Payday Loans

Keresés

A legújabb

A nemzet festője/rendezője...!? PDF  Array Nyomtatás Array  E-mail
Magyar írástudók árulásai
2019. december 07. szombat, 07:16

Bak Imre

festőművész
(Budapest, 1939. július 5


NEMZET MŰVÉSZE DÍJ

A Nemzet Művésze díjat a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére – 2013-ban – az Országgyűlés a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából alapította.

A díjat a Magyar Művészeti Akadémia elnöke a köztestület megalakulásának évfordulója – november 5. – alkalmából adományozza. A díjat a köztestület elnöke és a miniszterelnök vagy az általuk kijelölt egy-egy személy adja át.

A díj odaítéléséről a 11 fő Kossuth-díjjal kitüntetett művész alkotta Nemzet Művésze díj Bizottság dönt, amelynek elnöke a köztestület elnöke (amennyiben Kossuth-díjjal kitüntetett személy). A bizottság két tagját a kultúráért felelős miniszter, nyolc tagját a bizottság elnöke kéri fel, legfeljebb három évre.

A díj az alábbi művészeti területeken adományozható: színházművészet, irodalom, zeneművészet, képzőművészet, filmművészet, építőművészet, táncművészet, iparművészet, fotóművészet, népművészet, valamint cirkuszművészet. A Nemzet Művésze cím az előzőleg Kossuth-díjban részesített és 65. életévét – táncművész, valamint cirkuszművész esetében 50. életévét – betöltött művészeknek adható.

A Nemzet Művésze címet egyidejűleg legfeljebb 70 személy viselheti. Törvény alapján a díj az első két alkalommal (2014-ben és 2015-ben) a fent hivatkozott művészeti területeken törvényben meghatározott keretszámok szerint adományozható; a 2015. évi adományozást követően a köztestület elnöksége jogosult dönteni arról, hogy megüresedett díjazotti helyen a díj mely művészeti területen adományozható, szem előtt tartva, hogy az egyes művészeti területeken a Nemzet Művésze címet viselők száma lehetőleg ne legyen kevesebb egy főnél.

A díjazott az adományozásról okiratot kap, jogosult a Nemzet Művésze cím viselésére, és az adományozást követő hónap első napjától életjáradékban részesül. Az életjáradék havi összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a huszonháromszorosa.

A Nemzet Színésze, a Magyar Mozgókép Mestere, a Magyar Állami Operaház Mesterművésze címek valamelyikének viselése nem zárja ki a Nemzet Művésze díj elnyerését, s az együttes címhasználatot; többes díjazottság esetében a Nemzet Művésze elismerésben részesült művésznek választania kell, hogy melyik díja alapján kéri életjáradék folyósítását.

A díjat 2014 júliusában ítélte oda első alkalommal a díj bizottsága; mivel nem volt Kossuth-díjas cirkuszművészünk, 69 főnek adományozott díjat. A díjjal járó havi életjáradék összege a 2014. évben díjazottak esetében – a 2013. évi minimálnyugdíj összeg (28.500 Ft) alapján – 655.500 Ft, mely jelenleg változatlan.

A BIZOTTSÁG TAGJAI

 

KUBIK ANNA

bizottsági elnök, színművész, az MMA rendes tagja;

A kultúráért felelős miniszter által felkért tagok:

AKNAY JÁNOS

festőművész, az MMA rendes tagja, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének elnöke; a képzőművészet művészeti területet képviseli;

EPERJES KÁROLY

színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja; a színművészet művészeti területet képviseli.

A Bizottság elnöke által felkért tagok:

BUDA FERENC

költő, műfordító, az MMA rendes tagja, a Nemzet Művésze; az irodalom művészeti területet képviseli;

FINTA JÓZSEF

építőművész, az MMA rendes tagja, a Nemzet Művésze; az építőművészet művészeti területet képviseli;

GYULAI LÍVIUSZ

grafikus, az MMA rendes tagja, a Nemzet Művésze; a képzőművészet és az animáció művészeti területet képviseli;

KISS JÁNOS

balettművész, a Győri Balett igazgatója, alapító tagja; a táncművészet művészeti területet képviseli;

MEDVECZKY ÁDÁM

karmester, az MMA rendes tagja; a zeneművészet művészeti területet képviseli;

SÁRA SÁNDOR ( † 2019)

operatőr, rendező, az MMA rendes tagja, a Nemzet Művésze; a filmművészet művészeti területet képviseli;

SCHRAMMEL IMRE

keramikus, iparművész, az MMA rendes tagja, a Nemzet Művésze; az iparművészet művészeti területet képviseli;

SEBŐ FERENC

előadóművész, népzenekutató, a Nemzet Művésze; a népművészet művészeti területet képviseli.

.)


Képtalálat a következőre: „bak imre festő”

 

Képtalálat a következőre: „bak imre festő”

 

p.s.:

ő lett az idei

- Csányi Sándor milliárdos úr "fémjelezte" -

ún. Prima primissima festőművész díjazott is... :(

 

+

 

 

GOTHÁR PÉTER

Gothár Péter

filmrendező

Pécs, 1947. augusztus 28.

A mozgóképet és a színházat egyenrangú kifejezési formának tartó, virtuóz játékossággal alkotó – a pillanatnyit az örökérvényűség magaslati pontján fölmutatni képes – rendező kiemelkedő művészi teljesítményéért.

A filmkritikusok díja (1980, 1983, 1987, 1997, 2002), velencei Arany Oroszlán-díj (1980), a Filmszemle díja (1982, 1986, 1988), cannes-i különdíj (1982), a New York-i kritikusok díja (1982), Balázs Béla-díj (1987), Érdemes művész (1990), B. Nagy László-díj (1996), Kossuth-díj (1997), Vastaps-díj (2006), a színikritikusok díja (2007), Nemzet Művésze (2014)

LAST_UPDATED2