Payday Loans

Keresés

A legújabb

A magyarok és a mentális betegségek: 38 százalék... PDF Nyomtatás E-mail
Háború a nemzet ellen - Kül- és belháborúk a nemzet ellen - magyarirtás

A magyarok és a mentális betegségek: 38 százalék érintett

Szerző:

 

 

A mentális betegségek róják a legnagyobb terhet Európára - derült ki egy friss kutatásból. Magyarországon sem rózsás a helyzet, a lakosság 38 százalékát érinti valamilyen mentális betegség, ebből a leggyakoribb a depresszió.

 

Az európai Roamer viszgálat ezer európai kutató, páciens, családtag és szakmai szervezet bevonásával készült, amelyben a magyar Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikája is részt vett. Az így készült tanulmány szerint célzott kutatási befektetéssel már legalább 10 éven belül jelentősen csökkenthetnék a mentális betegségek okozta terheket. A jelen ugyanis kétségbeejtő: az adatok szerint az egészségcsökkenés legalább 12 százalékáért a mentális és viselkedészavarok felelnek – olvasható aSemmelweis egyetem honlapján.

Bitter István, a klinika professzora szerint az európai adatok Magyarországra fokozottan igazak. A magyar lakosság 38 százalékát érinti valamilyen mentális betegség, ebből a leggyakoribb a depresszió. 2010-es adatok szerint mindez több mint 1500 milliárd forint terhet jelentett az országnak.  A mentális betegségek ráadásul kimutathatóan megrövidítik az életet, ezért is lenne rendkívül fontos az európai összefogás.

Fotó: 

Tény, hogy a genomika, őssejtkutatás vagy az idegtudományok területén végzett közelmúltbeli kutatások során számos, pszichiátriai betegségek kialakulásában szerepet játszó gént azonosítottak, ezek segítségével új kezelési eljárások válhatnak lehetővé. Ennek ismeretében könnyen belátható, mekkora szükség lenne a további kutatások támogatására, összehangolására.

A Roamer-projekt szakemberi által elkészített ajánlás szerint az európai mentális egészségkutatásban jelentős, együttműködési projekteken alapuló, jól szervezett stratégiára van szükség. A kutatásról itt olvashat bővebben.

LAST_UPDATED2