Payday Loans

Keresés

A legújabb

Félelem- és bűntudatkeltés PDF Nyomtatás E-mail
OLY KORBAN ÉLÜNK ABC

Elhunyt Kézdi-Kovács Zsolt

Utolsó frissítés:

Szerző:

Címkék: rendező; Kézdi-Kovács zsolt; film; dokumentumfilm;

Hosszan tartó súlyos betegség után 78 éves korában a hétvégén elhunyt Kézdi-Kovács Zsolt filmrendező, a Magyar Filmunió alapítója, az Eurimages magyar képviselője.

Kézdi-Kovács Zsolt 1936-ban született a vajdasági Nagybecskereken. 1961-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskolán a legendás Máriássy-osztályban diplomázott filmrendező szakon. 1962-1969 között Fábri Zoltán és Jancsó Miklós asszisztenseként dolgozott. A Balázs Béla Stúdió egyik alapító tagja, majd 1975-77 között vezetőségi tagja volt.

Első játékfilmjét, a Mérsékelt égövet 1970-ben készíthette el, a film Nemeskürty István stúdióvezető segítségével kijutott a locarnói filmfesztiválra, ahol Ezüst Leopárd-díjat nyert. Tíz játékfilmet rendezett, melyek közül több rangos nemzetközi filmfesztiválokon kapott díjakat. 1979-ben tagja lett a Cannes-i Filmfesztivál zsűrijének.

Fotó:

Az a nap a miénk (2002) című dokumentumfilmjével az 56-os forradalom első napjának személyes emlékeit dolgozta fel.

 

A 80-as évektől kezdve a magyar és nemzetközi filmszakma tevékeny alakja lett. 1987-89 között a MAFILM igazgatója, 1990-től 2009-ig az EURIMAGES magyar képviselője, 1992-2001 között a Magyar Filmunió alapító-igazgatója volt. 1993-tól 1995-ig a Magyar Filmszemle igazgatója, 2000-től 2001-ig a Magyar Rendezők Céhe alelnöke, majd elnöke volt.

A 90-es évek elején kezdte forgatni „legnagyobb lélegzetű vállalkozását”, az Erdély leírása című dokumentumfilm-sorozatot a neves néprajzkutató, Orbán Balázs a Székelyföld leírása című könyve nyomán. Erdélyt végigjárva mintegy 156 órányi anyagot forgatott stábjával, a sorozatból csak néhány rész készült el. A leforgatott anyag a kelet-közép-európai multikulturális társadalom páratlan kordokumentuma. Utolsó éveiben egészen haláláig az anyag rendszerezésén és megformálásán dolgozott.

Kézdi-Kovács Zsoltot a Filmalap nemzetközi részlegeként működő Magyar Filmunió saját halottjának tekinti.

Kitüntetései:
A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje (1998)
A Francia Nemzeti Érdemrend lovagi fokozata (1998)
Ezüst Piramis életműdíj (Kairó, 1996)
A Francia Irodalom és Művészetek Rend tiszti fokozata (1992)
Balázs Béla-díj (1986)
A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje (1998)
A Francia Nemzeti Érdemrend lovagi fokozata (1998)
Ezüst Piramis életműdíj (Kairó, 1996)
A Francia Irodalom és Művészetek Rend tiszti fokozata (1992)
Balázs Béla-díj (1986)
Ügynökmúltja

Kézdi-Kovács Zsolt 2006-ban, a Szabó István-ügy után az Élet és Irodalom hasábjain számolt be arról, hogy őt is beszervezte az állambiztonság. 1957 februárjában a Petőfi színházból vitték el "bőrkabátos alakok" Szabó Istvánnal és (az azóta elhunyt) Kardos Ferenccel együtt a Deák téri rendőr-főkapitányságra. "Én sosem voltam nagyon bátor, de itt hiába is lett volna a bátorság. Tudtam azt is, hogy nem lenne erőm sem a veréseket kiállni, sem feladni azt, amit elértem: a főiskolát, a filmrendezőséget" – magyarázta, hogy végül miért írta alá a beszervezési papírt.

Egy ideig próbálta az időt húzni, de megfenyegették, s hét-nyolc hónap elteltével elkezdett jelentéseket készíteni. Mint írja, semmire nem emlékszik, de igyekezett kikerülni a konkrétumokat, mindig általánosságban írt a hangulatról és arról, hogy semmi különös politikai megnyilatkozással nem találkozott. Egy évig jelentett, majd az összekötője nem jelentkezett. "Valószínűleg legtöbbünkre csak azért volt szükség, hogy a félelmeket növeljék bennünk, mindenkiben" – találgatta szabadulásának okát.