Payday Loans

Keresés

A legújabb

Strandlabdarúgás PDF Nyomtatás E-mail
A MAGYAR FOCI - táltosparipa vagy állatorvosi ló
BABJÁK BENCE
BABJÁK BENCE
2019.05.29 16:58 Frissítve: 2019.05.29 17:27

Strandlabdarúgás: önállósodott a szakág Magyarországon

Kikerült a sportág az MLSZ versenyrendszeréből, de egy nem profitérdekelt cég irányításával zavartalan maradhat a működtetés.

Véget ért a bizonytalanság a magyar strandlabdarúgásban.

Az MLSZ januárban úgy döntött, a szakág kikerül a szövetség versenyrendszeréből, ezt követően hónapokig nem lehetett tudni, hogyan folytatódik a sportág magyarországi története. Végül májusban megszületett a megállapodás, a pályázók közül a szövetség a Magyar Strandlabdarúgás Menedzsment Nonprofit Kft.-nek (MSMN) adta át a sportág működtetésének lehetőségét, amely a jövőben az MLSZ-től függetlenül felügyeli és szervezi a hazai strandlabdarúgást.

A JÖVŐT ÉPÍTIK GYÖNGYÖSÖN

Bár az Euro Winners Cupon a GWP Cservy az egyedüli magyar csapat, több hazai vonatkozása is lesz a csütörtökön kezdődő eseménynek. Baghy Csaba játékvezetőként vesz részt a tornán (a kontinentális BL-győztesek szeptemberi tornájára kollégája, Legeza László kapott meghívást), a Bodon Péter FC a két klub közötti jó viszony miatt az ukrán bajnok Euroformatnak nyújt anyagi segítséget, a magyar első osztály tavalyi bajnoka, az ESC Gyöngyös viszont kihagyja a tornát.

„Hónapokon keresztül bizonytalan volt a strandlabdarúgás jövője Magyarországon, ezért terveinket át kellett gondolunk – mondta Csiba Attila, az Energia SC elnöke. – Csak a labdarúgáson belül három szakágat üzemeltetünk, ezért a költségvetésnél felelősségteljes döntést kell hoznunk. Mivel korábban a taónak köszönhetően sikeresen pályáztunk egy strandlabdarúgó-aréna felépítésére, és az utóbbi években is folyamatosan fejlődött nálunk a sportág, nem akartuk veszni hagyni, amit eddig felépítettünk. Azt szeretnénk, hogy ez a látványos, gólokban gazdag sport a klubon belül, valamint a régióban is életben maradjon. Ehhez viszont megfelelő infrastruktúra szükséges, ezért a költségvetésünkben a strandfocira elkülönített összeget most nem Euro Winners Cup-indulásra fordítottuk, hanem arra, hogy önerőből is kipótoljuk az összeget, ami szükséges az aréna megépítéséhez. A tervek szerint június végére elkészül a pálya, amelyet a Gyöngyös strandkézilabda-, valamint strandröplabda-szakosztálya is használhat.”

„Mostantól az MSMN berkein belül kell biztosítanunk a sportág működését – mondta Herbály Péter, korábbi FIFA-kerettag strandfutball-játékvezető, az MSMN ügyvezető igazgatója. – Szeretnénk a magyar válogatottal tartani vagy javítani pozíciónkat, minél több hazai csapatot delegálni a Bajnokok Ligájába, s olyan nemzetközi rendezvényeket elhozni Magyarországra, amelyekre építhetünk a jövőben.”

Az igazgató elmondta, hosszabb távon szeretnének több szintből álló versenysorozatokat – többek között másodosztályú bajnokságot, női bajnokságot, illetve Magyar Kupát – felépíteni, és fontosnak tartják, hogy növeljék a mintegy hétezer  igazolt strandlabdarúgó számát.

„Szeretnénk központosítani a sportágat, ugyanakkor mivel Magyarországon csaknem húsz szabványméretű strandfocipálya található, fontos, hogy minél több helyszínre jusson el ez a látványos játék. Ha bármely település vagy sportszervezet szeretne otthont adni valamelyik rendezvénynek, támogatjuk. Idén nyáron a magyar élvonalbeli bajnokság és az utánpótlásversenyek lebonyolítása, a válogatott B-csoportos Eb-szereplése, valamint az U21-es nemzetközi utánpótlástorna, a Talent Cup megszervezése a legfontosabb.”

Az MSMN a következő években az eddigi NB I-es versenyrendszerben gondolkodik, ám az idő rövidsége miatt idén nyáron rövidített bajnokságot írt ki, s a versenykiírás szerint kettő plusz egy hétvégés tornán küzd a kilenc csapat a bajnoki címért. A meccseket a fővárosi Lupa Beach Arénában rendezik, amely ideális helyszíne a legkülönfélébb strandsportoknak, évek óta házigazdája a strandröplabda ob döntőinek, a strandkézilabda Európa-kupának – sok más egyéb sportesemény mellett –, és reményeik szerint hosszú távú ideális helyszíne lesz a strandlabdarúgás országos bajnokságnak is.

„A válogatottnál biztosítanánk a szakmai folytonosságot, ezért Ughy Márk marad a szövetségi edző, Berkes László pedig továbbra is az utánpótlást felügyeli. A játékvezetést első számú FIFA-bírónk, Baghy Csaba koordinálja. Mivel nonprofit kft.-ként működünk, minden tőke benne marad a sportágban, és a folyamatos fejlődésre fordítjuk. Nem kizárólag a mostani idényre építkezünk, olyan támogatókat keresünk, akikre hosszú távon számíthatunk. A szponzorokkal és a támogatók bevonásával kapcsolatban napi szinten változik a helyzet, szerencsére pozitív irányba.”

A magyar válogatottra nyáron B-csoportos Európa-bajnokság vár Moldovával, Észtországgal és Litvániával az olaszországi Cataniában, s továbbjutás esetén az A-csoportba kerülésért játszhatna. Előtte azonban Portugáliára figyel a sportág, május 30. és június 9. között ugyanis Nazaréban rendezik a Bajnokok Ligájának megfelelő Euro Winners Cupot, amelyen hazánkat a GWP Cservy képviseli. Az előző idény bajnoki ezüstérmese a portugál Sótao, a holland Egmond, valamint a finn Baggio mellől igyekszik továbbjutni csoportjából.

„Nehezebb csoportba is kerülhettünk volna – mondta Fekete Viktor, a GWP játékosa. – A holland és a finn csapatot le kell győznünk, és akkor vélhetően a portugál együttessel játszhatunk az elsőségért. Mivel a csoportkör után sorsolják az ágakat, nem mindegy, melyik helyen jutunk tovább. A korábbi évekhez képest ezúttal sajnos jóval kevesebbet készülhettünk együtt, de ez a torna a sportág ünnepe, Európa legerősebb csapatai és a világ legjobbjai lépnek pályára, úgyhogy ott a helyünk.”