Payday Loans

Keresés

A legújabb

Hentes beszéd... PDF Nyomtatás E-mail
Nyelvformák és életformák

Állok a sorban a hentesnél, s mondja az úr. „Te mit kérsz?”
Mondom, nem „Te”, hanem „Ön”. Ez valami félreértés. De amúgy abból a lapockából kérek. Az a darab pont jó lesz.
Felemeli az egyiket. - ”Ő lesz az?”
Felsóhajtok.
- Nem „Ő”, hanem „Ez”. Meg kell, hogy állapítsam, maga nem figyelt az általánosban. A személyes névmások terén hatalmas zavar van a fejében.
Elvörösödik a feje.
- Viccelődünk, viccelődünk?
Reményvesztetten legyintek.
- Most sem jó! Nem viccelődünk, csak maga viccel. Egyes szám, és nem pedig többes. De maga sem viccel, mert ez nem vidám, hanem szomorú dolog. Kedves édesanyja és tanító nénije most biztos el lenne keseredve, ha látná.
Udvariasan köszöntem, s otthagytam.
Fejcsóválva haladtam tovább…

Ez 520 embernek tetszik.
Hozzászólások
Krakkó Rudi Az amerikai kultúra "vívmánya" ez is. Ők csak tegeződni tudnak, és a lumpenproli -társadalom lihegve majmolja a "szabadság bajnokait" ....
Laborczy Jutka Kedves Pozsony Ádám! A múltkor töprengett,most dacosan néz és milyen igaza van!
Kovács Rita ...én a magázódást nem szeretem, rideg, személytelen, barátságtalan. Nem gondolom, hogy a tisztelet megadása ezen múlna. ...de senkivel sem szeretnék vitázni, csak egy egyszerű véleményt nyilvánítottam:)
István Ferenc Tóth Bizony, bizony TESÓKÁIM, KERIANYUK és a többiek! FEJLŐDIK a nyelvünk! ÁLTALUNK! Mi pedig még magáztuk szüleinket, nagyszüleinket RIDEGEN! Kedves KOVÁCS RITA csajé!
Nemes Kiss Katalin Nem tegeződök "automatikusan". Divatból főleg nem. A magázódás teljesen természetes számomra, sőt, elvárom. Csak azokkal vagyok tegező viszonyban, akik közel állnak a szívemhez.
Dombos László Ha a következő vásárlónak már megadta a tiszteletet, és nem csumival köszönt a nagyinak, akkor az ön mondanivalója célba talált.
Kovács Zsuzsanna Nemcsak a személyes névmások használatával van probléma, hanem egyebekkel is. Gyurcsány is igét kreált a főnévi igenévből... Egyes nyelvészek szerint már a központozás is fakultatív... Haladunk.
Dóka Lajos Kálmán László véleményét is meg kéne hallgatni nyelvészeti ügyekben.
Vargáné Fehér Gabriella Piacon olvastam: nari,pari,burgi,gyümileves.Ne.kem meg égnek állt a hajam
Berczi Sándor Ciber Látja Ádám egy 'okos' milyen 'okos'?
Szabó László Egy kis nyelvtan senkinek sem árt... smile hangulatjellike hangulatjel
Éva Vajtai Kedves Ádám! Látom, Ön sem bírja a gyűrődést. Vagyunk egy páran.
Szabolcs Molnár Én ugyan nem oktatnám ki a hentest, de az én vagyok. Ráadásul a törzsvevő szerepében. Mégis úgy érzem, hogy egy hentessel való vitának megvan az a szépsége, hogy - miközben két ember néz farkasszemet egymással - csak az egyiknél van kés. Aki viszont a FB-n szól be...
Na mindegy, mert ő meg már nem tud válaszolni. 
Furcsák az emberek: itt mindenki bátor és okos. frown hangulatjel
László Nagy Kedves Ádám! Szép estét kívánok! Sajnos a szövegértelmezéssel hadilábon áll az oktatás. Sok türelem kell és meglátja, hogy szaporodni fognak azok akik nem néznek Önre értetlenül. Azért a jó szándékú "oktatást" kerülje az olyan közegben, ahol a kampón félsertések, marhák, baromfi/a/k lógnak! Nyugodalmas jó éjszakát kívánok!
László Nagy Azért egy régi viccet megejtek: a hentesüzletben kérdi a vevőtől az eladó: mi kell Angeló? Mire a válasz: Máj kell Jackson!
