Payday Loans

Keresés

A legújabb

Láthatatlan Magyarország PDF Nyomtatás E-mail
A gazdaság és a szegénység
A legdurvább szegénységről írt könyvet L. Ritók Nóra
Képtalálat a következőre: „Láthatatlan Magyarország könyv”
A több tízezer mélyszegénységben élő, éhező gyerekekről szóló Láthatatlan Magyarország nem lesz könnyű olvasmány.
Berei Dániel - szmo.hu
2017. november 28.



L. Ritók Nóra 1000 oldalnyi történetéből, blogbejegyzéséből szerkesztették össze a Láthatatlan Magyarország című könyvet, mely

több tízezer éhező gyermek életébe és a magyar mélyszegénységbe enged betekintést.

Kedd reggel a Katona Színházban, a könyv bemutatóján az Igazgyöngy Alapítvány vezetője kiemelte, a történetek összegyűjtésénél, szerkesztésénél nagyon fontos szempont volt, hogy

a történetek hatásosak legyenek, közben a könyv ne menjen át szegénység-pornóba.

Könyv a kilátástalan szegénységről

L. Ritók Nóra grafikusművész és tanár, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője. 2000 óta dolgozik saját alapítású művészeti iskolájában Berettyóújfalun. Az alapítvány a mélyszegénységben elő gyermekeknek és családjaiknak igyekszik segíteni. L. Ritók Nóra rendszeresen megírja azokat a történeteket, amikkel a munkája során találkozik, ezekből az írásokból készült a Láthatatlan Magyarország című könyv.

lh3

A könyv személyes történeteken keresztül mutatja be, hogy gyermekek tízezrei élnek ma Magyarországon a 21. századi Európához méltatlan nyomorúságban:

éhesen, gyógyszer nélkül, teljes és végleges kilátástalanságban.

L. Ritók Nóra célja, hogy megmutassa a mai magyar közgondolkodás számára ismeretlen mélyszegénységet és ennek felszámolási nehézségeit.

Ne legyen szegénység-pornó

“Ennek a könyvnek a megjelenését az eddigi munkánk összegzésének élem meg” - kezdte az L. Ritók Nóra a könyvbemutatón. Elárulta azt is, hogy rengeteg, több mint 1000 oldalnyi írását nézték át, amiből először a könyv egy 580 oldalas verziója készült el, majd azt szűkítették még tovább, így lett a végleges hossz a 300 oldal.

A könyv szerkesztője, Kele Fodor Ákos elmondta, az 580 oldalas verzió borzasztó megterhelő lett volna az olvasóknak.

“A relatív felemelő részek, a pozitív példák kisebb arányban voltak jelen abban a verzióban. Így is nagyon nehéz olvasmányról beszélünk, de úgy annyira borús lett volna, hogy nagyon megviselte volna az olvasók szívét” - mondta.

L. Ritók Nóra megköszönte a szerkesztőnek, hogy a rengeteg, nagyon érzelmes anyagot egy emészthető könyvvé tudta szerkeszteni, majd elárulta, azért az olvasáskor többször is elsírta magát.

“Azon azért megdöbbentem az olvasás közben, hogy menyi munkát végeztünk a kollégáimmal már ezen a területen. Nem tagadom, vannak történetek, amik a mai napig megborzongatnak.”

L. Ritók Nóra azt is kiemelte, hogy ma már ráérzett arra, hogyan kell megírni úgy egy történetet, hogy az a közösségi médiában is “sikeres” legyen és így nagyobb eséllyel találjon támogatót a szereplőinek. Fontos, hogy a történetben konkrét, megnevezett személy és annak valós története köszönjön vissza, azonban

attól óvakodni kell, hogy ezt túlzásba vigye, kirakjon mindent az ablakba, mert akkor szegénység-pornó lesz belőle.

Műfajok között lebeg

Kele Fodor Ákos elmondta, a Láthatatlan Magyarország nehezen besorolható a klasszikus műfajok közé. A könyvben találunk publicisztikát, amiben nagyon velős, nagyon plasztikus véleményeket olvashatunk, melyek “visszaidézik a tárcairodalom legjobb korát”.

Egyszerre találunk a könyvben “énírásokat” - hiszen L. Ritók Nóra személyesen átélt történeteit olvashatjuk benne -, és erős szociografikus leírásokat is.

lh1

“Valamiféle furcsa, műfajközi térben bolyong ez a könyv” - mondta a könyv szerkesztője, aki kiemelte, addig gyűrték a művet, míg a blogszerűséget teljesen kiűzték belőle, így csak önmagukban is értelmezhető írások kerültek a kötetbe.

Hátha olvassák a jövő döntéshozói

L. Ritók Nóra elmondta, hogy a könyv segít az egyedi, konkrét problémákon keresztül megrajzolni egy problématérképet, ami nagyon súlyos nehézségekre hívja fel a figyelmet.

“Nem csak az a cél, hogy a Nóri, mint egy karizmatikus arc, eladja ezt a könyvet, hanem hogy ezzel egy időben készüljön egy korlenyomat is, ami felhívja a figyelmet Magyarország súlyos problémáira” - mondta Kele Fodor Ákos, aki kiemelte, hogy a nehezen áttekinthető internetes tartalmakhoz képest ez a könyv olyan időtálló tartalom lehet, ami tömörebben, rendezettebben mutat rá a már említett problémákra.

“Van bennem egy naív optimizmus, de ahhoz nagyon naívnak kell lennem, hogy azt higgyem, hogy ők fognak kapkodni ezért a könyvért” - válaszolta L. Ritók Nóra arra a kérdésre, vajon érzékenyítheti-e a döntéshozókat a könyv tartalma. “Még egyetlen regnáló politikus sem jött el a szegregátumokba” - tette hozzá.

A szerkesztő még ennél szigorúbban fogalmazott: Kele Fodor Ákos szerint annak nagyon kicsi az esélye, hogy a most közömbös döntéshozók a könyv hatására megváltoztassák a véleményüket és az elolvasott történetek miatt tegyenek lépéseket.

A szerző és a szerkesztő végül abban kiegyezett, hogy arra a mű tökéletes lehet, hogy a jövő döntéshozóinak szemét felnyissa.

Itt a könyvről még több infót találsz, és meg is tudod rendelni. Az L. Ritók Nóra által vezetett Igazgyöngy Alapítvány munkájáról pedig ittolvashatsz többet.