Payday Loans

Keresés

A legújabb

A zsidó menekülthajó, amely nem köthetett ki Amerikában
A ZSIDÓK TÖRTÉNETE - ZSIDÓSÁG A NAGYVILÁGBAN

A zsidó menekülthajó, amely nem köthetett ki Amerikában


Mikor olvastam az Exodust, vegyes érzelmek kavarodtak bennem. Asszem a mostani helyzet is analóg, csak most nem szabad élve elereszteni egyet sem! Persze demokratikusan! Azok az idők voltak, amikor Németországban már égtek a zsinagógák, lyukak tátongtak a zsidó üzletek kirakatának a helyén és sok ingatlan egyszerűen átment a ,,nemzet" tulajdonába. 

Hamburgban pedig elindult egy hajó 900 zsidó menekültel a fedélzetén, hogy aztán Kubábán keresztl Amerikába érkezzenek. Valami azonban félresikerült: a hajó újra Európában kötött ki.

A hajó 1939. május 13-án indult el és a fedélzetén volt egy 15 éves kislány, Gisela Feldman. Még ma, 90 évesen is jól emlékszik arra az idegességre, amellyel helyet foglaltak a luxushajó, a St Louis fedélzetén. ,,Az igazság az, hogy nem tudtuk, hová megyünk és éreztem anyám idegességét, ahogyan két kisgyerekkel felszáll a hajóra" - meséli. Azokban az időkben, amikor Adolf Hitler pártja a hatalomra jutott, a német zsidók, így a Feldman család is már tudta, hogy nem sok jót remélhetnek, így aztán aki tehette, elindult valamerre. A családfőt letartóztatták és Lengyelországba deportálták, így aztán az anya úgy döntött, menti a gyerekeit és útnak indult: 10 márka volt a zsebében. A többi 200 a ruhák között elrejtve.

Gisela emlékszik arra, ahogyan az papája kérte az anyját, várja meg, amíg visszajön, de az asszony csak annyit tudott mondani, hogy mentenie kell a gyerekeit: ,,biztonságos helyre kell vinnem őket".140513145915 refugees boat 624x351 geety nocredit

A Berlinben szerzett vízumuk Kubába szólt. ,, Szerencsénk volt, hogy anyánk bátor volt - meséli ma nem kis büszkeséggel a hangjában. Emlékszik, ahogyan a család többi része állt könnyezve a kikötőben és figyelte, ahogyan a hajó elhagyja a német partokat. Biztosan tudták, hogy soha sem látják többé egymást. S mi voltunk azok, akik a szerencsések voltunk, mivel sikerült elmenekülnünk. S igazunk lett: sem az édesapjánkat, sem a közel 30 tagú kikötőben integető családtagokat nem láttuk többé.

A nácik 1939 elejére már lezárták a német határok nagy részét és sok ország megszabta, hogy hány zsidó befogadására hajlandó. Kuba volt a tranzitállomás Amerika felé és a kubai külképviselet 200 és 300 dollárért vízumot adott a német zsidóknak - ez mai áron olyan 2000 vagy 3000 dollárnak felel meg.

A hajón volt Gerald Granston is, aki akkor mindössze 6 éves volt. Amikor a szülei azt mondták neki, hogy elhagyják a kis falujukat és a világ másik végére hajóznak, fogalma sem volt arról, hogy valójában mi is történik. ,,Sohasem hallottam addig a Kuba szót, nem tudtam, mit jelent és hol van" - mondja a most 81 éves német férfi. Csak arra emlékszem, hogy féltem.zsidók és kuba

Aztán ahogy elhagyták a német partokat, csökkent a feszültség és a félelem. Gisela Feldman az időt a hasonló korúakkal töltötte vagy úszkált a fedélzeti medencében. Esténként táncoltak és még mozi is volt a hajón, jól töltötték az időt. Olyasmiket ettek, amiket sohasem láttak korábban Németországban, a személyzet pedig rendkívül előzékeny és szívélyes volt, ez pedig nagyon különbözött attól, amit a zsidók otthon korábban megtapasztaltak.

