Payday Loans

Keresés

A legújabb

Nem volt teli a gatya PDF Nyomtatás E-mail
A MAGYAR FOCI - táltosparipa vagy állatorvosi ló
Nem volt teli a gatya - négy pont Dárdaival
Írta: ThuryGabor 2014. okt. 15. 22:17

Most, hogy túl vagyunk mindkét aktuális Eb-selejtezőnkön (Románia, Feröer), ildomos néhány olyan felvetéssel élni, amellyel a két forduló között talán nem lett volna korrekt foglalkozni. Bár Nagy László, az Újpest egykori 25-szörös válogatott futballistája a Feröer elleni mérkőzés beharangozójában (Nemzeti Sport, 2014. október 14., 3. oldal) többek között megjegyezte: „Romániában mentálisan rendben lévő csapatot láttam a pályán, az viszont nekem magas, hogy Dárdai Pál kinevezésére volt szükség a szemlélet megváltozásához. Profi játékosaink vannak, Észak-Írország ellen is elvárható lett volna a hasonló hozzáállás..."

Nagy László fején találta a szöget, a megszerzett négy pont és a bukaresti mérkőzésen mutatott teljesítmény nem mond ellent a felvetésnek. Sőt!

Kicsit olybá tűnik a helyzet, egyedül Dárdai Pál a rátermett szakember a válogatott irányítására, holott Dunát lehet rekeszteni pro licences trénerekkel. Ebből az is rögtön kiderül, az edzői hivatás nem feltétlenül papírhoz kötött, még ha érthető is a kritérium.

Ugyanakkor felvetődik, a korábbi szövetségi kapitányok miért nem találták meg a posztokra a megfelelő játékosokat? Tudom, ez így sommás megállapítás, mert Egervári Sándor csapatáról a 2–2-es döntetlennel végződő románok elleni budapesti mérkőzésig ez nagyjából elmondható volt, aztán sérülések tizedelték az együttest, no meg az is baj volt, hogy légiósaink csapataikban nem kaptak lehetőséget. Az is nyilvánvaló, Dárdai kommunikációja unikum a magyar futball mismásoló közegében. Nem sumákol, a közvélemény elé tárja a problémákat, azt is megmondja, miként kezeli. Ezért nem vártam többet Feröer ellen, noha nyilvánvaló, a két csapat játékosai között a tudásbeli különbség ég és föld.

Dárdai megmondta, hiába lepte meg futballistái erőnléte, biztos benne, hogy a viszonylag nagy iramú bukaresti mérkőzés után változtatni kell az összeállításon, nem is egy helyen. Ezek után világos volt, hogy Feröeren nem lesz fáklyásmenet, a három pont a lényeg. Nyilván Dárdai elődei is tudták, hogy a magyar futballisták két egymást követő tétmeccsen képtelenek színvonalas játékra, mégis rendszerint áltattak vagy titkolóztak. Az is emlékezetes, Pintér Attila és Tomiszlav Szivics összekapott azon, hogy a szövetségi kapitány az összetartásokon meghajtja játékosait – igaz, máskor éppen ellenkezőleg az volt a baj, hogy egyesek a válogatott összetartásáról leeresztve érkeztek vissza klubjukhoz.

Dárdai azzal, hogy megdicsérte a kerethez érkezők fizikai állapotát, burkoltan a klubedzők munkáját ismerte el, holott korábban éppen az volt a vád, hogy a magyar kluboknál nem folyik szakszerű munka. És most felesleges azon vitatkozni, hogy ez úgy általában igaz-e vagy sem, Dárdai nem keresett indokokat, nem szított ellentétet egy elejtett félmondattal. (Abban is zseniális volt, ahogyan a válogatottságról több kapitánynál is lemondó Huszti Szabolcs távolmaradását kommentálta. Mondván a játékos annyira megsebzett...)

De nem tágítva az alapkérdéstől. Szomorú a helyzet, hogy Dárdai alkalmassága az edzői mezőny alkalmatlanságát bizonyítja. Még mentális téren is. Mert ahhoz nem kell szűk értelemben vett szakmai tudás, hogy a csapatunk ne teli gatyában játsszon, s úgy jöjjön le a pályáról, hogy a játékosokkal együtt – vagy helyettük – szégyenkezik az egész ország. Ugyan korábbi kapitányok is mondták, hogy bátrak leszünk meg támadunk, csak éppen a pályán ebből semmi sem valósult meg. Dárdai megmondta, hogy bátrak lesznek Bukarestben, s a második félidőben még támadtak is. A taktikánál a játékosok képességeit vette figyelembe, nem pedig mágneses táblán kiagyalt lázálmokat. Csupán egy példa (aki látta a meccset, többet is felfedezhetett): nem lehet azt mondani, hogy védelmünk a gyorsaságáról híres, a jobb oldalt leszámítva, nem nagyon kerültek mögénk.

