Payday Loans

Keresés

A legújabb

Fizika távoktatás az Interneten - ingyen PDF Nyomtatás E-mail
Tanítva tanul és nevel(ődik)
2011. január 05. szerda, 12:02

aristotle_cod._vindob._phil._gr._64

Baranyi Károly honlapja

"S ámbár jóllehet, valami féleszű csodálkozással járunk az utcán (szakasztott úgy, mint az emlékezőtehetségét vesztett regénybeli ember) -- csodálkozásunk mégis valódi csodálkozás. Admiratio -- s ez nemcsak latinul, de angolul is ugyanazt jelenti. A csodálkozásnak pozitív eleme a hálaadás. Íme, az újabb mérföldkő, melyet Tündérországon keresztül vezető utunkon föl kell állítani. Az optimisták és pesszimisták értelmi aspektusáról, ha ugyan rendelkeznek ilyesmivel egyáltalán, a következő fejezetben szólok. Itt most csupán azt a hatalmas érzést igyekszem leírni, mely valójában le sem írható. Legerősebb érzésem pedig az volt, hogy az élet éppoly értékes, mint amennyire zavarba ejtő. Az élet eksztázis, mert van benne kaland; és kaland, mert egyetlen óriási alkalom. A tündérmese értékéből semmit sem von le az a tény, ha netán több benne a sárkány, mint a hercegnő; mégiscsak jól érzi magát az ember a tündérmesében. Minden boldogság bizonyítéka a hála; és én hálás voltam, bár aligha tudtam, kinek. A gyermekek hálásak Mikulás bácsinak, amikor harisnyáikba játékot vagy édességet rejt. S én ne lennék hálás Mikulás bácsinak, amiért harisnyáimba két csodás lábat rejtett ajándék gyanánt? Megköszönjük az embereknek, ha születésnapunkra szivart vagy papucsot ajándékoznak nekünk. S én nem köszönhetem meg senkinek a születésnapi ajándékot, hogy megszülettem?"

[G.K.Chesterton: Tündérorszát etikája (részlet)]

 

META-FIZIKA
Szeretettel köszöntöm honlapom kedves látogatóit!

A honlapon ebben a menüpontban a szellemi létezésről, az emberi szellem eredetéről, a gondolkodás szabályairól lesz szó. Arisztotelész (Kr. e. 384--322.) filozófiai tudományát annak értelmezői két nagy részből állónak látták. Az első a fizika, amely a mozgásokkal, a mozgások okaival, a hatások természetével, az égi jelenségekkel foglalkozott. A másik, a metafizika, az, ami túl van a fizikán. Ez a tudomány a filozófia. Persze a meghatározás nem nagyon pontos, hiszen több olyan fejezete is van a filozófiának, amely szükséges a metafizikához, mint a logika, és vannak olyan filozófiai tudományok, amelyeket metafizika nélkül nem lehet tárgyalni, ilyen az etika. Azonban a menüpontnak mégis ezt a címet adtam, mert a meta-fizika kedves nekem. Ebben a menüpontban filozófiáról, metafizikáról lesz szó, és a filozófiának más ágairól, amelyek vagy megalapozzák a metafizikát, vagy amelyek a metafizikára épülnek. Szerepelnek majd itt olyan kérdések is, amely túlmutatnak még a filozófián is. Ezek az ember egzisztenciális kérdései, olyanok, mint a személyes emberi lét eredete, célja. Beszélni fogunk itt a boldogságról, szabadságról, szenvedésről, áldozatról. Meg fogjuk vitatni a fiatalokat oly’ annyira érdeklő kérdéseket, mint az emberkétneműsége, a nő és a férfi viszonya. Ki fogunk térni a közösségi lét legfontosabb kérdéseire, a nemzeti lét és más közösségek fontosságára.

A honlapon, itt, ebben a menüpontban hamarosan olvashatnak ezekről a kérdésekről. Először az alapokkal kezdjük, a logika elemeiről fogunk együtt gondolkodni. Ez így helyes, hiszen bármely kérdés kerül majd szóba később, annak logikailag helyesnek kell lennie. (Más kérdés, hogy a logikára természetesen a fizikában is nagy szükség van. )

http://www.baranyi.hu/

Ami ingyen van, annak nincs értéke?
2005. szeptember 27. 01:00
Szarka Ágota


Ingyenes egyetemi előkészítő fizikából? Olyan nincs, vagy ha van, hát olyan is lehet – mondja a dörzsölt, öntudatos fogyasztó. És inkább leszurkolja a több tízezer forintos tandíjat a „pénzeseknek” – az a biztos. Baranyi Károly három évtizede foglalkozik a középiskolások egyetemi felkészítésével, ingyen. Amíg volt felvételi, hallgatói több mint nyolcvan százalékát fel is vették. Az idén is indul a kurzus, „szolgálatból, szeretetből”. Csak az a baj, egyre kevesebben hiszik el, hogy még létezik ilyen.



