Payday Loans

Keresés

A legújabb

Kossuth papja PDF Nyomtatás E-mail
MAGYARSÁGISMERET ABC


Kossuth papja

Tóth Máthé Miklós

Regény Könyves Tóth Mihályról

Könyv
Kálvin kiadó, 2013
176 oldal, Kemény kötésű fűzött
ISBN 9789635582341
Státusz: Készleten
Szállítás: 1 munkanap
Átvétel: Azonnal
Egyéb művek a szerzőtől:
Tóth Máthé Miklós - Kossuth papja
Tóth Máthé Miklós - Miként a csillagok
Tóth Máthé Miklós - Kossuth papja
Tóth Máthé Miklós - Miként a csillagok
Tóth Máthé Miklós - Kossuth papja
Könyv 10% internetes kedvezménnyel
Bolti ár: 1 700 Ft
Internetes ár: 1 530 Ft
Tóth-Máthé Miklós „Kossuth papja” című új kisregénye (2013) a Kálvin Kiadó szerzői pályázatának díjnyertes műve. 

Olvasásakor nem ismeretterjesztő vagy történelem könyvet tartunk a kezünkben, hanemtörténelmi forrásokon alapuló kisregényt.

A kötetben az 1848-49-es forradalomban és szabadságharcban – lelkészként és íróként – tevékenyen részt vett, majd ezért a megtorlás idején halálra ítélt Könyves Tóth Mihály alakját mutatja be Tóth-Máthé Miklós szerző.

A Kossuth papjának is nevezett Könyves Tóth Mihály történetébe a szabadságharc leverését követően kapcsolódunk be, a letartóztatott, halálra, majd várfogságra ítélt lelkész sorsát és gondolatait követhetjük nyomon. Árulás, csalódás, igazságtalanság, rabság, gyász, reménytelenség, és a mindezek ellenére pislákoló és újjáéledő hűség, reménység, a szükséges és lehetséges folytatás meghatározó témái az elbeszélésnek. 

A szerző mindezeket úgy rajzolja meg, hogy nem teszi leegyszerűsített, általános igazsággá a nehéz kérdésekre adott válaszokat, hanem az egyén és a kisebb közösségek sorsára vetítve mutatja be a nemzet történelmi fordulópontjait.

Könyves Tóth Mihály elleni vádat a szabadságharc megtorló „bírósága” előtt a beszédei és írásai jelentették. Ahogy ebben a kisregényben Zichy gróf mondja, hogy ezekkel a lázító beszédeivel, írásaival „több kárt okozott őfelségének még egy hadseregnél is.”

*
„Kossuth Papja” című ezen kiadványt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése utáni megtorló intézkedések, Kossuth papjának helytállása, hazaszeretete iránt érdeklődő, a Kálvin Kiadó szerzői pályázatának egyik díjnyertes alkotását megismerni akaró olvasóinknak ajánljuk.

Tóth Máthé Miklós - Kossuth papja