Karl Herceg Manapsag mar nem nagyon van azonos korosztalyok kozott ertelme a magazasnak, pl szamos nyelvben nem is letezik magazodas, nekem indiferens a topic. Nyilvan a 80eves oregasszonynak nem mo dom hogy szevasz de ma mar lazabbak ezek a kotott modok - ami szerintem amugy jo.
Koppány Csabi smile hangulatjel smile hangulatjel smile hangulatjel "Tudom én jól, az a baja a világnak hogy nem a tehénpásztorok kormányozzák. Ha én valamikor miniszter leszek, mindent a visszájára fordítok. A csősztől elveszem a bunkósbotot, a revolvert szintén a saját derakamra kötöm. A pofonokat végleg elt...Bővebben
Szabolcs Sonnerborg De jó, hogy nyugati demokráciában sok országban szinte ismeretlen a magázás! Lehet barátságos, tisztességes, kellemes társalgás tegezö stilusban is! Lehet adni igy is egymás felé tiszteletet.
A nótát sem úgy éneklik már, hogy "Maga meg a maga húga...."
altozó világ! tongue hangulatjel
Gábor Cseh Nagyon szomorú és mindennapi történet.
László Misuta te - ön nem is vásárolni akart , csak unatkozott !
Öreg Székely ennél már csak azt utálom jobban, mikor egy mondatban, 10 X hallom, hogy "igy"....brrrrr (hogy?)
Sissi Szalma Teljesen igaza van,, ez folyik mindenütt ! Szerencsére nem tegeznek le,,, (korom miatt), de a nyelvtan most átment valami hülye divatba. Én nem merem kioktatni az eladót, de javítom a mondatát ! Ezt kérem, nem őt ! A személyes névmással "felemeli" a tárgy értékét,,, minek ?
Sissi Szalma És, a magázás igenis fontos, igy szép a magyar nyelv és így tökéletes ! A tegezés, bensőséges kapcsolat jele,, barátságé stb. Tartsuk meg ! smile hangulatjel
Hernádi Péter Nevelni csak embereket, masokat esetleg idomitani.
Sissi Szalma Hogy is van?,, Boltban, -Kislány, van még vaj, nézd meg, jó,, -elfogyott,,, Én : Legyen kedves nézze meg a raktárban ,,, -Máris, tessék, van . - Köszönöm. (a leányka 20 éves, nem tegezem,) Na ugye !
Sissi Szalma Boltban: Légyszi, hozz ki nekem frisset ebből,,, (idős hapsi, fiatal eladólány), -csak ami a pulton van,,,) Én, _ Legyen kedves, nézze meg bent van-e még ebből,,, - igen, hozom. (pedig bőven a lányom lehetne,,,) Na ugye ! Tehát korfüggő is. Ne tegezze le egy idős se az eladó kislányt, szemtelenség !
Nemes Kiss Katalin Dr Szitányi György mono-drámája jutott eszembe sok hozzászólás okán. . Címe: A s@gg és az agy.
Tóth Katalin Nekem sosem ment alapból tegeződni! Ahhoz idő kell. És intelligencia.
Mária Vadady Ugyanezek miatt szoktam naponta szólni a neten, ami miatt mindig én leszek a büdösbogár aki állandóan kötözködik. Ez bizony a napi nyelvrontás és az a legszomorúbb benne hogy divat lett belőle. Nem csak az iskolázatlanok csinálják, sőt! Mikor pedig szó...Bővebben
Gabor Horvath A magyar nyelv egyik erénye, hogy lehetővé teszi az Önözést, és a tegezést... használjuk ki ezt teljes bátorsággal!!! Igazsága vagyon Kendnek, Pozsonyi Uram!!!! wink hangulatjel
Tamas Matkovics Lazulj egy kicsit Ádámka, hidd el könnyebb lesz még a szart is feldolgozni. smile hangulatjel
Maczák Péter Az egybeírás-különírás-kötőjel és a kisbetű-nagybetű szabályrendszere is sokaknak átláthatatlan kuszaságot jelent. Elharapózott a személyes névmások nagybetűvel írása, horribile dictu, az "én" személyes névmást is sokan nagybetűvel írják, még nyomtatásban is olvasni ilyeneket.
Donát Szabó Anyukat szvsz kar volt emlegetni.
