Payday Loans

Keresés

A legújabb

Orvos: legalább ne árts!!! PDF Nyomtatás E-mail
Egészséges vagy beteg ember - és a gyógyulása...
2018. július 05. csütörtök, 16:36

200 ezer ember szedheti a kínai hatóanyaggal szennyezett vérnyomáscsökkentőt

 

Egy kínai gyártó, a Zhejiang Huahai Pharmaceuticals által előállított hatóanyag szennyeződése miatt vonták ki az egész Unió területén a valsartan hatóanyag-tartalmú vérnyomáscsökkentők jelentős részét. Szolyák Tamás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, főigazgató-helyettese a témában rendezett szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, a szennyezett hatóanyag

egészségkárosodást okoz.

A szennyeződésnek karciogén (rákkeltő) hatása van, azonban ez a hatás egyrészt nem jelentkezik azonnal, csak hosszú évek után, másrészt ilyen anyagok más úton is bekerülhetnek a szervezetbe, például füstölt hússal. A gyógyszernél azonban nagyon alacsonyan húzzák meg a határértéket.

A visszavonás a hazai készítmények háromnegyedét érinti. A felfüggesztett készítmények listáját itt érik el. A magas vérnyomás népbetegség, az érintett vérnyomáscsökkentőket nagyjából 200 ezer ember szedheti. Merkely Béla kardiológus, a Magyar Kardiológusok Társaságának előző elnöke, a Szakmai Kollégium Kardiológia Tagozatának elnöke azt mondta,

"a beteg sokkan nagyobb egészségkárosodásnak van kitéve, ha azonnal elhagyja a vérnyomáscsökkentő gyógyszert anélkül, hogy másra átállna."

Azt javasolják, egy hónapon belül kérjenek új receptet az orvosuktól, addig szedjék tovább. Ezt a sajtótájékoztatón többször is hangsúlyozták. Merkely azt mondta,

"a szennyezés több éve jelen lehet a gyógyszerekben, a néhány hét további gyógyszeres kezelés a toxikus hatás kifejtésében alacsony rizikót hordoz, ezt el kell fogadni. Ha elhagyják a gyógyszert, a kiugró vérnyomás miatt a beteg szívinfarktust, sztrókot kaphat."

Készítettek egy listát az orvosok számára arról, mivel lehet helyettesíteni a készítményeket, ezeket eljutattják majd.

Európában a legelsőként Magyarország lépett – mondta Szolyák Tamás, a többi ország csak a ma kiadott figyelmeztetés után intézkedett. Ha bármilyen új információt megtudnak, arról is tájékoztatják az embereket.

A sajtótájékoztatón beszéltek arról is, prioritás az ellátás biztosítása, a másik hatóanyagot tartalmazó gyógyszerekből van elég a patikákban. A valsartant tartalmazó készítményekből is van olyan, amely nem szennyezett. Ezt más technológiával állítják elő. Szolyák arra számít, ezek a gyártók növelhetik a kapacitásukat. Ha a szennyezett hatóanyagot előállító cég változtat a technológián, és szennyeződésmentes készítményt állítanak elő, egy újabb vizsgálat után visszatérhetnek a piacra. Kérdés, hogy a beteg vagy az orvos választja-e még a készítményüket.

Többen feltették a kérdés, hogyhogy csak most vették észre a szennyezést. Szolyák azt mondta, nem tudni pontosan, mikortól szennyeződhetett a hatóanyag, a cég többször változtatott a technológián. Most egy potenciális vevő jelentkezett a gyártónál, amely felülvizsgálta a hatóanyagot, ebből indult a széles körű vizsgálat. A hatóanyagokat ugyan rendszeresen ellenőrzik, de erre a szennyeződésre senki sem keresett rá korábban.

"Nem lehet kizárni, hogy korábban is szennyezett volt már a hatóanyag, de ennek ellenkezőjét sem lehet kizárni."

A sajtótájékoztatót a Facebookon közvetítettük, ez a teljes felvétel

A vérnyomáscsökkentőket a patikákból vonják vissza, így az a gyártókon múlik, hogy visszafizetik-e a pénzt azoknak, akik több havi készlettel rendelkeznek. Az ügyben már elkezdtek tárgyalni a gyártókkal.

Az átállás miatt nőhet a sor az orvosoknál, Merkely Béla szerint az orvosok gyorsított időpontadással megoldhatják a problémát.

"Van olyan helyzet, mikor többet kell dolgozni, azt gondolom, ezt a 200 ezer embert át tudjuk állítani."

Öt napja függesztették fel 27 gyógyszer forgalmazását, akkor merült fel a gyanú, hogy minőségi hibás lehet az egyik hatóanyag.

 

HVG online