Payday Loans

Keresés

A legújabb

Stoffán György: Nyílt válasz Böjte Csabának PDF Nyomtatás E-mail
8. KERESZTÉNYSÉGEK - KERESZTÉNYSÉGEK
2018. október 19. péntek, 05:39
Stoffán György: Nyílt válasz Böjte Csabának

Böjte CsabaStoffán György

Kedves Csaba testvér!

A napokban feltetted a kérdést nekünk, Ferenc pápa kritikusainak, hogy vajon Jézus Krisztus mit csinálna másképp, ha ő lenne a hivatalban lévő római pápa.

Biztos vagyok abban, hogy - akárcsak az Evangéliumban - nyitott lenne arra, hogy bárkivel szóba álljon, akivel összehozza az útja: legyen az Augusztus császár képviseletében Poncius Pilátus, vagy egy szamaritánus, vagy egy Heródes párti, vagy egy muszlim menekült, vagy egy bankzsonglőr, vagy egy bűnös asszony, vagy akár Soma Mamagésa, aki - saját tanúsága szerint - orális örömök közben él át vallásos élményeket. Mesterünk mindenkivel beszélgetésbe elegyedne akár éjszakákon át, mint annakidején Nikodémussal, de mondanivalója röviden és velősen összefoglalható lenne: térj meg, tarts bűnbánatot, és higgy az Evangéliumban.

Mindenkivel szóba állna tehát. Azonban fellapozva az Evangéliumot, nem látom, hogy felvenné a diplomáciai kapcsolatot, és megállapodást írna alá akár Heródessel, akár Augusztus császár képviseletében Poncius Pilátussal, akár a Kínai Kommunista Párttal, hátba döfve azokat, akik az életük árán vagy kockáztatásával álltak ki mellette évtizedeken át.

Látom Jézust, amint beszélget a vámossal, rómaiakkal és szamaritánusokkal. Azonban sem szamaritánust, sem rómait, sem vámost nem látok, akinek a lábát mosná az utolsó vacsorán, hacsak nem vett az illető élete gyökeres fordulatot és nem lett a tanítványa. Nem látok muszlimot és hindut sem, és nem látom globális politikai propagandává silányítani húsvét szent vacsorájának rítusát. Ehelyett azt olvasom, hogy Péter felé intézett mondandójában a húsvéti szertartást és a kommúniót ("Ha nem mosom meg lábadat, nem leszel közösségben velem") valamint az Eucharisztiát teljes egységként kezeli. Nem látom, nem olvasom, hogy bárkit is másra hatalmazott volna fel, még a jó jövedelmű Német Püspöki Konferencia tagjait sem. Nem látom, hogy halálának és áldozatának emlékezetére és megjelenítésére evangélikus-katolikus misebankettet rendelt volna a német helyi hagyományú bohócrituálé szerint.

Látom, amint feloldozza a társadalom által megvetett, házasságtörő, (de!) bűnbánó asszonyt. De nem hallom, amint azt mondaná, hogy menj csak nyugodtan, vétkezzél tovább, mert Isten ilyennek alkotott, ilyennek fogad el; az a fontos csak, hogy szeress.

Tovább lépve Jézusról, mint pápáról: látom, ahogy Jézus megáldja a megtérő vámost. De nem hallom, hogy azt mondaná: ugyan már, ne kármentesítsd négyszeresen az általad megrövidített embereket. Támogasd a pénzedből inkább az alapítványomat, amivel az apostolaimat látom el.

Csaba testvér! Én egy aposztata pap vagyok, a hittudomány egykori doktora; jelenleg kétkezi munkásember. Nem mosom át a jelzőmet szalonképesre és politikailag korrektre. Nem azt mondom, hogy pályamódosító, hanem kimondom: aposztata. Hitehagyott, mert bár semmi egyházjogi akadálya nem lenne annak, hogy akár holnap visszatérjek, nem tudok hinni abban, hogy ennek a filantróp, populáris fülnyalogatásnak, amit az utóbbi öt évben ipari szinten űznek, bármi köze lenne Jézus Krisztus evangéliumához. Nem tudok hinni abban, hogy annak az egyháznak, ami még a 25 évvel ezelőtti önmagára is csak foltokban emlékeztet, bármi köze lenne lenne a szervezeti folytonosságon túl a 2000 évvel ezelőttihez.

Te pedig, Csaba testvér, Szent Ferenc testvére vagy. Szerzetes és felszentelt pap, és vitán felül sok száz éhes és árva gyermekek védelmezője. Felbecsülhetetlen érték.

Mindemellett a Rotary Club kitartottja és az Enneagram tanfolyam előadójaként Soma Mamagésa kollégája.
Összefoglalva: egyikünk sem római pápa, Csaba testvér. Sem Te, sem én. Neked és nekem nem azon érdemes tűnődnünk, mit csinálna Jézus, ha pápa volna. A mi témánk inkább az, hogy Jézusnak mi a véleménye arról a bizonyos harminc ezüstről.

