Payday Loans

Keresés

A legújabb

Belga fociistállók PDF Nyomtatás E-mail
26. Sport plusz grundfoci és a profi élsport
2014. szeptember 25. csütörtök, 06:37

Fellaini árából tíz évig üzemel a Standard-akadémia

Belgiumban a szövetség által kezdeményezett, összehangolt reform zajlott országszerte, az iskolák és a klubok szorosan együttműködnek, és a fiatalok mentális felkészítésére nagy hangsúlyt fektetnek. A szakemberek szerint a változást az edzőképzésnél kell kezdeni – derült ki a „Grund felsőfokon” Belgiumot bemutató epizódjából.

Az FC Bruges sportigazgatója, Arnar Grétarsson szerint a játékosokba profi mentalitást nevelnek

 

A belgák a 2000-es hazai Eb-kudarc után új alapokra helyezték az utánpótlás-képzést, 2014-ben vb-negyeddöntőt játszott a válogatott. A keret tagjainak nagy része a világ legjobb csapataiban játszik, erről a belga legenda, Paul Van Himst így vélekedik: „A belga foci és a válogatott sokat profitál ebből, de a hazai klubcsapatok így nehezebb helyzetbe kerültek. Túl fiatalon nem szabad külföldre igazolni, mert a tehetség elveszhet. A legideálisabb életkor erre, mikor a játékos húsz-huszonkét éves, előtte a saját klubjánál kell megtanulnia boldogulni. A lassú építkezés, fejlődés kihagyhatatlan.”

Egybe is cseng Van Himst szavaival, hogy a nagy klubok ameddig csak lehet, otthon tartanák a legjobbakat. Juhász Roland tapasztalata is az volt az Anderlechtnél, hogy fiatal csapattársai nem vágytak el más országba, először ott szerettek volna bizonyítani, erre pedig meg is kapták az esélyt.

A műsorvezető Molnár Mátyás és a Standard
korosztályos válogatott szélsője, Paul-Jose Mpoku

Molnár Mátyás látogatást tett három nagycsapatnál (Anderlecht, FC Bruges, Standard Liége), és sok hasonlóságot vélt felfedezni a kluboknál. Bíznak a saját játékosaikban, az Anderlechtnél az első keret 30, a Liége-nél 46 százaléka saját nevelésű, a Bruges pedig célként határozta meg, hogy évente két U-játékos kerüljön fel a felnőttek közé. A kiválasztás tekintetében a verseny óriási, mindegyik csapat ugyanarról a területről igyekszik elhalászni a tehetségeket. Próbálják mielőbb leigazolni a fiatalokat, mert minél kisebbek, annál könnyebben fejleszthetőek. Az akadémiai képzés és a megfigyelés hat-hét évesen kezdődik, először a labdaérzék, a gondolkodás számít.

Tizenkét éves korig nincs versenyhelyzet, bajnokság és ranglista, csak meccseket játszanak. Az évek során tanulmányozzák a gyerekek viselkedését, a gyorsaságot, a technikai tudást és a hozzáállást. Az iskola és az életpálya fontos, nem vesznek fel olyat, akinek lemaradása van a tanulásban. Brüsszelben a távolabbról érkező gyerekeket gondosan kiválasztott befogadó családoknál helyezik el.

Folyamatosan figyelik a fiatalok fejlődését, Liége-ben évente kétszer is értékelik több szempont szerint az akadémistákat, míg Bruges-ben SWOT-analízist és személyes edzésterveket készítenek, a játékosokat személyiségük szerint csoportokra osztják, hogy tudják, hogyan kell velük bánni. Az FC Bruges sportigazgatója, Arnar Grétarsson szerint a játékosokba profi mentalitást nevelnek. „Ez nem a csillogásról szól, hogy majd sok pénzt keresnek, luxusautókat vezetnek. Azt gondolom, hogy két azonos képességű játékos közül mindig az lesz sikeresebb, akinek jobb a hozzáállása” – árulta el az egykori izlandi válogatott.

Az edzőknek kulcsszerepük van, Jean-Francois De Sart, a Standard Liége igazgatója fogalmazta meg ezt a legjobban: „Minden változtatást az edzőképzésnél kell kezdeni, így lett hangsúlyos szerepe a szövetségnek, amely továbbfejlesztette a trénerek oktatását.”

Dirk Gyselinckx, a belga edzőképzés vezetője szerint egy edző számára az a legfontosabb, hogy olyan légkört tudjon kialakítani, amelyben könnyű tanulni. Más országokban csak UEFA „A” végzettsége van az edzőknek, de a belgák szeretnék, ha emellett utánpótlás-nevelést is tanulnának. Azoknak az idősebb edzőknek, akik tíz évnél régebben szereztek engedélyt, továbbképzésre kell járniuk, hogy megtanulják az új filozófiát. „Eleinte persze motiválni kell őket, hogy eljárjanak ezekre a kurzusokra, ami sokszor nem könnyű, de idővel látják az eredményeket, megértik, hogy miért ezt az utat választottuk” – mondta Gyselinckx, aki azt is kifejtette, hogy amivé a belga foci változott, az sok szereplő konszenzusa, a szövetség együtt dolgozott a legfontosabb csapatokkal, az egyetemekkel és a gimnáziumokkal.

És hogy mi érzékelteti a legjobban, hogy jól működik a rendszer? A Standard Liége akadémiájának költségvetése 2–2.5 millió euró évente. A jelenleg a Manchester Unitedben futballozó Marouane Fellainit néhány éve 20 millió euróért sikerült eladni az Evertonnak, ami akár tíz évre is fedezheti az intézmény költségeit.