Payday Loans

Keresés

A legújabb

A lovaglás úri sport? PDF Nyomtatás E-mail
26. Sport plusz grundfoci és a profi élsport
2017. október 14. szombat, 07:08

A lovaglás úri sport?

Értékelés:
(0 szavazat)

A lovaglás sokkal többet jelent, mint azt egy átlagos megfigyelő hinné. Az egyszerű élvezeten túl más fizikai, mentális és érzelmi jó hatásai is vannak. Dupla öröm. Miért jó lovagolni? Testmozgás. A lovaglás fejleszti az egyensúlyérzéket és a koordinációt. Jelenleg mi is rengeteg gyereknek adunk lehetőséget a Kabóka-pusztai lovastanyán, ahol mindenki elsajátíthatja ezt a különleges tudást.


Többéves tapasztalat alapján mond­hatjuk, hogy minden lovason meg­figyelhetőek ezek a változások, azonfelül, hogy remek állóképességet fejlesztenek ki, komolyodnak, és türelmet, fegyelmet tanulnak ezektől az állatoktól, ill. az edzések során megtanulnak több dologra is figyelni. 
A lovaglás sok izmot igénybe vesz, leginkább a láb-, a has-, a váll- és a hátizmokat. A legtöbb új lovagló szembesül azzal, hogy a belső comb izmai megsérülnek, de az izmok hamar kinyúlnak és megerősödnek. 

A lépésben lovaglás ugyanúgy serkenti a belső szerveket, mint a sétálás. Ez segíti a máj működését és az emésztést, ugyanakkor nagyszerű terápiás lehetőség a tolószékben ülôk számára is.

Nyaranta több héten át fogadunk fogyatékos, de hihetetlen nagy akaraterővel és kitartással ren­delkező fiatalokat és idôsebb, de bátor lovasokat is, akik be tudják nekünk bizonyítani, hogy mekkora jelentősége van ennek a pár hétnek, amit nálunk töltenek. Könnyes szemmel látjuk, amikor leszállva új erőre kapnak, majd megkérdezik, hogy felülhetnek-e még egyszer?! Ez a hobbi nemcsak a vékony, sportos embereknek való, hanem a kicsit molettebbek is bátran lóra ülhetnek, ezért számura is álljon itt pár megnyugtató szó. 


Tehát, ha még nem tudna róla, a lovaglás során égnek a kalóriák is. A `Body for Life for Women` című könyv szerint egy 70 kg-os nő esetében egy átlagos lovaglás percenként 5 kalóriát éget el. Ha növeled a lovaglás sebességét és távolságát, növeled az égetés intenzitását is. A lovaglás olyan sport, amelyet kortól függetlenül mindenki gyakorolhat. A megfelelő útmutatással és segítséggel a 40-es éveikben levô vagy annál idősebb emberek ugyanúgy megtanulhatnak lovagolni vagy vezetni, mint a fiatalabbak. (Jó pár idős ember lépett be a lovardánkba. Jelenleg egy 
63 éves hölgy fejleszti magát.) 

Amint ápolod a lovat, kitisztítod az istállót, cipeled a nyerget, a felszerelést vagy a szénabálákat, egyben emelési gyakorlatokat is végzel, amelyek segítenek a csontsűrűség megőrzésében. A lovaglás karban tartja, megnyugtatja az elmét. Az elején talán úgy érzed, hogy kihívást jelent megtanulni, hogy hogyan ülj a lovon és hogyan vezesd azt. 
Amikor ez könnyűvé válik, sok más tanulási lehetőség lesz nyilvánvalóvá. A kutatások kimutatták, hogy az életen át tartó tanulás megelőzheti az emlékezetkiesést. 

A lovaglás sok lehetőséget nyújt a sikerélmény átélésére. Mindegy, hogy a könnyű ügetést tanulod éppen vagy jó helyezést kapsz egy díjlovaglás során, így is, úgy is jól fogod érezni magad. 
A kabóka-pusztai lovastanyán Varga Balázs 8 éves kora óta lovagol, lovagolni alapveto~en édesanyjától tanult meg. 


Varga Balázs 10 éves korától kezdett el versenyekre járni a legendás Királynő nevű lóval. Számos kiváló edzô és szülei segítették abban, hogy eljusson idáig. Tenyésztéssel is már több mint 20 éve foglalkoznak, követve napjaink igényeit. Kezdetben a kisbéri félvér-vonalon folytatták, késo~bb holland és francia származású ménekkel vettek és vesznek részt a magyar sportló-fajta tenyésztésében. 

VERSENYEK
Szerencsére szinte minden lóval ért el eredményt. Ezüstérmes volt egyéniben és csapatban aranyérmes a felnőtt országos bajnokságon. Nábob nevű lovával még sikerült számos Nemzetek Díja-versenyen részt venne, köztük Podebradyban 4. helyezést ért el. 2009-ben jegyzi a legemlékezetesebb eredményt: 
a magyar csapat tagjaként Lux V-vel Albena Beach-en (BUL) megszerezte Magyarország eddigi utolsó Nemzetek Díja-győzelmét. Családja és ő mezőgazdaságból élnek, a versenyzés sajnos deficites vállalkozás, így sokat kell dolgozniuk, hogy erő és idő maradjon a lovakra. 
Sok lótulajdonos úgy érzi, hogy a lovával valamilyen szinten rokon lelkek, akik egy hullámhosszon vannak az érzéseikkel – sokkal inkább, mint embertársaival. Stresszes helyzetekben a ló csendes barát, aki nem ítélkezik és nem csalárd.


Jezeri Petra