Sokat kaptam az élettől, és úgy érzem, kötelességem valamit visszaadni a közösségnek. De ez az ingyenes tanfolyam szándékom szerint annak is példázata, hogy nem csak a profitorientált szemléletmód létezik – vallja Baranyi Károly, a Nemzeti Pedagógus Műhely vezetője, aki három évtizede tartja meg évről évre az egyetemre felkészítő fizikakurzusát. – Úgy is felfoghatjuk, hogy egy ilyen „szolgálat” Karl Popper-i értelemben érvényteleníti azt az elméletet, hogy csak az az értékes, amiért fizetünk. Egy dolog nem annyit ér, amennyit fizetünk, hanem annyit, amennyi áldozatot hozunk érte – fejti ki Baranyi Károly.
Az eltelt három évtized alatt legalább hatezer diák vett részt az egyéves oktatásban, s közülük – amíg felvételizni kellett az egyetemekre – legalább a nyolcvan százalékot fel is vették. Felvételi vizsga ma már nincs, de az eredményes érettségire és főként az eredményes egyetemi tanulmányokra ma is fel kell készülni: ezt bizonyítják a különféle oktatási vállalkozások, egyetemek által meghirdetett tanfolyamok is, amelyeken több tízezer forintot kérnek a diákoktól. Baranyi Károly mindezt ingyen vállalja. De az ő kurzusának nem az ingyenesség a fő előnye. Hanem az, hogy logikusan rendszerezett, tovább építhető, egyetemes tudásanyagot ad.S – ahogy Baranyi Károly mondja – nemcsak a fizikára tanít, hanem a gondolkodás fortélyaira, a fegyelmezettségre, erkölcsre és lovagiasságra: a helyes és értő gondolkodás elsajátítása a fő cél, ami egyben megtanít a természet szépségének értékelésére is. A több évtizedes oktatómunka anyaga 1992-ben könyv formában is napvilágot látott, az Akadémiai Kiadó gondozásában, A fizikai gondolkodás iskolája címen. Évek óta nem kapható, még az antikváriumokban is ritka, csak az iskolákban, könyvtárakban lehet hozzájutni. Az anyag „frissítésén”, kiegészítésén Baranyi Károly folyamatosan dolgozik, az új, javított kiadásról kiadókkal tárgyal.
Úgy tartja: egész pályafutásának legfontosabb eredménye, valódi sikertörténete az ingyenes fizika-előkészítő, annak ellenére, hogy a komoly tudományos életmű áll a háta mögött, a rendszerváltozás után fontos szakmai tisztségeket is betöltött. A Művelődési és Közoktatási Minisztériumban 1994-ig a közoktatási főosztályt vezette, fő feladata a Nemzeti alaptanterv munkálatainak irányítása volt. A kurzusváltás után a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tanított matematikát, kozmológiát, érveléstechnikát és speciális szemináriumokon oktatott a természetfilozófia, a filozófia és a matematika határterületeit felölelő témákról, emellett számos, jelentős szakmai publikációja jelent meg.
A térítésmentes kurzus története 1974-ben kezdődött, amikor a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen kutatóként dolgozott. Felkérték, hogy tartson egyetemi előkészítő tanfolyamot fizikából a fiataloknak: a műtősöknek, boncmestereknek, nővéreknek, laboratóriumi segéderőknek. Természetesen „társadalmi munkában”. A tanfolyam híre egyre nőtt, egyre több diák vett részt a kurzuson. A legtöbben a 80-as évek végén jártak az oktatásra, voltak olyan idők, mikor 200-300 fő szorongott az előadóteremben. Baranyi Károly szerint a munkája eredményességét bizonyító rendkívül jó felvételi arányok annak is köszönhetőek, hogy akikben nem volt kellő kitartás, fegyelmezettség, lemorzsolódtak az első két három óra után. Ugyanis a tanfolyam úgy épül fel, hogy az eleje a legnehezebb. Merthogy a gondolkodásra tanít:
– Például az elektromosságtant teljes egészében kidolgozták anélkül, hogy fogalmuk lett volna arról az akkori tudósoknak, hogy létezik az elektron. Hogyan lehetséges ez? Miért volt, hogy mihelyt felfedezték az elektront, fel is borult az egész rendszer? A hallgatókkal bejárjuk ezt az utat. Ez azért fontos, hogy felfogják a tanulók, melyek azok a fontos tények, amelyek végül is ránk kényszerítik az elektron felismerését. Ilyen és hasonló kérdésfeltevéssel elérhető, hogy végül a relativitáselméletet is képesek legyenek megérteni a résztvevők. Talán éppen ennek köszönhető, hogy nemcsak középiskolások, de egyetemisták, középiskolai és egyetemi oktatók is látogatták az előadásokat. Érdekelte őket, hogyan lehet másként, hatékonyabban tanítani – magyarázza a módszere lényegét.
S hogy miként alakult ki a tananyag? Folyamatos szakmai konzultációk során. És formálódik mind a mai napig. Baranyi Károly megkereste kollégáit, volt egyetemi tanárait, és kikérte véleményüket: hogyan lehetne az adott kérdéskört a legjobban megvilágítani?
– Ezt a kurzust mindenkinek ajánlom, aki szeretné mélyebben megérteni a világot. Azoknak a középiskolásoknak, akik egyetemre készülnek, és azoknak az egyetemistáknak, akik úgy érzik, tudásuk nem áll igazán szilárd alapokon. Oktatóknak, akik új utakat keresnek… Elkeserítő, és korunk lelkiállapotára jellemző, hogy az utóbbi időben az érdeklődés megcsappant, míg a pénzes tanfolyamokon tolonganak. Oda jutottunk, hogy ami ingyen van, annak nincs értéke. Pedig ez a tanfolyam már három évtizede sikeresen megy. Szolgálatból, szeretetből…

