Payday Loans

Keresés

A legújabb

Családi nyaralás - Pihenés vagy időzített bomba? PDF Nyomtatás E-mail

CSALÁDI NYARALÁS 
Pihenés vagy időzített bomba?

A gyerekek még a vízparton akarnak játszani, a férj örül a két hét szabadságnak, és a helyi látványosságokat látogatná, az asszony meg próbálja összeegyeztetni a különböző igényeket, úgy érzi, kezd megőrülni, és hogy a munkahelyre visszatérés pihenésképp fog hatni számára. Mindenki jót akar, szeretné jól érezni magát, és a feszültség mégis kézzel fogható pár nap után. Ismerős a helyzet valamelyik szereplő szemszögéből? Mi történik itt?

Családi életciklusok

Ahogy az egyes ember életének különböző szakaszai vannak, úgy a család életének is megvannak a maga fázisai. Minden egyes életszakasz speciális kihívások elég állítja a házaspárt, ill. a családtagokat. A családnak, mint rugalmas rendszernek mindig igazodni, változni, megújulni kell tudni ahhoz, hogy ezekre a kihívásokra kreatív módon reagálni tudjon, s ezzel tagjait biztonságosan megtartsa. Ha a családi eseményeket és azok mozgatórugóit vizsgáljuk, az aktuális történések mellett mindig meghatározó szerepe van annak az életciklusnak, amelyben a család éppen állomásozik, ill. annak, hogy a korábbi életciklusok adta kihívásokra mennyire sikerült jó reagálni. Most nézzünk meg ezekből az életciklusokból néhányat a nyaralással, pihenéssel összefüggésben.

Kisgyermekes család

Nagyon látványos, ahogyan egy kisgyermek érkezése alapjaiban átrendezi a család életét, a mindennapok menetét. A gyermekvállalás rengeteget ad, új szerepet, új lehetőségeket, ugyanakkor számos kötöttséget is hoz. Hiába hangzik ez magától értetődően, mégis gyakran tapasztaljuk, hogy még gyermeket tervezett, tudatosan vállalt szülők párkapcsolata is a tönk szélére kerül, mert nincsenek felkészülve ekkora változásra. Sajnos sokszor a férjek szeretnék változatlanul fenntartani egykori „legényéletüket”. Nemcsak a korábbi életszakaszhoz való ragaszkodás állhat e mögött, hanem akár az is, hogy kiszorulnak a gyerekek gondozásából, így aztán máshol keresik az örömöket.

A kisgyermeket nevelő családokban a nyaralás, pihenés kétféleképp is felmerül. A gyerekekkel és – ha a gyerekek kora ezt már lehetővé teszi – nélkülük. Ez utóbbi azért juthat fontos szerephez, mert a kisgyermekes családok mindennapjai éveken át alapvetően a gyerekek igényei, szükségletei köré szerveződnek. Ennek a működésmódnak a talapzata viszont a szülőpár egymással való kapcsolata. Évközben a munka és a gyerekek mellett kevés idő jut egymásra. Ha az egymással való kapcsolatban bajok ütik fel a fejüket és ezek hosszú időn át megoldatlanul maradnak, abba a család, mint egész roppanhat bele. A házastársaknak nem luxus tehát legalább egy hétvégét kettesben tölteni, a gyerekek elhelyezése némi nagyszülői segédlettel általában megoldható.

A gyerekekkel való közös nyaralást pedig érdemes úgy szervezni, hogy az mindenki számára tartalmas és élvezetes legyen. Ebbe bizony nagy gyalogtúrák és sok múzeumlátogatás hosszú ideig nem fér bele. Viszont lehetőség nyílik rengeteg közös játékra, beszélgetésre, a gyerekek életkorához mért élvezetes ismeretszerzésre

Serdülők

A kamaszok előszeretettel feszegetik a határokat, sok feszültséget és ijedelmet okozva ezzel szüleiknek. Ugyanakkor az is elmondható, hogy sok régi konfliktus ilyenkor éled újjá, és a serdülők elég már okosak ahhoz, hogy más szemszögből is lássák, hogyan működnek szüleik, mint ahogy a szülők maguk láttatni szeretnék ezt. A közös utazások a „mit szabad, mint nem szabad” huzakodásokon túl remek alkalmat jelentenek arra, hogy egy-egy jóízű beszélgetés, eszmecsere eredményeképpen a kortárscsoport véleménye mellett helyet szerezzenek maguknak a szülők értékei, nézetei a kamaszok lelkében. Továbbá a serdülőkkel sok olyan kulturális programot lehet már szervezni, amelyekben igazi, csillogó elméjű társaik tudnak lenni szüleiknek eredeti meglátásokkal, kritikával, humorral, a világra való nyitottsággal.

Kirepülés a fészekből

A házaspárnak számolnia kell azzal, hogy eljön az az idő, amikor gyermekeik már nem velük akarnak nyaralni. Fájdalmas tudomásul venni, hogy élik a saját életüket, szervezik a saját programjaikat. Szerencsés esetben a szülő-gyermek kapcsolat át tud alakulni egy jó partneri viszonnyá, amelyben szülők és felnőtt gyermekeik egymást tisztelve, támogatva sok tartalmas közös programot szervezhetnek.

Az „üres fészek” helyzetnek egy másik következménye, hogy a házasfelek figyelme ismét egymásra és a kapcsolatukra irányul. Számot kell vetniük azzal, hogy a gyerekekről való gondoskodás nélkül is maradt-e egymásnak mondandójuk, melyek azok a szálak, amelyek összetartják őket. Ez sok házaspárt válságba sodor, ugyanakkor lehetőségeket hordoz magában. Soha máskor nem aktuálisabb a „bakancslista” megvalósítása, mint ezekben az években. Mindenki hordoz olyan vágyakat, terveket magában, amelyek megvalósítását akár évtizedeken vagy egy fél életen át halogatja. Hová szeretne menni? Mit szeretne megnézni? Melyek azok a könyvek, amelyeket mindenképp jó volna elolvasni? Ezek mind olyan igények, amelyek kielégítésére éppen akkor lehet sort keríteni, amikor a gyerekek már nem igénylik a mindennapi közelséget, de szüleik még viszonylag jó egészségben, vagy kezeléssel jól karban tartott krónikus betegséggel élnek.

Nyaralni, kikapcsolódni sokféleképpen lehet. Fontos, hogy a lehetőségekhez mérten helyet kapjanak benne a mi igényeink, szükségleteink – ha lehet, akkor azokéval összhangban, akiket szeretünk, ha ez nem megy, akkor külön programok formájában.

Bimbó Melindapszichológus