Dárdai úgy álmodta meg a rendszert, hogy lehetőleg senkinek se kelljen egy az egyben versenyt futnia ellenfelével. S látva a csapat erőfeszítéseit, az is kiderült, a magyar szurkoló nem vár rögtön Aranycsapatot, futballunk mai helyzetében elég neki a tisztes helytállás is. De talán az is megkockáztatható, hogy leszámítva a válogatott csapatok krémjét, ez a magyar együttes képes lenne pariban lenni hasonló képességű (picit erősebb, picit gyengébb) ellenféllel. Ebben a selejtezőcsoportban ez különösen sokat számít.

Ám beszéljünk a másik oldalról is, a játékosokról. Az rendben van, hogy a külföldön játszóknak kicsit „lábszagú" lehetett Pintér Attila stílusa, de ne feledjük, Pintér előtt – zömmel ezekkel a futballistákkal – se jutottunk ki vb-re vagy Eb-re. Túllihegni nem akarom, de leírom: a látottak alapján a válogatottban hamar megtörtek a magyar átlagemberhez képest sokkal jobb körülmények között élő profik – akik a pályán mindennek tűntek, csak profinak nem. S (majdnem) ugyanezek a játékosok Dárdai Pál szavára egységes sereggé kovácsolódtak. Mi ennek az oka? Pali világosította fel őket, mit jelent a válogatottság? Régen rossz. Vagy azt gondolták, Dárdai tulajdonképpen közülük jött, már csak betyárbecsületből sem égetik le? Hogy Nagy Lászlót idézzem kérdőjellel: „Dárdai Pál kinevezésére volt szükség a szemlélet megváltozásához?"

Egy profi szemlélete nem a szövetségi kapitány személyétől kell, hogy függjön. Azt már megértem, hogy Dárdai ideiglenes kinevezése felvillanyozta őket, de könyörgöm, Pintér Attila egy szót sem szólt volna, ha az északírek ellen olyan góllal nyerünk, ami nem az általa megálmodott taktikai variációból születik... Senki sem tiltotta meg egyik játékosunknak sem, hogy jól futballozzon.

Nyilván Dárdai személyisége a legfontosabb ebben a kérdésben. Egyben rávilágít arra, a magyar válogatotthoz nem feltétlenül kell külföldi kapitány. Nem elsősorban szakmai szempontból, hanem a „többi" miatt. Amit Dárdai átad, azt csak magyarul lehet. Hiába pattogna Van Gaal ostorral a kezében az öltözőben, vagy tenné a megjegyzéseit maró gúnnyal Mourinho, nagyon úgy néz ki, a magunk problémáit magunknak kell megoldani. Tovább megyek: a mi futballistáinkkal. Mert hiába mondta volna a pirospozsgás Koeman, az óvatos Egervári vagy a vehemens Pintér, „ha Feröeren nyerünk, Finnországot is legyőzzük", nekik senki sem hitte volna el (na jó, Egervárinak csak-csak...), de Dárdainak mindenki elhiszi.

Ami a legfontosabb, még a játékosok is.

 


Eddig 18 komment érkezett 

  • Larry_Gagman Válasz erre 2014. 10. 15. 22:56 [1]

    Nekem úgy tűnt, hogy az északír meccs edzőbuktató meccs volt (igaz az utóbbi fordulók alapján nem annyira biztos), de a lényeg, hogy Dárdait elismerik a játékosok, és ez a legfontosabb. Ilyenre nagyon régen volt példa, ha ez vezet eredményre hát hajrá (nem mellesleg nem kell drága külföldi sztáredző és honosítás sem)

    A probléma ezzel viszont az, hogy a jövőbeli szöv.kap. választások kérdésébe egyre nagyobb súllyal fognak a labdarúgóink is beleszólni, közvetve vagy közvetlenül, hogy kit fogadnak el (tehát maguknak választanak főnököt). Itthon megtehetik,mert korlátozottak az erőforrások (nem kötelező, kevés minőségi játékos), nagy az alkuerejük. De ez nem csak magyar jelenség, sajna a pénz vezérelte foci-üzletnek ez egy mellékhatása, hogy elsőrendű a kenyéradó klubfutball, és csak utána a válogatott.

