Payday Loans

Keresés

A legújabb

Újságírásnak álcázva/A kádári Magyarország titkos élete PDF  Array Nyomtatás Array  E-mail
Magyar írástudók árulásai
2019. október 31. csütörtök, 12:02

Borvendég Zsuzsanna - Újságírásnak álcázva

Újságírásnak álcázva

Borvendég Zsuzsanna

Könyv
Nemzeti Emlékezet Bizottsága kiadó, 2015
182 oldal, Puha kötésű ragasztott C5 méret
ISBN 9786158019101

 

Az 1989. évi csehszlovákiai bársonyos forradalom után politikai bombaként robbant a hír, hogy az ország fővárosa több olyan nemzetközi szervezetnek nyújt otthont, amelyek valójában a szovjet titkosszolgálat, vagyis a KGB fedőszerveként működnek, illetve működtek, és ezáltal komolyan veszélyeztetik az ország szuverenitását. Ezek egyike volt a Nemzetközi Újságíró Szervezet (NÚSZ), amelynek legaktívabb tagszervezetei közé tartozott a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ).

A NÚSZ-t Koppenhágában hívták életre 1946-ban, a következő évtől azonban a székhelye átkerült Prágába. Az eredeti célkitűzés az volt, hogy a világ újságíróit egy közös érdekvédelmi és szakmai szervezetbe tömörítsék. Már az alakuló ülés után nem alaptalanul felmerült az a vád, hogy a Szovjetunió befolyást igyekszik szerezni a szervezet vezetőségében. A kétpólusú világ kialakulásával párhuzamosan a szervezeten belül iskiéleződtek az ellentétek, amelyek végül szakításhoz vezettek...

Ebben a kötetben a történész szerző (Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára) a fellelt levéltári források alapján tesz kísérletet arra, hogy rekonstruálja a NÚSZ magyarországi tevékenységét, vállalatainak működését, illetve - különböző személyi kapcsolatrendszereken keresztül - bemutassa az érintett vállalatok titkosszolgálatitevékenységét. A hozzáférhető dokumentumok azonban meglehetősen hiányosak, vagy megsemmisültek a rendszerváltás előtt, vagy még nem adták át azokat...
*
A kötetben foglaltak az alábbi TARTALOM szerint követhetők nyomon:

BEVEZETÉS (A KGB ÚJSÁGÍRÓI, A MÚLT ÁRNYAI;
• NÚSZ-TÁMASZPONTOK MAGYARORSZÁGON;
• TERJESZKEDÉS NYUGAT FELÉ;
• CÉL: A HARMADIK VILÁG;
• INTERPRESSZ ÜGYEK;
• (ÁT)VÁLTOZÓ VILÁG;
DOKUMENTUMOK - IRODALOM - NÉVMUTATÓ

 

Borvendég Zsuzsanna - A kádári Magyarország titkos élete

A kádári Magyarország titkos élete

Borvendég Zsuzsanna

2 könyv egyben - tartalmazza az Újságírásnak álcázva című írást is.

ELSŐKÉNT NÁLUNK KAPHATÓ!

Könyv
Kárpátia Stúdió kiadó, 2019
296 oldal, Kemény kötésű fűzött C5 méret
ISBN 9786155374340

A hidegháború időszaka a kémjátszmák története volt, és bármilyen hihetetlen, Magyarország mindebben nagyon fontos szerepet játszott.

Magyar titkos ügynökök nyüzsögtek a világ legfontosabb ipari létesítményei körül, megszerezve akár a legérzékenyebb technológiákat is, de sikeres tevékenységük fedésében egy rejtélyes pénzügyi-gazdasági hálózat is kiépült a hetvenes-nyolcvanas évekre: létrejött a vadszocialista offshore-birodalom.

A titkosszolgálatoknak persze titkos ügyleteihez titkos pénzekre is szükségük volt. A kommunizmus idején valutakitermelésnek nevezték azt a tevékenységet, amellyel konspiratív pénzeket és plusz költségvetési forrásokat biztosítottak a hírszerzés számára.

Közben elképesztő vagyonok vándoroltak az ebben szerepet játszó személyek kezébe.

Borvendég Zsuzsanna történész tavaly (2018) a „Magyar Idők” hasábjain izgalmas sorozatban fedte fel a kommunista diktatúra haszonélvezőinek, az ország kirablásában és eladósításában szerepet játszó személyek, esetek hátterét.

Korábban pedig a Nemzeti Emlékezet Bizottsága által kiadott „Újságírásnak álcázva” című kötetben azt mutatta be, hogy a mindmáig létező Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) miként vett részt az ország vagyonának megcsapolásában.

• Milyen feladatokat kapott a KGB fedőszervezetétől a MÚOSZ?
• Hogyan hajtotta végre ezeket?
• Hogyan épült be a magyar belügyi és katonai titkosszolgálat az újságíró-szövetségbe?
• Milyen vállalatok működtetésével gazdagították a KGB számláit a magyar sajtóirányítás prominensei?
• Kik voltak azok a személyek, akik működtették ezt a mechanizmust?

*
„Ez a könyv is évek óta hozzáférhetetlen, ezért született az a döntés, hogy A kádári Magyarország titkos élete sorozattal együtt ismét hozzáférhető legyen”.
*

Borvendég Zsuzsanna a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett történészi diplomát 1999-ben, 2001-ben pedig lediplomázott a PPKE Jog- és Államtudományi Karán is. A PPKE BTK doktori iskolájában 2016-ban védte meg disszertációját, amelynek címe: „Újságírók és külkereskedők a Kádár-rendszer hírszerzésében”.

1999–2019 között tudományos kutatóként dolgozott az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában, jelenleg a Magyarságkutató Intézet Történeti Kutatóközpontjának tudományos munkatársa. Kutatási területe: Magyarország 1945 utáni története, a titkosszolgálatok és a politikai rendőrség működése.
Főbb munkái: Az impexek kora (NEB, 2017.) és A Cég megnyertjei – a megnyertek cégei (ÁBTL–NEB, 2018.)
*
LAST_UPDATED2