Payday Loans

Keresés

A legújabb

44 milliárdos vasútfelújítás PDF Nyomtatás E-mail
OLY KORBAN ÉLÜNK ABC

Fogja az ember a fejét a 44 milliárdos vasútfelújítás láttán

Utolsó frissítés:

Szerző:

Címkék: tömegközlekedésközlekedésMÁV Start Zrt.Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.MÁV;NIFvasútközösségi közlekedés;

Most két jelzőőr ül egy személyautóban, és amikor a mobiljuk megcsörren, kiszállnak, és egy piros tárcsával megállítják a sűrű autós forgalmat. Az egy hete átadott, alig pár perccel rövidebb utazást ígérő, tízmilliárdokból felújított Budapest–Esztergom-vasútvonalon ugyanis a fénysorompó még nem működik. Ürömnél a P+R parkoló és az állomás autóval megközelíthetetlen, gyalogosan pedig szinte értelmetlen odamenni.

Bruttó 44 milliárd forintból felújított vonatpálya, ahol augusztus 20-án indult újra a vonatközlekedés, így hirdette büszkén a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a nemzeti fejlesztési tárca a fejlesztést. Ebbe az idilli képbe rondít bele naponta sok száz vagy ezer autós szeme láttára az a két jelzőőr, akik Budapest határán belül, ahol a 10-es (Bécsi) út keresztezi a vasutat, óránként kétszer kiszállnak egy ott parkoló személyautóból miután megszólal a mobiltelefonjuk, felmutatják a piros tárcsát, így állítják meg az autós forgalmat, hogy elhaladhasson a vonat. Elég fapados megoldásnak tűnik – és egy kis ideig még így is lesz.

Korszerűsítésre elment tízmilliárdok ide vagy oda, ott, abban a kereszteződésben nem működik (fény)sorompó.

Galéria: A felújított esztergomi vasútvonal

Kattintson galériánkért!

Fotó: 

A NIF megkeresésünkre azzal védekezett, hogy “prioritásként kezeltük, hogy a vasúti vonatforgalom augusztus 20-án elinduljon, hogy az utazók minél hamarabb igénybe tudják venni a vasutat”. Azt írták, hogy “a fénysorompó szeptember 1-től rendeltetésszerűen fog működni, addig az útátjárót napi 24 órában, 2 szakképzett jelzőőr biztosítja, akik folyamatos kapcsolatban vannak a központi forgalomirányítással”.

Az iskolakezdéskor fénysorompó ugyan lesz, de kétszer annyi vonat is, a mostani óránkénti egy vonatpár megduplázódik, fél óránként indul járat Budapestről Esztergomba, illetve vissza. És ez újabb torlódással jár, pedig a reggeli csúcsforgalomban és délután az ingázók már most is bosszankodnak. Az egyszintű kereszteződésben a sorompó óránként négyszer fog leereszkedni reggel 4 és éjfél között, ez alkalmanként 3-6 perces várakozást jelent – vagyis lehet úgy számolni, hogy 60 percből durván 20 percig állnak az autók. Ez pedig legkorábban csak október végén lesz jobb. A NIF azt ígéri, “várhatóan október végétől megszűnik a szintbeli átjáró” ott a 10-es út “új nyomvonalának kiépítésével és átadásával”.

Galéria: A felújított esztergomi vasútvonal

Kattintson galériánkért!

Fotó: 

De a kereszteződés nemcsak a sorompó hiánya miatt jelent veszélyt. A szakaszon 3 évig nem járt vonat, ezért a sofőrök hozzá vannak szokva, hogy a síneknél nem kell körültekintően közlekedniük, sokan felállnak a sínekre torlódás esetén, lassítás nélkül hajtanak át a vágányokon, vagy egyszerűen kikerülik a piros táblát tartó jelzőőrt.

Az állomás, amit nem lehet megközelíteni

Nem messze onnan, Ürömnél sem kellemes a helyzet. Minden reggel kerülnek fel képek az éppen soroló dugóról az ürömi körforgalom előtt, amit pont a torlódások elkerülése miatt, egy lámpás kereszteződés kiváltására építettek. A kommentelők az indexet nem használó kihajtókat és a körforgalmat rosszul vagy félve használókat okolják a sor megtorpanásáért, de a Bécsi úti kereszteződés sorai is elhatnak egészen idáig.

