Payday Loans

Keresés

A legújabb

Krausz Simon: A ​pénzember
Zsidókérdés régen és ma - Zsidókérdés régen és ma

A ​pénzember 1 csillagozás

Egy magyar bankár élettörténete
Krausz Simon: A pénzember
Antikvárium.hu antikvár780 Ft
Könyvtár

Krausz ​Simon – a múlt század utolsó évtizedétől a harmincas évekig világszerte ismert kitűnő tőzsdei és bankszakember – úgyszólván a semmiből küzdötte föl magát. A kis szénüzlet-tulajdonos fia a Kereskedelmi Akadémia elvégzése után került a bankszakmába, ahol fényes karriert futott be. Hírneve, hatalma és tekintélye folytán a magyar arisztokrácia is befogadta köreibe. Bravúros pénzügyleteiből szerzett hatalmas vagyonát nem önös célokra fordította, hanem egyszemélyes intézményként anyagilag támogatta a kultúrát, művészetet, tudományt. Ahogy maga vallja: „minden szépnek a protektora voltam”. Ő kezdeményezte a magyar idegenforgalom fellendítését, amellyel igyekezett jó hírnevünket megalapozni a világban. Rendkívül változatos, buktatókkal teli életének történetét lebilincselő közvetlenséggel írja meg. Vallomása nemcsak a kor egyik jellegzetes figurájának életrajza, de a századforduló és a XX. század első évtizedeinek korrajza is. Az 1937-ben a Cserépfalvi Kiadónál megjelent kötet változtatás nélkül adjuk közre, az Ybl Építőipari Innovációs Bank Rt. nagyvonalú támogatásával.

Képtalálat a következőre: „krausz simon könyv”

ELŐSZÓ

Miért írtam ezt a könyvet?
Lelki szükségét éreztem annak, hogy megírjam negyven esztendő küzdelmeit, tapasztalatait, emlékeit.
Ha írásaimból az olvasó azt a benyomást szerzi, hogy életpályámon sok szép és nemes dolgokra törekedtem, hogy amikor csak tehettem, az első sorban állottam az áldozathozatalnál és embertársaim ezreinek szeretetét és becsülését valóban megszereztem, úgy el is hiszi, hogy követtem a nagy parancsolatot: "Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat!" nem feledtem legmagasztosabb magyar kortársamnak, Tisza Istvánnak intelmét sem: "Minden a lényeg; nem fontos a forma!" Sokszor rajongva kerestem az igazságot és mindig beleéltem magamat ellenfeleim helyzetébe, így igazságot tudtam szolgáltatni sokszor magam ellenére is.
Az árnak szennyes hullámai nem értek fel hozzám. Emberek kritikája sohasem izgatott; a dicsérettel, gáncsolással szemben egyaránt érzéketlen maradtan, mert bírám enmagamban, lelkemben él.
Így derűs maradt az életem

Képtalálat a következőre: „krausz simon könyv”

 

 

LAST_UPDATED2