Payday Loans

Keresés

A legújabb

Veszélyben a magyar fürdőkultúra? PDF Nyomtatás E-mail
41. Ember, élet és víz
TERMÁL

Veszélyben a magyar fürdőkultúra?

Marosi Adrienn, 2015. június 14., 18:36, frissítve: hétfő 07:05
Hazánk olyan termálvízkinccsel rendelkezik, ami nem csupán mennyiségében, hanem minőségében is kiemelkedőnek számít a világon. Az elmúlt években rengeteg felújítás ment végbe, és jelenleg is számos fejlesztés van tervben. Azonban úgy tűnik, a fiatalabb generáció életében még nem találta meg a helyét a több ezer éves múltra visszatekintő fürdőkultúra.

Idén nyáron kétszáznál is több fürdő mérkőzik meg egymással Az Év Fürdője cím közönségszavazásán. A verseny egyik elsődleges célja, hogy a fiatalok körében is népszerűsítse a hazai fürdőkultúrát és fürdőket. Kiemelték, hogy fel szeretnék hívni a figyelmet a tevékenység fizikai és mentális egészségre gyakorolt pozitív hatásaira is.

Meg kell találni az utánpótlást

Juhász Szabolcsot, a Magyar Fürdőszövetség főtitkárát ezzel kapcsolatban faggattuk, természetesen ő is úgy látja: valóban fontos, hogy elérjék, megtalálják az utánpótlást. „Azt látjuk, hogy a támogatott gyógykezeléseket döntően azok veszik igénybe, akik már nagyon rászorulnak az egészségi állapotuk miatt. Azonban több olyan betegség is van, amely a húszas, harmincas és negyvenes éveiben járó generációknál ugyanúgy megjelenik, mint az idősebbeknél” – magyarázta a szakember, hozzátéve: az úszást, valamint a különféle fürdőgyógyászati szolgáltatásokat aktívabban igénybe kellene venni a különböző társadalmi csoportoknak annak érdekében, hogy minél egészségesebben, kiegyensúlyozottabban tudják élni az életüket.

A főtitkár szerint emellett kiemelkedően fontos az élményszerzés szerepe is. Mint mondta, a családok és a fiatalok – de ugyanúgy az idősek is – meg tudnák találni a számukra megfelelő kikapcsolódási lehetőségeket, az igényeinek megfelelő fürdőt.

Éjszakai fürdőzés a Széchenyi Gyógyfürdőben
Éjszakai fürdőzés a Széchenyi Gyógyfürdőben
Fotó: Isza Ferenc / Europress/AFP

Annak, hogy népszerűsítsük a fürdőzés élményét a fiatalabb generáció körében, a legjobb módja, ha megnézzük, mik az igényeik, hiszen mindenki keresi a tartalmas időtöltési lehetőségeket – magyarázta Juhász Szabolcs. A szolgáltatók is mindent megtesznek annak érdekében, hogy megszólítsák a gyermekes családokat és a fiatalokat, például éjszakai programokat szerveznek, illetve tematikus eseményeket tesznek elérhetővé.

Az utóbbi években a fürdőzők számát tekintve növekedés figyelhető meg, így egyelőre nem jelent veszélyt a fiatalok körében tapasztalható esetleges érdektelenség, mindenesetre az utánpótlást akkor is ők jelentik, így mindenképp meg kell szólítani őket.

Kiegészítő programok és prevenció

Efelől érdeklődtünk több vidéki fürdőben is: vajon ők miképpen próbálják becsábítani a kisgyermekes családok mellett a 20-as, 30-as generációt, mely alapvetően „hiánycikk” a hazai intézményekben.

Wellness, az elérhető vigasz

A legszürkébb napokat érdemes egy wellness hétvégével feldobni. Ez persze nem mindig olcsó mulatság.Összegyűjtöttünk néhány olyan helyet, ahol mégis megéri a két-három napos lábáztatás.

Berta-Tóth Manuéla, a Hévíz TDM Egyesület projektmenedzsere lapunknak elmondta: Hévízre a legtöbben a gyógyhatás miatt érkeznek, így a látogatók többsége valóban olyan, idősebb emberekből kerül ki, aki valamilyen betegséggel küzd. A fiatalabb generáció megszólítását épp ezért itt is lényegesnek tartják.

Mint mondta, többnyire a prevenciós, tehát megelőzési céllal történő fürdőzés fontosságát helyezik előtérbe, hiszen a termálvíz – korosztálytól függetlenül – jót tesz az ízületeknek és az életminőség fenntartásának. Kiemelte: fontos, hogy ehhez hozzátartoznak az olyan aktív elemek is, mint például a vízi torna, a vízi aerobik, vagy éppen a fitness parkban történő időtöltés.

Ráadásul a fiatalok alapvetően nem töltenének el egy egész napot a fürdő területén, így különösen fontos, hogy sokszínű kiegészítő programokat – aktív kikapcsolódási és kulturális lehetőségeket, például koncerteket – nyújtsanak számukra – tette hozzá a projektmenedzser.

Mikor hatásos a gyógyvíz?

Hazánk termál- és gyógyvíznagyhatalomnak számít a világon. Rengeteg a remek fürdő, demikor és milyen bajokra hatásos a magyar gyógy- és termálvízkészlet?

Nem általános a tendencia

Azok a fürdők, melyek inkább az élményszerzésre, élményelemekre koncentrálnak, már jelentősen jobbnak ítélik a helyzetet. Kállai Zsuzsa, a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő marketing menedzsere az MNO-nak elmondta: náluk a július–augusztusi főszezonban naponta mintegy 10 ezer vendég fordul meg a strandon, hétvégén kánikulában pedig ez a szám eléri a 15 ezer főt. Kérdőíves felmérések és egyéb tapasztalataik pedig azt mutatják, hogy a 20-30 éves korosztály aránya igen magas, negyven százalék körül mozog. Hangsúlyozta, hogy számos szórakozási lehetőséget nyújtanak a fiatalok számára: ilyen például az éjszakai fürdőzés, melyekre egy-egy sztárfellépő érkezik minden főszezoni hétvégén, de az extrém csúszdáknak is nagy sikere van.

Egerszegi Zoltán, a Miskolctapolcai Barlangfürdő értékesítési és marketing munkatársa szintén meg van elégedve a fiatalabb látogatók arányával. Mint mondta, ennek az egyik legfontosabb oka az lehet, hogy speciális helyzetben vannak: mivel a Barlangfürdő nem csupán egy fürdő, hanem egy különleges és egyedülálló látványosság is, szinte mindegyik korosztály érdeklődésére számíthat.

Magyarország termálnagyhatalom

Hazánk területének nyolcvan százaléka alatt található termál-, illetve gyógyvíz. Az országban több mint nyolcvan gyógyfürdő, köztük több speciális – egyebek között radioaktív, kénes, jódos-brómos vizet tartalmazó – fürdő található.

 

hirdetés

A magyar vizek hatásukat tekintve is egyedülállóak, hiszen sehol máshol nem található ilyen magas hőmérsékletű és egyben ennyi különböző betegség kezelésére, megelőzésére alkalmas kiváló minőségű termál- és gyógyvíz.

LAST_UPDATED2