Payday Loans

Keresés

A legújabb

A SIPSIRICA - leánykereskedelem és politikai pszichiátria a XIX. században PDF Nyomtatás E-mail
Boldog-boldogtalan emberek életminőségei

Képtalálat a következőre: „sipsirica”

MIKSZÁTH KÁLMÁN

 

A SIPSIRICA

Képtalálat a következőre: „sipsirica”


TARTALOM

Első rész

A "Fehér Páva" és alakjai

Képtalálat a következőre: „sipsirica”

Második rész

Druzsba úr jelentéséből kivett hiteles adatok
nyomán tovább viszi történetét a szerző

Képtalálat a következőre: „zsidóellenes propaganda”

A vacsora remek volt, a "Pává"-nál sem lehet ilyet enni, a hangulat kedélyes, a pap vidám anekdotákat beszélt berlini tanulókorából, a fiatal Wildungen mulatságosan tudta produkálni a zürichi németeket (általában pompás fiú volt a kis Wildungen), Vőneki pedig nagyokat hörpintgetett (micsoda kellemes pocsolyát csinál az most a piócájának) és egyre biztatgatta a többit is. Hát iszen koccintgattak is eleget, sőt idősb Wildungen úr egy tósztot is mondott Zsám új birtokosára, a budai gimnáziumra és annak egyik jelenlevő képviselőjére, kifejtvén beszédében, hogy a magyar nem boldog és hogy Tisza Kálmán nem igaz hazafi és nem igazi liberális ember.

- Sohase ejtette el a liberálizmus zászlóját! - pattant fel Salitius.

- De sokszor használta arra, hogy letörülje vele az antiliberálisok könnyeit! - mennydörögte idősb Wildungen.

Druzsba úr, meghatva a tószt által, könnyekre fakadt, amit látván Kutorai - ki mindenben alkalmazkodni akart feljebbvalójához -, elkezdett hangosan sírni. A csöppecske kisasszonyokat, kik az asztal végén bújtak össze, éppen csak ez a mozzanat kezdte érdekelni s váltig kérdezgették: "Ki bántotta a bácsit?" Druzsba megbotránkozott és oldalba lökte haragosan: "Kutorai, ez nem illik, ne bőgjön." Kutorai hebegett valamit, mentegetőzött, hogy a hazát siratja, de Druzsba úr megint ráförmedt: "Hallgasson, maga csak akkor sírhat, ha a tanári kar megengedi!"

Aztán felállt és viszonzásul a ház urára köszöntvén poharát, ékes szavakban ecsetelte azokat a sebeket, melyekből a haza teste vérzik, a nemzetiségi mozgalmakat, a szoldateszka túlkapásait, a zsidók izmosodását. Mikor Türr Pista a lakodalmát tartotta Párizsban egy Bonaparte leánnyal, a lakomán jelen volt egy előkelő zsidó bankár is s az asztalnál arról beszéltek, hogy el kellene bánni a zsidókkal, mire megszólalt a bankár, aki igen szellemes ember vala: "Siessenek, uraim, ha minket fel akarnak akasztani, mert ha sokáig halogatják, nem marad kötélre való pénzük." Egyszóval, sietni kellene, de a kormány velök tart. Hisz újabban már a szent koronát is úgy ábrázolják, hogy pájeszek lógnak le róla. Valami láncféle kétoldalt... Majd végigment Druzsba úr az összes kormányzati hibákon s eljutván az államadósságok milliárdjaihoz, egy mély elmére valló fordulattal ebből meríti a reményt jövendő fennmaradásunkra nézve, mivel - úgymond - a hitelezők nem hagyják megsemmisülni az országot, nehogy a pénzük odavesszen.

Vőneki fölrezzent bóbiskolásából s keserű hangon morgott közbe (csak ez az egyetlen politikai közbeszólása volt):

- Nem kellett volna megölni Kuthen királyt.

A jó öreg kun még ott tartott a gravamenekben, hogy a magyarok gonoszul bántak el a kun királlyal.

Epilóg,

melyben a szerző részint újságokból, részint a Ház naplójából 
és egyéb összeszedett apróságokból kiegészíti és befejezi a történetet


Képtalálat a következőre: „sipsirica”


Ismertető

A tabáni vendéglők idillikus kispolgári miliőjében kezdődik a cselekmény, s ez a színhely a befejezésben visszatér, keretet alkotva Druzsba tanár úr végzetes kalandjának elbeszéléséhez. A Fehér Pávát a lengyel Jahodovszka asszony vezeti; vendégeinek kedvence egyedül nevelt lánya, Sipsirica. Jahodovszkát a szentté magasztosuló anya példájaként tisztelik, aki minden áldozatra kész lányáért. A családias bensőségességet egy rejtélyes előkelőség felbukkanása bolygatja meg, majd Sipsirica eltűnése dúlja föl. A félénk Druzsba tanár úr, akinek a neve visszafelé olvasva "abszurd", távoli kiküldetése során megdöbbenve és fölháborodva fedezi föl, hogy az excellenciás úr megvásárolta anyjától, és egy külvilágtól elzárt kastélyban rejtegeti a szeretőjévé tett gyereklányt. Kockázatos helyszíni szemléjekor Druzsba képtelenül bizarr és ijesztő jelenségekkel találkozik, a borotvával hadonászó majom motívumát pl. Poe ismert bűnügyi novellájából kölcsönözte Mikszáth. Az efféle vadromantikus elemek funkciója kettős: a törvénytelen erőszak megfélemlítési stratégiáját karikírozzák, és a szorongatott kisember tudatában keletkezett fantasztikus rémképeket vezetik vissza idétlen, de "reális" tényekre. Druzsba igazságát eltiporják: őrültnek nyilvánítják, a lipótmezei tébolydában köt ki. Ez a nagyszabású pamflet nemcsak az oligarchia mindenfelől támogatott erkölcsi gátlástalanságát, az álszent anya jelképezte ocsmány anyagiasságot és perverzitást, vagy a kispolgári kibicek cinkos kényelemszeretetét leplezi le, hanem a monarchikus "boldog békeidők" egészét, a látszat és a való ellentétét, az idill látszatával leplezett fertőt.

Forrás : legeza Ilona könyvismertetői
http://legeza.oszk.hu


Képtalálat a következőre: „sipsirica”

  1. Mikszáth Kálmán : A Sipsirica – Rádiójáték

    • 6 hónappal ezelőtt
    • 1 489 megtekintés
    Mikszáth Kálmán regénye alapján Rádióra alkalmazta: Albert Zsuzsa (1965) Rendező: Gál István Szereplők: Druzsba tanr úr ...
  2. A Sipsirica - Mikszáth (Váczi sörkertben játszódó részlet, 1980)

    • 8 évvel ezelőtt
    • 5 128 megtekintés
    Vác, fürdő utca, 1980 - Váczi sörkert.
  3. A Sipsirica 1980 1 resz Oze Lajos

    • 2 héttel ezelőtt
    • Nincs megtekintés

 

 


 

LAST_UPDATED2