Mikor? Az első foglalkozás holnap lesz, a továbbiakban szerdánként délután 3 órától 5 óráig tartó elfoglaltságot jelent. Az előadások a Semmelweis Egyetem Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézetében, közismert nevén II. számú anatómiai intézet tantermében lesznek. (Budapest IX. kerület, Tűzoltó utca 58. – bejárat a Klinikák metrómegállónál, az Üllői út 93.-nál.) Jelentkezni az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen vagy a
06-30/408-9898-as telefonszámon lehet, de az órákat előzetes bejelentkezés nélkül is látogathatja bárki. Információ és tanulást segítő írásbeli segítség: www.baranyi.hu honlapon olvasható, ahová folyamatosan felkerülnek az órák anyagai is.

_________________________

Fizika távoktatás az Interneten - ingyen
Aki most komolyan veszi a tanulást és bekapcsolódik a munkába, az szeptembertől kezdve szinte semmi fázisugrást nem észlel majd.
2010. április 29.


Megalapozott az a remény, hogy hazánk sorsa jobbra fordul, a tanítás – azaz a nevelés és az oktatás – ügyében is kedvező változásokat várunk. A műveltség, a szakmai tudás, az erkölcsi ismeretek megtanulása és megtanítása azonban sok-sok munkát igényel. Ezért a www.baranyi.hu honlapon most közös munkát kezdeményezek tanulni vágyó középiskolásokkal, tanáraikkal és szüleikkel, határainkon belül s kívül, mindenütt, ahol a gyermekek magyar nyelven tanulnak – írja dr. Baranyi Károly, oktatáspolitikai szakértő, aki most a gyakorlati tettek mezejére lépett.

Felhasználva a Világháló nyújtotta lehetőségeket, távoktatás módszereivel fizikát fogok tanítani, hogy a diákoknak lehetőségük legyen arra, hogy kiegészítsék iskolai tanulmányaikat, felkészüljenek az érettségi vizsgára fizikából és az egyetemi-főiskolai tanulmányokra.

Úgy látom, hogy (figyelembe véve a probléma súlyát, a munka sürgető természetét) a legjobb, amit tehetünk az, hogy elkezdjük a tanulást. Nem várhattam szeptemberig, mert akkor – pont akkor – nem lehet elindítani ezt a távoktatási munkát. Legkevesebb egy hónapot venne igénybe, ha nem kettőt a rendszer bevezetése és bejáratása.


Ez a munka most elindul, de ez – bizonyos értelemben – csak főpróba, a szeptemberig tartó időszak az ismerkedés és a szervezés ideje lesz. Elképzelésem és terveim szerint a tanítás-tanulás szeptember elején újraindul és folytatódik – teszi hozzá a neves oktatási szakember. Aki most komolyan veszi a tanulást és bekapcsolódik a munkába, az szeptembertől kezdve szinte semmi fázisugrást nem észlel majd, de aki csak szeptemberben kapcsolódnak be, az úgy kezdheti, hogy nem késett le semmiről.

Cím: Dr. Baranyi Károly ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. )
gondola
_____________________________________


Portré mikrofonnal
általános adatok

Adásidő: 2 hetente szerdán 11:34-kor
Ismétlés: csütörtökön 1:34-kor
Váltóműsora (másik héten ugyanebben az időpontban):
Mesterek és tanítványok


A műsor indulása: 2007.12.12.
Kategória: portré és riport műsorok
A műsort készíti: Közéleti szerkesztőségMunkatársak: Gózon Ákos
Laczó Zoltán Vince
Madocsai Bea
Sályi András
Ungváry Ildikó


Eddig összesen 82 műsor és 145 ismétlés volt adásban.

Legutóbbi műsorok:2011. 01. 05. szerda 11:34 Portré mikrofonnal
Felelős szerkesztő: Gózon Ákos
2010. 12. 30. csütörtök 1:34 Portré mikrofonnal (ism.)
Felelős szerkesztő: Gózon Ákos

http://www.katolikusradio.hu/?m_id=4&m_op=view&id=480

LAST_UPDATED2