Payday Loans

Keresés

A legújabb

Csípős szavak PDF Nyomtatás E-mail
Nyelvformák és életformák - Nyelvformák és életformák

Ilosvay Selymes Pál

Cica, macska, szomszédasszonyCsípős szavak 18.

Frigiditas, masturbatio, lesbianismus, coitophobia, priapismus, voyeur – nem a nemi eltévelyedések régi szakkönyvét lapoztam fel, csupán Móricz Zsigmond egyik novelláját.

Az írót felszabadította, hogy az induló Nyugat közölte a merész hangvételű, ám erotikus szempontból „ártatlan” Hét krajcárt. Ezt követően viszont a folyóiratnak küldött jó néhány elbeszélése valósággal hemzseg a szexualitástól. Jó példa erre A cica meg a macska. Vidéki történet, de éppen a táj a legkevésbé fontos benne.

A fiatal ispán nyugtalanul lovagol haza a falujába, lázasnak, hevesnek érzi a vérét, s nem csupán a nyári hőség miatt. Napok óta nem járt otthon. Türelmetlen, ingerült, maga sem tudja, mi a baja. Az olvasó ennyi tünet alapján már alapos okkal sejtheti, hogy az ifjú férjen bizonyára elhatalmasodott a nemi vágy, és közvetlen ingerlés nélkül is merevség lett úrrá nemes szervén, szinte a priapizmus állapotába került. Nem csoda, hogy mielőtt a házuk elé érne, vizet és csókot kérve incselkedik a magát kellető, rőt foltos, fehér cicához hasonló, szépséges szomszédasszonnyal, aki kacéran ugyan, de rendre utasítja.

Semmi baj, mert otthon várja a felesége, aki fekete ruhás, fehér kötényes öltözetében igazán olyan, mint a feketeszőrű, fehér foltos, egerésző házi macska. A konyhában sürgölődő asszonyka némi unszolásra bevisz egy pohár vizet a szobában hűsölő férjének. Az ispán magához húzza nejét, és kedvét töltené rajta, de a frigiditását szigorúsággal leplező, pedáns nő még a gondolatától is irtózik, hogy fényes nappal, dologidőben szeretkezzen, s úrrá lesz rajta a coitophobia. A közelharcnak is beillő birkózásból csellel menekül. Amíg férje az ajtó bezárásával bajlódik, ő átrohan a másik szobába, és a nyitott ablakon át a virágágyásra ugrik, majd átlopakodik a szomszédasszony kertjébe.

A cicaszerű menyecske az egyetlen bizalmasa, be is zárkózik vele a szerszámoskamrába. Az ispánné átöleli a gömbölyű, finom arcú, habtestű parasztasszonyt, s szokás szerint hízeleg neki: „– Mégis, ha olyan kívánatos volnék, mint te vagy, Zsófi.” Érthető, ha barátnője meglehetősen izgatott állapotba kerül. „Keze, keble remegett, szava, lehelete el-elfúlt.” A cica meg a macska összebújnak, és megcirógatják egymást „gyöngéd szeretettel”. Az érzelmi közelségben, a testi vonzódás kifejeződésében nem nehéz észrevenni a leszbikus kapcsolat lehetőségét. Az ispánné a vihar elültéig a bezárt kamrában egyedül akarja megvárni a kedélyek csillapodását, s nagyon furcsa fantáziálásba kezd. „Tulajdon kezének tapintása kéjes vibrálást idéz elő bőrében, s egyszerre csak lázas hőség csap az ajkaira.” Maszturbálással saját magának szerez örömet, „odaadóan, mohón, bágyadt vággyal ereszti ernyedtté magát”. Megértő bizalmasa ezalatt titokban átoson a gyötrődő férjhez, aki kapva kap az alkalmon, és vele akarja befejezni, amit feleségével nem sikerült. Asszonykája éppen ekkorra szedi össze a bátorságát. Józanul felmérve helyzetét eszébe jut, hogy ura visszavárja őt. Kisurran a kamra ajtaján, és odalopódzik szobájuk ablaka alá. Bentről furcsa hangokat hall. Felegyenesedve látja, hogy férje rávetette magát a fehér, idegen cicára, s az összegomolyodva gurul a sarokba, szemét nem bírva levenni az üldözőjéről. A házimacska vadul, megőrülve néz be az ablakon, átváltozva az intim játszadozást megleső, kukkoló voyeurré.

