vagi
A kérdés csak annyi hogy kinek van 100 -on felül nyugdija itt magyarba .Mivel csak folyamatosan a minimál bérel van be jelentve a melós .A jobbik esetben ,,mert van olyan hely ahol csak 4 órába jelentenek be vagy minden 3 dik napra és nem tuol róla ,Ez nem csak most van ,,miota a nagy privatizáció meg történt ez van .Nem a mostani kormány büne ez még a komunisták hagytéka és mig elsz egy morzsa is hatalmon adig nem lesz változás ...dk lmp és a többi párt mind utod
Tibor Tóth
Nyugodjon le mindenki a "pi.cs-ába"mostani fiataloknak és nekem esélyünk se lesz 40éves munkaviszony után nyugdíjjasként pihizni.Amikor a munkáltatók zöme le se jelent 15év-nyi munka viszonyomból 2-évet jelentetek le....Az a durva az egészben,hogy még a NAV se tudott utána járni mitörtént abban az időszakban.Ez a pofára esés Magyar módra!!!
József Seres
Mindenkinek aki dolgozik segédmunkás, szakmunkás, igazgató diplomás, politikusoknak kevesebbet stb. 500.000 Ft nettó fizetést. Ebből már lesz rendes nyugdíj. Ha nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek.
George Faragó
A nyugdij a megelhetes feltetele alanyi jogon az idos emberek szamara ,ezt tette tragikussa a demokracia es a korupt maguknak haracsolo kormanypartok....kulonossen ez utobbi IMADKOZO SASKA HAD a fejunk felett
Ibolya Lukacs
En
60000ft
Nyugdojt.kapok.hanemdolgoznek.ehenhalnek.mas.anyinyugdit.kap.megtobet
Minten.munkaber.Hol.az.igasag
Ferenc Ban
Svájcban sem elég az állami nyugdij a megélhetéshez.
Alapitottak a munkavállalók részére egy un. 2.--ik nyuhdijalapot amit levonnak a fizetésböl és kötelezö, amig dolgozik.
Ez egy meghatározott havi összeg amit alapesetben a munkaadó és a munkavállaló fele-fele arányban fizet.
A munkaadó sok esetben nagyob százalékot vállal át.
A mánkavállaló maximum 50%-ot köteles befizetni.
Igy már kedvezöbb kilátások elé nézhetnek a nyugdij elött állók!
Márta Turoczi
Van aki több műszakban dolgozik ezért a pénzért. Ezzel miért nem foglalkoznak? Ő mit tegyen, vagy egyen??
Erika Schunkné Bánfai
Ha 135000 ft nyugdijam lenne,talán hozzá szólnék!!
Ticzné Ari
És akinek 50 v 60 van a Nyugdija az mit csinál vele hogy rakjon félre őrül ha megél és hol vannak a fűzetni valok ,,
Zsuzsa Horvath
Az mit csinaljon akinek. csak 1 0 9 e. ft a nyugd. a ? es albiban lakik .mert. a gyereke lakik a csaladi hazban.annak ON szerint mire eleg ez. a penz ?
Petrosz És Gena Sztefopulosz
Ideje lenni azt a nyugdíj emelest kapni ami megilleti anyugdijasokat a számok alapjan
Budainé Baranyi Ildikó
Bocs kinek van 135000 Ft nyugdíja?
Mária Szabóné Székely
Én úgy látom, nem 4-5% az ár emelés. !3 évet dolgoztam, iskolában, mint gazdasági ügyintéző. Már 9 éve nyugdíjas vagyok. Most a nyugdíjam 116 ezer Ft. Ha egyedül lennék ez nem lenne elég. A kettönk nyugdíjából sem futja szinházba, moziba járásra. Ruhát nagyon ritkán vesszünk. Műszaki cikket csak akkor, ha elromlik valami.-hitelből. Nem így gondoltam régen.
Demeterné Báki Ilona
40 év munka után 93000 ft a nyugdíjam özvegyit nem kapok mert a férjem 1993ban hunyt el vajon mire elég ?
Ottó Tót
400euró mire elég? A benzinre havonta.
Klára Csordás
Egy éve a Generál Biztosítóval "nyugalom" biztosítást kötöttem, halálom esetén a Gyermekeimnek a temetési költségek kiadásánál jelenteni fog valamit.
Szabó János
Szinte semmit nem fog jelenteni... Kár volt megkötnie ezt a biztosítást... Hogyha a párnája alá tette volna ezt a pénzt, amit a Generalinak fizet, akkor jobban járt volna.
Válasz17 órája
Judit Cseh
Ha egyedülálló, nem elég 135 ezer. Nekem még annyi sincs. Nagyon hiányzik a társ nyugdíja. Két nyugdíjból közös rezsin lenni, étkezni, néha kimozdulni otthonról, gyógyszer (70 felett biztos szükség van rá) fogorvos (horror árak), rengeteg idős ember fogatlan (szégyen!). Öltözködni? Turkáló. Nincs unoka, férj, kit szeretgessünk? Kutyuskát. Állatorvos, kaja? Néha utazni? Nevetséges, szégyenletes, megalázó! Miért nem gondolnak az egyedülállókra?
Ila Halo
Kedves Cs. Judit: arra elég 135 ezer forint, amire kell. Higgye el, nagyon sok egyedülálló ember él ennyiből (vagy ennél kevesbből vagy valamennyivel többől), mégsem panaszkodik. Ha az életmód ennél többet kíván, - kutyus, utazás, sőt nincs akit szeretgessen..,- az magánügy, sőt más kérdés...(Rezsi, patika, élelem, néha színház, baráti összejövetel, egy-egy könyv is belefér ennyibe is, hacsak nem élt eleddig kissé nagyvilábibb életet valaki...)