Szintén fájó szívvel,
Egy pápakritikus
http://www.hungaryfirst.hu/cikkek/2018-10-15/nyilt-valasz-bojte-csabanak

--

Bizonyára számos pap van, aki e pápai kitételt ismét a "szeretettel" magyarázza meg a médiában, ám akkor ők is arra a szintre érnek visszavonhatatlanul, amelyen a csíki zarándokokat megalázó, Márton Áron emlékét semmibe vevő pásztor áll, aki feltehetően nem olvasta a megbotránkoztatókról szóló krisztusi szavakat. Ugyanis ennél a pásztornál az esztenák pásztorai sokkal magasabb szellemi és erkölcsi szinten vannak.



A vatikáni Drakula-fan

A vatikáni Drakula-fan...

Innen kezdve nincs is mit mondani... azaz, nem volna, ha az ember vére fel nem forrna a tudatlanságon, a hülyeségen, vagy a szándékos megalázáson, amelyet az argentin érsek vágott Rómában a csíki zarándokok szemébe. Idézem: "A felcsíki zarándokok képviselői - Borboly Csaba megyei tanácselnök, Gábor Zoltán és Incze Sándor - az általános audiencia végén, több száz más személy között, néhány szót válthattak magával a Szentatyával. "Romániából, Erdélyből jöttünk az énekesekkel, és egykori püspökünk, Márton Áron szentté avatását szeretnénk kérni Öntől. Erdélyben élt, és ő a mi hősünk." - kérte a Szentatyát Borboly Csaba, hozzátéve, hogy szívesen látjuk Erdélyben, Csíksomlyón. Megáldalak - válaszolta a pápa, majd mosolyogva megjegyezte: "Egy dolgot ismerek Erdélyből, Draculát."

Nos, ez a magatartás igazolja azt a cikkemet, amelyben a Szentszék magyarellenességéről szóltam, egyháztörténeti tényeket felelevenítve... de amely miatt egy volt ferences osztálytáram, engem megróva szólt írásomhoz a Facebookon, megindokolván egyben, miért is nem jelölt ismerősnek e közösségi oldalon. Ő ugyanis plébános, és a Vatikán magyarellenességét természetesen, de ab ovo tévesen, Istentől eredő ténynek, jó dolognak tartja, fogja fel. Vagy nem ismeri a tényeket... mindegy.

Bizonyára számos pap van, aki e pápai kitételt ismét a "szeretettel" magyarázza meg a médiában, ám akkor ők is arra a szintre érnek visszavonhatatlanul, amelyen a csíki zarándokokat megalázó, Márton Áron emlékét semmibe vevő pásztor áll, aki feltehetően nem olvasta a megbotránkoztatókról szóló krisztusi szavakat. Ugyanis ennél a pásztornál az esztenák pásztorai sokkal magasabb szellemi és erkölcsi szinten vannak. Hiszen a római pásztor nem tud Márton Áron püspökről, s talán hasonlóképpen nem tud, a boldog negyedik elődje által elárult Mindszentyről sem. Hogyan várhatnók el tőle, hogy Boros Fortunát, Károlyi Bernát vagy Tamás G. Alajos nevét ismerje, s igyekezzék mihamarabb aláírni a ferences vértanúk beatificatioját. Az esztenák pásztorai azonban tudnak Márton Áronról... még ha némelyikük nem is szerette őt. Mindegy is... Most bizonyára sokan azt fogalmazgatják, miként lehet kimosni e botor vatikáni "jópofizást", amellyel ismét sikerült szembeköpni a mindig hűséges csíkiakat, de minden magyart.

Persze lesznek - pesti plébános-iskolatársamhoz hasonlók, akik majd mosolyogva, és a köztudatra hivatkozva és arra hatva elmondják, hogy a Szentatya csak viccelt, hogy szeretetből mondta, hogy bizony a pápa ismeri Márton Áron nevét... (de meg sem hallja a kérést, amivel elé járultak csíki székely testvéreink), mert ha a pápa mondja, és a pápa nem hallja meg, azt nem szabad bírálni. Jól mondja, és jól nem hallja, és jól cinikuskodik, és jól sértegeti nemzetünk nagy püspökének emlékét! És aki vitatkozik ezzel, az a pokolra kerül... és egyházellenes... és maga a kiátkozandó ördög. Vagy egyszerűen azt mondják, hogy nem igaz a beszélgetés, és ez is a pápa lejáratását célzó összeesküvés... Pedig korunk nagy szentje ő... és Krisztus sem csinálná másképp... (ez volt eddig a legelrugaszkodottabb papi vélemény - amely el is hangzott!)

Ortodox-katolikus egyeztetés... a dák miniszterelnöknővel
Róma püspöke talán már Bukaresti látogatására edz, s előbb avatja boldoggá Vasile Lucaciut vagy "Klausescu Johannist", mint Márton Áron püspököt. Ám az, hogy ki szent, és ki nem az, aligha függ e Drakula-fantól. Ugyanis e kérdésben a Fennvaló illetékes... és Ő ismeri Márton püspököt, aki bizony szent... a mi magyar példaképünk... Bergoglio Gyuri atya nélkül is.

Stoffán György
http://hungaryfirst.hu/cikkek/2018-10-14/vatikani-drakula-fan

A forrás oldalak már nem találhatók!
LAST_UPDATED2