Payday Loans

Keresés

A legújabb

A „Szép új világ” művészeti pályázat eredményhirdetése PDF Nyomtatás E-mail
OLY KORBAN ÉLÜNK ABC
A „Szép új világ”
művészeti pályázat eredményhirdetése

A Jobbik Ifjúsági Tagozata által meghirdetett, „Szép, új világ” elnevezésű, kritikai művészeti pályázat 2015. június 30-án zárult. Felhívásunk nagy népszerűségnek örvendett, hiszen számos remek pályamű érkezett.

A közel félszáz, igen színvonalas és változatos alkotás a műfajok széles palettáját ölelte fel: rajztól a grafikán át a videóig minden művészeti ágazatban neveztek az indulók.

A beérkezett műveket egy háromtagú zsűri bírálta el, melyben helyet foglalt Dúró Dóra, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke, országgyűlési képviselő, Béli Balázs, az Alfahír hírportál és a Barikád hetilap fotóriportere, valamint Losonczy Pál, médiaszakember.

A zsűri tagjai minden beérkezett pályaművet véleményeztek, s komoly szakmai tanakodásuk eredményeképpen az alábbi három alkotást ítélték a legjobbnak:

1. helyezett:

Novák Gergő rajzos videója, melynek aláfestő zenéjét is ő maga játssza gitáron. Három percben 1200 db kép jelenik meg, ezekből mozgó ábrák bontakoznak ki, melyek a médiamanipuláció által megfertőzött mai, modern világ negatív folyamataira hívják fel a figyelmet. Az alkotás üzenete szerint mindezek helyett inkább a szép dolgokra – mint a természet és művészetek szépségei, az emberi test és a tudomány csodái - kellene hangsúlyt fektetni.

2. helyezett:

Győrfi Árpád „Földi üzenet a földönkívüliekhez” című, igen részletgazdag rajza-festménye, melyen az emberi test működésétől, a különböző munkaeszközökön, többféle tudományágra jellemző tárgy ábrázolásán át megannyi kultúra ismertetőjegyei találhatók meg (többek között a magyar Himnusz és a rovásírás is). Ezeken keresztül a Világegyetem egyensúlyát igyekszik ábrázolni. A festmény élénk színkezelése arról árulkodik, hogy alkotója szerint az emberiség képes felülemelkedni a manapság dívó igen negatív és sötét folyamatokon, s nem jut a Huxley által ábrázolt „Szép új világ” állapotába.

3. helyezett:

Belicza László Gábor „Tizenéves torzó 2” c. fotója, mely a mai fiatalságra jellemző nihilizmust, nemtörődömséget hivatott ábrázolni. A képen két, egymás ölében fekvő fiú látható, mögöttük egy, csalódott arcú lánnyal. Az alkotás így az egyre inkább felboruló nemi identitásokra és az ebből (is) fakadó deviációkra igyekszik felhívni a figyelmet.

Emellett különdíjban részesül Hernek János „Túl a Golgotán” c. rajza, mely a világunkban dúló pusztulás ábrázolása mellett az abból való kiútként és fogódzkodóként a hit és remény motívumait jeleníti meg.

Gratulálunk a győztes pályamunkákhoz! Készítőik pénzjutalomban részesülnek (30.000, 20.000 és 10.000 Ft, a különdíjas 8000 Ft), továbbá műveik a Barikád hetilapban publikálásra kerülnek, valamint az Ifjúsági Tagozat honlapján és közösségi oldalán is megtekinthetők lesznek.

A Jobbik Ifjúsági Tagozataként számunkra kiemelten fontos a világfolyamatok rossz irányba haladására való figyelemfelhívás, nem utolsó sorban pedig az ifjúság tehetséggondozása. Ezért külön örömünkre szolgált, hogy ennyi fiatal érdeklődését sikerült felkeltenünk és alkotásra buzdítani őket.

Köszönjük mindenki munkáját, gratulálunk a pályázónak, s további sok sikert kívánunk!
Miénk a Jövő!

Kiriák Klaudia

A Jobbik Ijfúsági Tagozat alelnöke