Hja, kiváló megfigyelő és valóban remekíró volt ez a Móricz. Csak vidéken szép az élet!

 

Ölelés, faCsípős szavak 17.

Városkánk fejlődését mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a főtér egyik mellékutcájában megnyílt „Lali Intimboltja”, ahol sok érdekes kellék és játékszer közül válogathatnak a „véletlenül” éppen arra járó hölgyek-urak.

Ápolás, könnyCsípős szavak 16.

Bármily hihetetlen, nemzeti nagyjaink is voltak fiatalok és szerelmesek.

Kert, virágCsípős szavak 15.

Városkánkban még hódolunk a virágküldés nemes hagyományának, főleg hölgyek névnapján.

FároszCsípős szavak 14.

A férfi és női nemi szervek etimológiájának sikere arra késztet, hogy folytassam ezirányú kutatásaimat. Jelentkezem is az eredménnyel, amint új fejleményről beszámolhatok. Addig is nézzük meg a kérdés egyik irodalmi vetületét.

Pics ~ pöcsCsípős szavak 13.

A hivatalos szótörténet (Etimológiai szótár, 2006) szerint a picsa (női szeméremtest, ülep, fenék) szavunk déli szláv eredetű.

Gyönyör, gyakorlat, házasságCsípős szavak 12.

Mi minden történik manapság még a mi régimódi könyvtárunkban is! A szenvedélyes kutatót megillető, szokásos helyemet legnagyobb meglepetésemre elfoglalta egy fiatal pár.

Fogkefe, telefon, rombuszCsípős szavak 11.

Mondjon bárki bármit a vidéki élet hátrányairól, azért a mi kis városunkban sem ismeretlen a kultúra, mi is nézünk tévét! Húsvét környékén sokadszorra vetítették és sokadszorra néztem meg valamelyik csatornán a négy részes Abigélt, amelynek forgatókönyve Szabó Magda regényéből készült.

Tisztesség, odaadásCsípős szavak 10.

A változékony időjárás ellenére még a mi északi vidékünkön is felütötte fejét a hóvirág, sőt már a szerény ibolya is kacéran kandikál a bokor alól.

Házibarát, gavallérCsípős szavak 9.

Megesik, hogy a férj régi barátja az asszony barátja is. Ő a házibarát. A kisebb-nagyobb szolgálatokat szívesen vállaló legyeskedő manapság sem teljesen ismeretlen, de a 18. századi Velencében valóságos kultusza volt.


Ilosvay Selymes Pál

Egyszemű, óriásCsípős szavak 8.

Aki csak valamennyire is tanulmányozta az Odüsszeiát, nem feledheti a leleményes Odüsszeusz és társainak kalandját Polüphémosszal, a hatalmas küklopsszal.

Önfeláldozás, felkínálkozásCsípős szavak 7.

A nők önzetlenségénél csak a férfiak önzése nagyobb.

Átvisz, ladik, vízCsípős szavak 6.

Mi mindent hallani az utcán még kisvárosban is!

Ablak, fiú, lányCsípős szavak 5.

A szemérmes vidéki írónak mondott Gárdonyi Géza helyenként tüzes tartalmat rejtett el írásaiban.

Varjú, vederCsípős szavak 4.

Ki hinné, hogy a régi tanmesékben mennyi minden rejlik?

BújócskaCsípős szavak 3.

Régóta tudjuk, hogy a népdaloknak, még a legártatlanabbnak látszó sorokban is, mélyen gyökerező szexuális töltetük van.

Húz, rövidCsípős szavak 2.

Hányszor halljuk a sajnálkozó kijelentést, ha valaki rosszul járt, hogy „ő húzta a rövidebbet”!

Ernyő és kasCsípős szavak 1.

Ki ne ismerné a szólást: Fenn az ernyő, nincsen kas?