  • keepersnightmare Válasz erre 2014. 10. 15. 23:01 [2]

    Szerintem messze Egervárival volt a legjobb a csapat, és az eredmények, meg a foci (néhány kivételtől eltekintve persze), igaz, nála volt a legjobb a keret is, és a legjobb formában a játékosok.. aztán mégis beleszürkült, és jöttek a bukások
    Nem tudom, Dárdaival meddig tartana a lendület, vagy mit tud játékban. Két meccs még kevés megmondani... Mást nem érdemes választani...
    egy magyar Simeone kell nekünk! Pali hasonlít rá :D
    De most nagy kihívásnak tűnik ez a csoport is, hiába a felduzzasztott létszám az eb-n. Így, hogy az észak-írek is ennyire belejöttek... Legalább küzdjenek a fiúk, ha a foci nem is annyira megy. :)

  • seamansandy Válasz erre 2014. 10. 15. 23:06 [3]

    Szemelyiseggel nem lehet nem letezo jatektudast krealni es csodat varni, hogy majd Palival sokkal jobb lesz. Pinterrel miert nem tudtak hasonloan teljesiteni az Eszak Irek ellen mint ahogy a 2. felidoben Romania ellen. Egy jatekosnak barmely edzo alatt hajtani kell, kivaltkepp a cimeres mezben. Romaniaban is konnyen elmehetett volna a meccs az elso felidoben. Amikor a Varhidi fele vallogatott megverte 3-2-re Olaszorszagot vagy Puskas ocsi csapata 4-2-re nyert irorszagban hasonlo örömujongas volt es sokan megakartak magyarazni a nem letezo fejlodest. Ha vegre a futballunkat helyen tudnak az illetekesek kezelni beleertve a zsurnalisztakat is, akkor talan jobban latnank a hibakat es elobb elkezdodhetne a nagytakaritas, ami meg egy jotanyi elmozdulast sem jelent, ehhez kepest minden egyes selejtezo sorozat elott es egy allitolagosan jo eredmeny utan mar eleg jok vagyunk! Ne magyarazzuk meg a nevenics Feroer vallogatot elleni gyozelemet es huzzunk parhuzamot Hollandia es Nemetorszag veresegei kozt, hogy mennyire kiegyensulyozott az eb mezony stb... Izlandon vagy Lengyelorszagban mennyivel jobbak a feltetelek? Mi miert nem tudunk belekapaszkodni jobban a kiegyensulyozott mezonybe mar jo par evtizede. Ahelyett hogy a veresegeket es vereseggel felero dontetleneinket es veresegeinket magyarazzuk meg, induljon el vegre a megtisztulas!

  • hagyomanyos_erlelesu_asvanyviz Válasz erre 2014. 10. 15. 23:15 [4]

    Hm. Érdekes meglátások... A "hamar megtörtek az átlagemberhez képest jól élő profik" megjegyzés egy semmere sem mutató, de hangzatos duma, az ide ezrével kádárista hányadékot fröcsögő népfiak lelkét viszont nyilván kenegeti. Nem kell eljátszani, hogy "de leírom", hogy ez valamiféle nehézség, vagy áldozat a szerző részéről, mert én inkább érzem olcsó népszerűség hajhászásának. Más szempontból érdekes felvetéseket olvashattam. Ha jobban belegondolok - de persze értékelhetem totálisan rosszul is - nekem nem úgy tűnt, hogy az észak-írek ellen ne játszottunk volna úgy, ahogy egy ilyen csapat ellen kell, aki betömörül. Nem tartom igazságosnak, a "játékosoknak nem volt megtiltva, hogy jól játsszanak" megjegyzést, mert a meccs nagyobbik részében a képességeikhez képest megtették, amit kellett. Éppenséggel a felkészítés hiányossága, hogy 1:0 után talán túl nagyot sóhajtottak, és elhitték, hogy ennyi, ez az ellenfél ennyit tud, talán megtörtek, de ha nem, eddig sem támadtak sehogy, talán eztán sem fognak klasszis szinten. De lám, tudnak. Persze ezt Ranieri is benézte, pedig neki már volt mit nézegetni...
    A helyzet az, hogy Dárdai - nem kívánom neki, de attól tartok, hogy elkerülhetetlen - még nem hibázott nagyot taktikailag. Pintér már az első tétmeccsén, sajnos, Egervári meg leginkább Bukarestben, de akkor egy évtizedeset. Az ilyen szintű taktikai hibáknak nagyon kiszolgáltatottak a játékosok. Guzmics nevéből igét képeztek, gyengébb karakterek kárt tesznek magukban. Pedig kinek köszönheti, hogy idegenben, ahol éppen az x sem lett volna annyira rossz eredmény, már az első percekben utolsó emberként kapta a labdát, háta mögött egy egész üres védekezőharmaddal? Talán bizony saját magának? Ilyen hibákat még Dárdai is elkövethet, mert nincs felnőtt edzői rutinja, de persze szerencséje is lehet. Viszont attól tartok, hogy nem lesz, mert a java, a feszültség java még csak most jön, a játékosállományban vastagon benne van a hiba, akármilyen a szemlélete immár, és attól még jobban tartok - ahogy ezt a mai vélemények, köztük a jelen médium által lelkesen terített fröcsögések is mutatják - az "elkényeztetett" magyar közönség nem lesz megértő.