Válasz4 hete
Anna Szokoli
Jó,akkor most vizsgáljanak meg mást is.Például hogy lehet megélni havi 100 ezres keresetből?
Stella Böröcz
Pont erre gondoltam, igazad van. Állandóan a nyugdijjasokat ajnározzák, velünk meg nem törődnek. A vírus ideje alatt ment a nyugdíj, sok elküldött ember meg nem keresett nulla Forintot.
Válasz14 hete
Tabori Agnes
Stella Böröcz Igen, nekünk már nyugdíjunk sem lesz, halálunkig dolgozni fogunk.
Válasz4 hete
Ila Halo
Stella Böröcz Akik ma nyugdíjasok, ledolgozták a 40-44 évet, befizették a munkáltatójuk által az eü. járalékukat az államnak! Mint egy biztosítónak!!! Idős, munkára már "alkalmatlan"-nak titulálva, most kapják vissza bizonyos százalékát az évtizedek alatt munkabérből levont jogos eü., nyugdíj-megtakarításukat!
Föl tudja fogni amit itt elmontam??? Ha nem, majd megtudja mikor nyugdíjkorú lesz...
Válasz4 hete Szerkesztve
Erika Benedek
Hat ez cuki cikk!A felnőtt korban amennyiben dolgozol...vállalj gyereket...tanittasd..segits a szüleidnek,mert keves a nyugdijuk...tegyel felre penzt a gyerekeid megsegitésére..az öregkorodra de fontos az unokak segitése is..ja es majd kifelejtettem!Fizess hitelt mert lakni is kell valahol!Ja!es meg valami..neked is egy ėleted van..élni is kellene abbol a fizetésből ami töredéke az eus fizetésnek.Eü.diplomas vagyok!
Még egy dolgot kihagytam: bizd a pénzed jo hozam reményébenpl.a Questor féle befektetési tanacsadokra!
Na ez jo!Sirjak vagy nevessek?
TetszikVálasz144 hete
Kovács E. Zsóka
A fizetésem ennyi.....
Attila Vijant
100000 ből nehéz félreteni!
Andrea Ureschné Varga
Alig vslamivel többet keredtem az előző munkahelyemen....de ha nyugdíjjas lennèk ennyiből mèg gyógyszert is kène venni...a megèlhetès mellett?talán ideje lenni felzárkóztatni a helyi bèreket ès s nyugdíjjat európához....tslán most a nèmetekről vehetnènk pèldát.....
Eva Izsak
Nem tudom hogy gondolják hogy félretegyenek a fiatalok mikor örülnek hogy egyikhónapról a másikra betudják osztani a fizetésüket, főleg, ha családjuk van. A 400.000-ft átlagfizetés csak kacsa ebben benne vannak a többmilliós fizetések is. Nézzenek körül mennyibe kerül egy gyerekcipő, vagy ruha, egy játék, mennyibe kerül az élelem.
Oroszi Móni
Szerintetek érdekel valakit a nyugdíjasok sorsa???
Oroszi Móni
Üdvözletem
A legnagyobb probléma az, hogy a nyugdíjasok nagy része 70000ft-ot sem kap, de évvel senki sem foglalkozik!!!!!!!!!
Istvánné Kardos
Rokkant ellátásként ennyit kapnék, de még a felét sem sajnos. Férjem 43év után csak a háromnegyedét rengeteg gyógyszert veszünk.
Ági Kertész
Örülnék az átlagnyugdíjnak!
Mihalyne Szasz
Nagyon sokunknak a rokant nyugdija harminc haromezer forint akor ebbol hogy tudna megelni mgondolna hogy egyen gyogyszeret vagy szamlat fizesen?
Dóra Nagy
Aki félretesz, annak meg nem fizetnek kamatot a bankok évek óta feltünt ez valakinek? Az infláció elértékteleníti a pénzt amit félretett aki képes rá. Az Önkéntes pénztárak sem jelentenek megoldást, mert van olyan év mikor a tőke egy részét is elveszítik, nem csak az előző évben befizetett tagdíjat a nem kockázatos portfólióban is. Persze csak a tagokét, mert a bank saját nyeresége az egekben volt abban az évben is! Számoljunk kicsit a tőkére kamat nincs az infláció még bevallott is 3 % évente x 20 év még a félretett pénz 60 % minimum elinflálódik. Akkor ha csak 3% évente az infláció, de élelmiszerek és egyéb nyugdíjas kiadásoknál ez sokkal tőbb évek óta, nem olyan nagy dolgokra spórolnak többen aminek csökken az ára, hanem élelmiszerre, gyógyszerre, rezsire takarékoskodnak a legtöbben...
Attila Balajthy
Rezsi kifizetés után gondolkoznom kell, mit egyek. Gyümölcs eszembe sem juthat, 1kg alma 600-ft.
Kálmánné Ruzicska
Mindenkinek, nagyszülőknek, szülőknek, felnőtt gyerekeknek olyan jövedelem kéne, hogy egymásra utaltság nélkül a megélhetés biztosított legyen. Jelenleg az van, hogy a családalapítás gondjaival küzdő fiatalok támogassák a szülőket, vagy a nagyszülőket, a szülők az ő szüleit és visszafelé. Közben majdnem senkinek nincs annyi jövedelme, hogy ezt teljesíteni tudja. Ilyen átlag jövedelem mellett ki tud arra gondolni, hogy mi lesz ha megöregszik, örül, ha az alapvető dolgokat fedezni tudja. Szép gondolat az öngondoskodás, de a jelenlegi átlag jövedelmek mellett lehetetlen.