Mária Farkas Jól megmondtad Ádám. Igazat adok! Helyettem is beolvastál a drága hentes úrnak. Mert való igaz úrnak képzelik, hiszik magukat, nagyon sokszor tapasztalom, hogy lekezelően bánnak a vevőkkel.Személyemet nem illeti, mert megválogattam, hogy hol vásárolok hentesárut, felvágottat, sok időmbe telt, mire egy tutira rátaláltam.
Éva Judit Gősi Én pl. kifejezetten szeretek magázódni...és nem nehéz az. Magázódva is elküldhetem az idesanyjáhozkeservesen! A lényeg, hogy a szoc. ból ránkmaradt elvtársi tegeződési kényszer. Nyugati nyelvekben nem ismert? Ennyivel többet tud a magyar nyelv! Ennyive...Bővebben
Éva Judit Gősi Ráadásul ezen proletárinternacionalista wink hangulatjel tegeződési kényszer ideje alatt, elfelejtődött a magázódás kultúrája, éppen úgy mint a késsel-villával való boldogulás...Nem hadonászunk vele, nem tartjuk fenyegetőn a másik felé, letesszük a tányérra, ha éppe...Bővebben
Rozália Kovács Pozsonyi urnak,teljesen igaza van! Amit màr régen szóvà szerettem volna tenni, a megszólitàsban is igaza van! De amit naponta lehet hallani a Paprika Tv ben. Őt ideteszem őt belerekom stb nem is sorolom! Azt hittem ez az én tudatlansàgom! Mivel csak 8 o van! De hires a Tv ben! Senki nem figyelmezteti évek óta! Nem fontos ugye!!!! Robi kn.borzalmasan idegesitett!!!!!!
Éva Judit Gősi Tovább is írhatom a késsel-villával való bánásmódot? Azért jó a szabályos tollszárfogás, mert így lefelé áll a kés, villa hegye...tányér felé. Ennek oka, hogy a pörköltlé, ne folyon a könyökünk felé. Kispárna a hónalj alatt... Ivás előtt szájat törlünk, ne legyen a pohár vastagon zsírfoltos...írjam még?
Norbert Keller A névmásokat és a helyes beszédet érintően rendben van a poszt. Érdemes ápolni anyanyelvünket, és sajnos sokak modora kívánnivalót hagy maga után, e téren egyre aggasztóbb a helyzet.
Emellett azonban érdekes látni, hogy milyen sok ember odáig, meg vis...Bővebben
Ferenc Kertész A komcsicsökevények nem tudnak ettől megszabadulni!
Sissi Szalma Semmi gond, ha szépen lavírozunk a szokás és az illem között . smile hangulatjel
Dirk Allen Latja Pozsonyi Ádám, Tekintetes Uram, maga is Grammar-Naczi lett! Ez van, kerem, node szamitottunk is erre, kend multjaval wink hangulatjel
Mentha Görgy Hát még ha azt mondta volna a késes ember, "a husika levágásra került"! Ettől a "került"-től agybajt és reszketést kapok vitustánccal körítve! Most lenne Lőrincze Lajos bácsi 100 éves, író uram!
Edit B. Huszti Manapság már nem érdemes szóbaállni senkivel, mert - főleg Pesten- a magyar nyelvet alázók csak felviszik a vérnyomásomat, beleértve a megújult pancser M1 televíziót is. Egyszerűen nem bírok hozzászokni. irigylem a legyintést...
István Antal Dalos (1973 amikor íródott!)"A VILÁG ITT VAN BENNEM"(2015.11.29.9:58-amikor így megértettem!) A JÓISTEN ITT VAN BENNEM! (1973)" VIGYÁZNOM KELL, HOGY EL NE VESSZEN!" "A VILÁG TI VAGYTOK, S BENNETEK VAN!" (2015.) A JÓISTEN TI VAGYTOK, S BENNETEK VAN! (1973) "Ő...Bővebben
István Antal Dalos HOLNAP 2015.NOV.30. HÉTFŐ 16-19 EGYFÉNYLÉLEK TALÁLKOZÓ várkerT apa-fiával szökőKÚTnál GYERTEK "SZENTLELKEK" HOGY TELJES LEGYEN A HÁROMAMAGYARIGAZSÁG-KÖZVETLENISTENKAPCSOLAT-MAGYAROKISTENE-ÉLISTEN-ÉLŐISTEN-JÓISTEN-LELKESISTEN-SZERELMESISTEN!"
Rozália Kovács Ez az Ml màr megint mindent rosszul csinàl mint az Orbàn! Az rtl meg az atv azok a szuperok! Hàt csak nézzed neked való!!!
Jenő Nagy
Szólj hozzá...