  • rusti87 Válasz erre 2014. 10. 15. 23:16 [5]

    De igen, szerintem mindenképpen külföldi edző kell Pali után. Nem csak a felnőtt válogatott élére, hanem az egész magyar futball élére. Egy olyan nagy formátumú ember kell, aki inkább menedzser, mint edző, akire bármikor fel lehet nézni, fáklyaként mutatja az utat az egész utánpótlás megreformálásához. Szerintem Dárdai is alkalmas lehet a feladatra, de nem most. Neki most ez a szerepe a történetben, hogy éles kontrasztot állított Pintérrel szemben és megmutatta, hogy külföldi mentalitással szinte csodákat lehet művelni. Most, hogy ez az egész futballtársadalomban tudatosult (kivéve persze Bognár Gyurit), le kell hajtanunk a fejünket és be kell ülnünk  az iskolapadba és el kell tanulnunk a külföldi focit, hogy 10-15 év múlva sikeresek lehessünk.
    Palinak meg köszönjünk meg mindent amit tett és kívánjunk neki sok sikert Németországban.

  • LazloGogolak Válasz erre 2014. 10. 15. 23:29 [6]

    Én nem látok sok változást, és ami van is az is inkább negatív. Ha lehet még defenzívebben játszunk, még kevesebb támadást vezetünk mint Pintérnél. Ott legalább  a nálunk gyengébb csapatok ellen tudtuk irányítani a mérkőzést, most meg már az se megy. Hoztunk két meccset, úgy, hogy a játékunkból hosszú távon a 4 helyett inkább 1 pont lenne a realitás, és egyes magukat hozzáértőnek nevező emberek ezalapján  kijelentéseket tesznek, hogy ki alkalmas és ki alakalmatlan. Röhej ! Lesz itt akkora pofára esés... majd kiváncsi leszek, hogy akik most messiást csinálnak Dárdaiból akkor mit fognak csinálni ? Van egy tippem, hogy ők lesznek akik keresztre feszítik.

  • hagyomanyos_erlelesu_asvanyviz Válasz erre 2014. 10. 15. 23:42 [7]