A kapitány engedélyezte a péntek esti szokásos misét és ezalatt az idő alatt eltávolíthatták Hitler fényképét a hajó szalonjából. A világ újra szépnek és vidámnak tűnt.

Amikor azonban a hajó május 27-én közeledett a kubai partokhoz, a jókedv alább hagyott: a családok felkészültek a kiszállásra, de ekkor a kubai hatóságok megérkeztek és vidáman közölték: ,,manana, manana"....

Nagyon hamar kiderült, hogy a hajó nem köthet ki és senki sem szállhat ki: amikor a hatóságok elhagyták a hajót, a kapitány pedig azt mondta, várniuk kell, akkor már pattanásig feszültek az idegek. Hét napon át igyekezett a kapitány meggyőzni a kubai hatóságokat, hogy hagyja kikötni a hajót, de akkor Kubában már döntöttek: nem fogadják el a vízumok hitelességét. Féltek, hogy a menekülő európaiak elözönlik az országot.

A hajó ekkor Florida felé vette az irányt, de az amerikai hatóságok sem engedték kikötni még annak ellenére sem, hgy ezt állítólag személy szerint Franklin Roosevelt elnök is kérte. Őket is a tömeges bevándorlás lehetősége ijesztette meg. A kapitánynak pedig juniusban már nem volt más választása, mint újra visszahajózni Európába.

Az utasok között kitört a pánik, az elkeseredés - sírtak és sírtak. Volt, aki felvágta az ereit és a tengerbe vetette magát. ,,Ha becsukom a szemem, még hallom a kiáltásukat" mondja Granston. Az utasoknak nem kellett végül visszatérniük a náci Németországba, mert az American Jewish Joint Ditribution Committee 500 000 dollár összegű garanciát fizetett Belgiumnak, Franciaországnak, Hollandiának és Nagy Britanniának, hogy a zsidó utasok befogadásával kapcsolatos költségeiket fedezze.

A hajó junius 17-én kötött ki Amberes kikötőjében, egy hónappal azután, hogy elindult Hamburgból. Mai adatok szerint a hajó utasai közül 250-en mégis a nácik kezébe kerültek a háború folyamán és nem élték túl azt.
Link

Hozzászólások


#1postaimre - 2014. június 01. 07:45:10
A cikkhez mellékelt kép is beszédes. www.latimoport.hu/images2014/Kuba-haj%C3%B3_garnston.jpg
#2pozor124 - 2014. június 01. 08:22:50
500 ezer dollár közel 900 zsidóra, az 560 dolcsi fejenként, mai értékben 5600 dollár. Pénzük akkor is volt az American Jewish Committeenek. Bezzeg Kubának bőven elég volt a fejenkénti 2-300, mai áron 2-3 ezer dollár fejenként a menekültbefogadásra, csak a háború miatti emberáradattól tartva nem fogadták őket. De sebaj van itt pénz! Nem 200, hanem 560 dolcsit adtak az amerikai zsidók a hajón lévő fajtársaiknak! (Azon felül még, hogy saját maguknak is volt pénzük.) Nem az hogy sajnálnám tőlük,de a lopás csalás hazugság és lelketlenség általi vagyonszerzés kivételével bizony példamutatóak az összetartásban, és egymás segítésében.
#3mezesmozes - 2014. június 01. 08:47:20
Na ezért kell minden antiszemitizmust még a csírában kinyírni, hogy többé soha ne legyenek ilyen tragédiák! Örömmel látom Imre, hogy már te is a jó oldalon harcolsz.
#4postaimre - 2014. június 01. 08:54:04
Mózi, kimaradt a hehehehe..., de örülök, hogy kezd visszatérni a humorérzéked. Jó oldal? Na az itt egy jó oldal.
#5Anonim felhasználó - 2014. június 01. 09:14:54
Analóg? Nem feltétlen. Ez egy minden sebből vérző történet. Nekem Dr Málnási Ödön, A magyar nemzet őszinte története c. könyve jut eszembe, amelyben leírja, hogy a hasonszőrüek vasúti termes kocsikban hagyták el Mo-ot, SS kisérettel. Eben a kis történetben pedig luxus hajón, vízummal (ami érvénytelennek bizonyult vagy mert "szerzett" volt vagy mert turista státuszukkal nem megegyező), és nem kevés zsebpénzzel. Kiemelném a badarságok lényegét:
"Hamburgban pedig elindult egy hajó 900 zsidó menekültel a fedélzetén....Még ma, 90 évesen is jól emlékszik arra az idegességre, amellyel helyet foglaltak a luxushajó, a St Louis fedélzetén...A nácik 1939 elejére már lezárták a német határok nagy részét (csak persze a legforgalmasabb Hamburgi kikötőt kihagyták) ...A Berlinben szerzett vízumuk Kubába szólt...de akkor Kubában már döntöttek: nem fogadják el a vízumok hitelességét."