Van még egy dolog ott Ürömnél, amely miatt csóválják az emberek a fejüket. Az állomást és Ürömöt elválasztja a 10-es út, Üröm központjától bő 2 kilométerre fekszik az állomás, vagyis gyalog kicsit bajos az állomáshoz jutni. Az állomás most a gyalogosoknak azonban a szokásosnál is nehezebben megközelíthető, az ürömi felüljáró építése miatt ugyanis egy kartonnal leterített gyalogosalagúton lehet odajutni, eső esetén sárban kell járni. (Kedd kora délután jártunk ott, kivonatoztunk oda, de senki nem szállt le, illetve nem szállt fel visszafelé. Az Aquincum megállónál szálltunk fel a vonatra – épp akkor betonozták be a padokat és a kukákat rögzítő csavarokat.)

Galéria: A felújított esztergomi vasútvonal

Kattintson galériánkért!

Fotó: 

Autóval még ennél is rosszabb a helyzet: lényegében lehetetlen odajutni az állomáshoz. Egy aszfaltozás alatt álló utca felől lehetne az állomásra érkezni, de a most épített, körülbelül 50 férőhelyes P+R parkoló megközelíthetetlen, a lámpaoszlopok még nincsenek felállítva, és a helyszínen dolgozó markológépek állnak benne.

A NIF szerint “a csatlakozó utak átépítése, korszerűsítése nem volt a projekt része, ez önkormányzati hatáskör”. A P+R parkoló összekötését, aszfaltozását mindenesetre megígérték, hét végéig a vállalkozó elvégzi a munkálatokat.

Galéria: A felújított esztergomi vasútvonal

Kattintson galériánkért!

Fotó: 

A 10-es út és a vasúti pálya kereszteződésétől nem messze, az Aranyvölgybe tervezett, kényelmes budapesti buszátszállást biztosító megálló még nem készült el, ezért itt még nem állnak meg a vonatok, bár a vonatról nézve Aranyvölgy jobban fest, mint az ürömi állomás. A NIF szerint október végétől állnak majd meg a vonatok Aranyvölgynél, akkor, amikor már új nyomvonala lesz a 10-es útnak. (Addig még nagyobb torlódást okozna csak.)

Nem minden rossz és idegesítő

Az új vasúti vonal okozta galibákat dokumentálják a 10-es út nevű Facebook-csoport tagjai. A fentieken kívül a 3 éve tartó, dugókat okozó munkálatokra, rossz minőségű tereprendezésre, kevés vagonra is panaszkodnak. Van azonban néhány felhánytorgatott dolog, amely – legalábbis a tapasztalatunk szerint – csak időlegesen, helyenként, vagy úgy sem áll fenn. A helyzet hétfőn dél körül korántsem volt annyira rossz, mint néhány hozzászólásból tűnik, de az iskolakezdéssel megnövekvő forgalom azért ad okot némi aggodalomra. Piliscsabán a vonatra várókat megkérdezve mindenki elégedetten nyilatkozott. Az érdemben nem csökkentett menetidő (a 44 milliárdért felújított vonalon mindösszesen pár perccel csökkenhet az utazás hossza) egyelőre nem okozott felháborodást, inkább a jelenleg ritkán közlekedő vonatokra panaszkodtak. (A vonatok száma jövő héttől megduplázódik, mint írtuk.)

Galéria: A felújított esztergomi vasútvonal

Kattintson galériánkért!

Fotó: 

Az akadálymentesség szempontjából aggályosnak mondott megállókat, a pilisvörösvári, a piliscsabai és a piliscsaba-klotildligeti megállókat közelebbről is megvizsgáltuk. Többen is elmondták, hogy babakocsival nagyon kényelmesen tudnak fel- és leszállni a vonatokról. Klotildligetnél pedig a kalauz elmondta, kerekesszékes utas rámpa segítségével tud a szerelvényre felszállni. A klotildligeti megálló egyébként íves peronnal rendelkezik, ezért valóban lehetnek olyan ajtók, ahol nagyot kell lépni, de csak az ív közepénél van távol a peron a vonattól.

Galéria: A felújított esztergomi vasútvonal

Kattintson galériánkért!

Fotó: 

A megállók megközelítése mindenhol akadálymentes, ahol vannak lépcsők, rámpa is rendelkezésre áll. Az utastájékoztatás táblákkal és hangosbemondóval történik, a felszerelt órák azonban nem járnak. A közösségi oldalakon többen panaszkodnak a túl hangos hangosbeszélőre, az állomáson inkább úgy tűnt, csak a szignál túl hangos, a tájékoztatást nehezen érteni. Ezt a szakaszt egyébként már a felújítás első ütemében átadták.