Payday Loans

Keresés

A legújabb

A pénzcsináló  E-mail
Írta: Jenő   
2019. július 03. szerda, 06:24



A századfordulón játszódó filmvígjáték hőse Bányai, a szegény írnok, aki tehetséges pénzhamisító. Egész valósághű bankjegyeket tud rajzolni, és ezzel megszabadul égető pénzgondjaitól. Ráadásul még házsártos anyósa is bíztatja. Egy ambiciózus detektív, Mikola felfigyel a hamis bankjegyekre, és vidéken is nyomozni kezd a pénz- és a kutyabőr-hamisítások után. Bányai karrierje pedig egyre feljebb ível...

A pénzcsináló (1964)
*


Pénzcsináló

1964-ben bemutatott fekete-fehér, magyar filmvígjáték,

amit Bán Frigyes rendezett,Tolnai Lajos novellájából.


Cselekmény[szerkesztés]

A századforduló idején járunk. Bányai Péter szegényes könyvelő, aki egy nap segít kislányának a házi feladatban, azaz rajzol neki egy 5 forintost. Ám anyósa véletlenül a rajzolt pénzt viszi el bevásárláshoz. Mivel senki sem veszi észre a hamis pénzt, éppen ezért Péter anyósa unszolására elkezd pénzt hamisítani. Ezzel sikerül kihúznia családját a bajból, sőt bekerülnek a gazdagok társaságába. Azonban a rendőrség is tudomást szerez a dologról, ezért megbízzák a kissé ügyefogyott Mikola nyomozót, hogy kapja el a bűnöst.

Képtalálat a következőre: „a pénzcsináló”

Szereplők[szerkesztés]

További szereplőkAndai BélaBakai LajosBősze GyörgyCsonka EndreGozmány GyörgyHerrer PéterJurik IcaKollár BélaKéri Edit,Lóth IlaMadaras VilmaMárky GézaRákosi MáriaSimor AndrásSzirmai JenőVictor GedeonZoltai Miklós

Érdekesség[szerkesztés]

Az Egri István által alakított Mikola nyomozó feltűnik az Én, Strasznov Ignác, a szélhámos című sorozatban is, de ott már Márkus László alakítja.

Szállóigévé vált mondat[szerkesztés]

Bányai Péter (a gyóntató papnak): Tudom atyám nagy bűnt követtem el. Hallgattam a sátán szavára, aki anyós formájában megkörnyékezett.

Források[szerkesztés]

Képtalálat a következőre: „a pénzcsináló”


LAST_UPDATED2