Aztán itt van egy tüneményes epizód is: "A kapitány engedélyezte a péntek esti szokásos misét és ezalatt az idő alatt eltávolíthatták (wikipédia szerint letakarták) Hitler fényképét a hajó szalonjából."
Ezekután megnézném Gustav Schröder svájci bankszámláját is!
#6mezesmozes - 2014. június 01. 10:08:36
Igazad van Imre, elakadt a torkomon a hehehe, annyira megható számomra ez a tragikus történet.. amikor a palesztinok visszakapják néhány hónap múlva (max. 1-2 év) a zsidó telepesek által megszállt mezőgazdaságra alkalmas területeket, ezek a telepesek is hajóra szállnak majd, de tudni fogják hová mennek (na nem Zürich-be hehe..).. csupán néhány százezer (szokás szerint állig felfegyverzett) családról van szó, (4-5 százezer, mindegyik átlag 4-5 gyerekkel).. a palesztinok imádni fognak minket.. persze mindennek megvan a jó oldala, pl az "újmagyarok" akik nagy gyakorlattal rendelkeznek az ilyesmiben minden bizonnyal munkába fogják majd hajrákirály "nemhiábaszületetteiket" (naná hogy nemhiába..) és tényleg rend lesz meg minden, csak nem igen lesz már szükség az őslakosság igényesebb elemeire (vagyis reánk magyarokra) és persze különösen nem az időseinkre (ha csak nem kisérleti alanynak a teve pirulagyártásához).. persze mindez csak scifi hehe..
#7eleven68 - 2014. június 01. 13:41:07
Ó, szegény zsidók ! Mindig, mindenhonnan elzavarják őket , vagy be sem fogadják !!
Ez a történet egyébként hazugság, mert az USA csak tiszta tekintetű, okos, toleráns emberekből áll , akik a világ minden részére elviszik a békét és a demokráciát , a csúnya, buta terroristáknak ; )))
#8Perje - 2014. június 01. 20:06:17
Már csak azt nem értem, hogy akik kiköltöztek oda milliós nagyságrendben más néven, hogyan értek partot? Úszva? Kizárt, hogy sárga kitűzővel a mellükön ücsörögtek volna a fedélzeti I. osztályon. A Svájcba irányított vonatokon is hamis papírokkal a zsebükben utaztak.

Itt olvasom éppen, hogy már forró drót is létesül Moszkva és Jeruzsálem között, minden eshetőségre.. Most, amikor feszült a viszony az amerikaiak és oroszok között, de furcsa módon az amerikai barát Izraellel nem.s_*_huha
http://www.mignew...28982.html
Talán azért, mert vándorolnak ki Oroszországból ismét hosszú tömött sorokban? Vajon mitől félnek?
http://news.israe...orld/51763
#9Perje - 2014. június 01. 21:05:04
Akik mégis kikötöttek, most vonulnak éppen New Yorkban:
:o
http://www.youtub...gI#t=10726