    Jó lenne, ha a sportmédia végre elkezdené elvégezni azt a munkát is, amit lehet, hogy egyébként nem neki, hanem a tesitanároknak kéne: alapvető taktikai, szemléletbeli nevelés nagyon ráférne a közönségre. Visszatérő értetlenkedés nálunk, hogy "miért nem tudnak hajtani, pláne címeres mezben". Persze, meg lehet feszülni, értelmetlen módon is, idővel még kiábrándítóbb lesz az eredmény, mert a görcsösség siralmas és nevetséges helyzeteket szokott hozni. Azt kellene látni, hogy a foci olyan összetett csapatmunka, ami ha nincs megfelelően összehangolva, megtervezve, akkor nem ér sokat a mindent bele. A legegyszerűbb taktika a rúgd-fuss első fele, a kiscsapatok mentsvára, ott egész magas szintig működhet a lelkesedés és a 100%-os erőbedobás. De lám, az észak-írek még ellenünk is bekapták, a szlovákok sem húzták ki (más kérdés, hogy szélesebb a repertoárjuk, ami végül kiderült mindkét csapatnál). Én nem hiszem, hogy ez akár öngyilkos, vagy éppen szánalmas taktika lenne, a helye ennek is fontos a fociban. De mindeddig mi alig próbálkoztunk vele. Szóval el kéne magyarázni az embereknek, hogy sokszor nem azt látják, ami tényleg zajlik a pályán. Tudom, hogy ez szörnyű gondolat, de mégis fontos lenne láttatni, hogy egy Dzsudzsák, vagy egy Szalai ne legyen már lassan közellenség, mikor nélkülük most lenne kb. 1 pontunk. Vagy nulla. Valahol nehéz minőségi futballt elképzelni, ha a közönség azt nem érti, hogy az oda vezető út nem látványos elemekkel van kikövezve. Magyarországon - tetszik, nem tetszik - az utóbbi évek legsikeresebb magyar edzők Pintér Attila és Kondás Elemér voltak. Persze, meghívták őket a tapsikolós showba, de semmilyen értelmes elemzés nem látott napvilágot arról, hogy mi a "titkuk". Kondásnál talán egyedül is kitalálhatja a szurkoló, mivel utánpótlás-edzőként a saját csapatát nevelte tovább, ha igaz. De Pintérre ez nem igaz. Vannak legendák, holland szakirodalomról, 13-14 órás munkanapokról, lesétálásról, játékosok rángatásáról, de ha ez az ember ilyen kevés szakmailag, akkor miért nem meghaladható a többi szakember számára? A futball olyan játék, ahol a fizika önmagában tudja garantálni a véletleneket. Számomra zavaró, hogy nálunk (és lassan csak nálunk) még mindig belengi a misztikum az edző, az elnök, a kapus, a csatár sikerességét, és nincsenek kimondva az alapvető kulcsszavak: hogy milyen munka, mennyi tanulás, honnan szerzett és átvett módszerek vezettek eredményre. Vagy csak a vakszerencse, a félszeműek királysága?

  • seamansandy Válasz erre 2014. 10. 15. 23:45 [8]

    @rusti87: valoban teljes kulfoldi stab es mlsz vezetes szukseges ahhoz, hogy egyszer Magyarorszag is tenyezo legyen.

  • LesterP Válasz erre 2014. 10. 15. 23:52 [9]

    Az a baj, hogy a legtöbb hozzászóló lenézi a feröeri csapatot. Tudomásul kell venni, hogy azért mert státusukban félprofik, profi módon készülnek. Erősítenek, futnak, labdával edzenek, taktikát gyakorolnak. A profizmus nem a fizetéstől, hanem a hozzáállástól függ. és ebben a feröeriek jók. Soha nem kapnak ki nagyon és elkaptak már nálunk sokkal magasabban jegyzett csapatokat is, például Spanyolországot, igaz nem a Barcelona-érában. Első meccsüket 1990-ben megnyerték Ausztria ellen, a "sapkás" kapusukkal, akin mindenki csak nevetett. Az 1-0 a lényeg, utólag senkit nem érdekel, hogy kinél volt többet a labda. A feröerieknél. Na és? Tudtak vele valamit kezdeni? Nem. 0 pont, lehet hazamenni bálnahusit enni.

  • egyolvasoember Válasz erre 2014. 10. 15. 23:52 [10]

    Drága Lazlo! Pintérnél nem játszottunk tétre menő tétmeccset (csak a legvégén, de ott méretes szakmai baklövéseket élhettünk át), és képesek voltunk 5 játéknap alatt egyetlenegyszer sem kimozdulni az országból. Én nem vonnék le komoly következtetéseket az ott látottakból ("magyar támadások"), vagy ha mégis, akkor csupa negatívat. Az a szűk egyéves korszak több szempontból is a magyar válogatott halálközeli élménye volt, nem pedig a születésé, amit pedig a 9 hónapos időtartama sugallna.
    Az eddig minden tervezett pontot hazahozó Dárdainak viszont már csak 2 meccse van a keresztre feszülésre, mert aztán valószínűleg pápát int, megy vissza képezni magát. És jön helyette valaki kívülről (akit az MLSZ már körbeszaglászott), noha nekem ebből a posztból többek között az jött le, hogy mégsem kellene nekünk külföldi szakember. Hát, nem győzött meg a szerző.

  • LazloGogolak Válasz erre 2014. 10. 16. 0:03 [11]

    @egyolvasoember: bla bla bla, bla bla bla bla, bla bla bla, bla bla bla.  Kb ennyi értelme van annak amit írtál.

  • keepersnightmare Válasz erre 2014. 10. 16. 0:31 [12]

    a nyakam feltenném rá, hogy Mészöj Géjzu lesz az új kapitány

  • talamasca Válasz erre 2014. 10. 16. 1:03 [13]

    keepers..remelem nem mert attol rémálmom kerulgetne..

LAST_UPDATED2