Múltcserepekből egész |

Köves József: Bambi, Közért, kupleráj – Szubjektív szótár

Posted on 2018. július 19. csütörtök Szerző: 

0


Bedő J. István |

Emlékezetem szerint az első hazai szótárregénnyel 1986-ben találkoztam. Lenyűgözött a technika, hogy a szótár (vagy lexikon, enciklopédia) rövidke cikkeiből hogyan áll össze egy teljes család/várostörténet.

Emlékszem, el is gondolkodtam azon, milyen praktikus ez a dolog, hiszen így az írónak nem kell különösebben foglalkoznia azzal, hogyan fűzi össze alakjait és tetteiket, vagyis a dramaturgiát rábízza az olvasóra – majd az ő fejében összeáll a kép. A távoli rokonok ábécérendbe sorolt cselekedeteiből magától kavarodik ki a történet – vagy éppen a történelem.

Azóta többen is éltek hasonló megoldással. Köves JózsefSzubjektív szótár alcímű, karcsú kötete kicsit mást ígér. Köves túl a hetvenen sok mindenre emlékezik – és itt azokat a dolgokat gyűjtötte össze, amelyek az idők során szétfoszlottak, elporladtak; már A magyar nyelv szótára is (rég.) vagy (elav.) jelzettel rögzíti őket.

És még mindig a(z al)címről: csalóka. Ti. nem igazán szótár a mű – mondjuk mint a Retró szótár (Tinta Kiadó, 2008) –, hanem a szócikk olykor karcolat, máskor mininovella. No, itt jogos a szubjektív jelző: a szerző emlékeiben megjelenő helyzetek, események adják meg a magyarázatot a címszavakra.

Így kerül egy kötetbe a békekölcsön (pénzhelyettesító értékpapír) a Bambival (leírhatatlanul pocsék, szénhidrogén alapú üdítőital), a jeges (a jéggyári [az sincs már] jégtömbök árusa, a hűtőgépeket megelőző jégszekrények lehűtésére) az ószeressel (mozgó ócskás). Persze a szubjektív szóidézgetés eltérő terjedelmű írásokat terem. Hosszabb a visszaemlékezés az Egressy klubra, a Foxi-Maxi Egyetemre a Színész–Újságíró Rangadókra (SZÚR) – ezek a társasélet sznhelyei is voltak… Jórészt csattanós történetek születnek Köves tollán, és az idősödő ember bölcsességével, derűsen tekint végig a korszakon, amelyben nem hogy a kerítés nem volt kolbászból, de még a hentesüzletben is csak hébe-hóba bukkant fel. (Nem a kerítés.)

Mi tagadás, Köves személyes élményeitől eltekintve a kötet minden címszava ismerős, még a saját fiatalságomból – de ez csak életkoromból adódik. Mindenesetre szívesen adnám fiaim-lányaim kezébe, hogy tájékozódni tudjanak – ha akarnak – a háború utáni világ labirintusaiban.

Amikor Köves fiatal volt (meg én is), még léteztek az ún. kísérőszínes lapok: a barna festékkel nyomott szöveget és képeket időnként világoskék (ünnepeken: vörös) második szín egészítette ki. Gesztusértékű, hogy ezt idézi föl a Fortepan anyagából összeállított könyvborító. (Emlékeztetve az ötvenes évek Béke és Szabadság című képes hetilapjára.) De ezt csak azok ismer(het)ik föl, akik már találkoztak olyannal.

A címszavakat képek is kísérik – ezt a megoldást azonban joggal illetheti némi neheztelő bírálat: a nagytotálok, csoportképek, óriásplakátok gyufacímke méretben legfeljebb a jó szándékot jelezhetik, de nem visznek sokkal közelebb a szócikk megértéséhez.

Összességében azonban ennél fontosabb, hogy a Bambi, közért, kupleráj útikalauzként szolgál az 50-60 év alatt jócskán megváltozott világban. A múltat fedő porréteget lefújva lehet álmélkodni, néha még rémüldözni is…

Köves József

Köves József: Bambi, Közért, kupleráj
– Szubjektív szótár

K.u.K. Kiadó, Budapest, 2018
224 oldal, teljes bolti ár 2500 Ft,
kedvezményes webshop ár 2125 Ft,
ISBN 978 615 536 1739

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Ez egy szótárjel: ~ [tilde a neve – A szerk.]
Csak azért mondjuk, hogy a kedves olvasó ne lepődjön meg, ha sok ilyet talál: ~
Lexikonokban, szótárakban a szócikkek címszavait csak egyszer írják ki teljesen, azután már végig a kezdőbetűvel és a ~  jellel rövidítik az ismétlődő kifejezéseket.
A T. Olvasó vegye úgy, hogy szótárt olvas. Vagy tudja be a szerző lustaságának. Vagy azon apró játékosságok egyikének, amelyek ebben a retrószótárban fölfedezhetők.
Az öt évvel korábbi könyvhöz képest megduplázódott a címszavak mennyisége. A múltról (a régebbi átkosokról) szólnak ironikusan, játékosan, személyes emlékek sokaságával – a múlt század ötvenes-hetvenes évek eseményeiről, alakjairól, tárgyairól, amelyekre a fiatalabbak (a többség) nem emlékezhetnek, az idősebbek pedig visszamosolyoghatnak rá.