Payday Loans

Keresés

A legújabb

Az "Élet" írói és írásai PDF Nyomtatás E-mail
8. KERESZTÉNYSÉGEK - KERESZTÉNYSÉGEK
2014. április 17. csütörtök, 18:06

Galambos Ferenc (összeállító)

Az "Élet" írói és írásai
1909-1944

TARTALOM, BEVEZETÉS



 

Tartalom

Bevezetés

Az Élet írói

Az Élet írásai

I. Szépirodalom
1. Magyar szépirodalom
2. Amerikai szépirodalom
3. Angol szépirodalom
4. Bolgár szépirodalom
5. Cseh szépirodalom
6. Dán szépirodalom
7. Délszláv szépirodalom
8. Észt szépirodalom
9. Finn szépirodalom
10. Flamand szépirodalom
11. Francia szépirodalom
12. Görög szépirodalom
13. Héber szépirodalom
14. Latin szépirodalom
15. Hindu szépirodalom
16. Japán szépirodalom
17. Kínai szépirodalom
18. Lengyel szépirodalom
19. Német szépirodalom
20. Norvég szépirodalom
21. Olasz szépirodalom
22. Orosz szépirodalom
23. Perzsa szépirodalom
24. Román szépirodalom
25. Spanyol szépirodalom
26. Svéd szépirodalom
27. Szír szépirodalom

Irodalomtörténet
1. Irodalomelmélet. Összehasonlító és ált. irdt.
2. Magyar irodalomtörténet
3. Amerikai irodalomtörténet
4. Angol irodalomtörténet
5. Bolgár irodalomtörténet
6. Cseh irodalomtörténet
7. Dán irodalomtörténet
8. Délszláv irodalomtörténet
9. Észt irodalomtörténet
10. Finn irodalomtörténet
11. Flamand irodalomtörténet
12. Francia irodalomtörténet
13. Görög irodalomtörténet
14. Grúz irodalomtörténet
15. Héber irodalomtörténet
16. Holland irodalomtörténet
17. Izlandi irodalomtörténet
18. Japán irodalomtörténet
19. Jiddis irodalomtörténet
20. Kínai irodalomtörténet
21. Latin irodalomtörténet
22. Lengyel irodalomtörténet
23. Német irodalomtörténet
24. Norvég irodalomtörténet
25. Olasz irodalomtörténet
26. Orosz irodalomtörténet
27. Perzsa irodalomtörténet
28. Portugál irodalomtörténet
29. Román irodalomtörténet
30. Spanyol irodalomtörténet
31. Svéd irodalomtörténet
32. Szlovák irodalomtörténet
33. Török irodalomtörténet

III. Általános jellegű írások

IV. Filozófia

V. Vallás

VI. Társadalomtudományok

VII. Nyelvészet

VIII. Természettudományok

IX. Alkalmazott tudományok

X. Művészet
1. Képző- és iparművészet
2. Színház
3. Film
4. Zene, tánc
5. Rádió
6. Sport, szórakozás

XI. Földrajz, életrajz, történelem
1. Földrajz
2. Életrajz
3. Történelem, művelődéstörténet


Bevezetés

A századforduló hallatlan fellendülést hozott a magyar irodalmi életbe. Napilapok, folyóiratok százai keletkeztek, mintha érezték volna, hogy a "történelmi Magyarország" napjai meg vannak számlálva. A katolikus egyház csakhamar megérezte a sajtó hatalmas jelentőségét és a katolikus írók is szükségességét látták egy szellemben szigorúan katolikus szépirodalmi folyóirat megindításának. Így jött létre 1909-ben az Élet, a katolikus szépirodalom legjelentősebb szépirodalmi orgánuma, amely 1944 végéig élt és nemcsak a katolikus szépíróknak adott rendszeres megjelenési lehetőséget, nemcsak a katolikus rétegeket látta el szellemi táplálékkal, hanem kritikái és elvi jelentőségű cikkei révén döntő kihatással volt a katolikus olvasóközönség irodalomszemléletének kialakulására is. 

Az Élet színvonala - hosszú fennállása alatt - természetesen nem lehetett egyenletes. Voltak csúcsai és voltak hullámvölgyei, amelyet a változó szerkesztők erősebb-gyengébb egyénisége mellett az az egyoldalúság is magyaráz, amellyel szerkesztők, munkatársak és olvasók az irodalmat nézték és látták. 

Indulásakor Andor József vállalta a szerkesztői tisztséget. Finomtollu író volt, pár regénye maradandó nyomot hagyott a magyar katolikus szépirodalomban. 1909 szeptemberében Izsóf Alajos váltotta fel, aki inkább irodalomszervezőnek volt jelentősebb, mint írónak. Tőle Pethő Sándor vette át a szerkesztést - 1912. júliusában - és vitte tovább a folyóiratot 1915. júniusáig. Az induló évek - fenti három szerkesztő szellemi irányítása alatt - jelentős szerepet játszottak a kor szellemi életében, melyben nagy része volt annak, hogy a nyugatos írók jó része - Kosztolányi, Krúdy, Karinthy stb. - rendszeresen felkeresték írásaikkal a friss folyóiratot. 

Pethő Sándort 1915 júliusában ismét Andor József váltotta fel, majd 1918 szeptemberében Mika Sándor következett. Ezekben az években a folyóirat meglehetősen elszíntelenedett, amelyben nagy szerepet játszott a világháború, majd az azt követő bizonytalan évek is, amelyek az irodalmi kérdéseket háttérbeszorították. 

Új korszak kezdődött a folyóirat életében 1925. januárjával, amikor Alszeghy Zsolt vette át a vezetést. A kritikai rovat egyszerre megszínesedett és súlyt kapott; a szépirodalmi részt azonban nem tudta a kezdeti évek színvonalára felemelni. A lapot elárasztották a nőírók, akik - tisztelet a kivételnek - erősen a dilettantizmus határát súrolták. Alszeghy Zsolt szerkesztésének vége felé azonban (1935. decemberében vált meg a folyóirattól) már jelentkezett a modern katolikus szépirodalom modern, második generációja, amely eleven vérkeringést vitt a szépirodalmi hasábokra is. 

Ezekben az években szerezte meg az Életet a magyar katolicizmus nagymúltú kiadóvállalata, a Szent István Társulat az eredeti kiadótól, az Élet Rt.-től. A kiadóváltozás szerkesztőváltozást is hozott. Alszeghy Zsolt örökét 1936 januárjában Erdősi Károly vette át és ő vitte tovább a szerkesztést a folyóirat megszűnéséig. A kiadó és szerkesztőváltozás a lap alapjellegét is megváltoztatta. A szépirodalmi folyóiratot egy családi lap váltotta fel, amely ha igyekezett is megőrizni a folyóirat nemes hagyományait, az olvasóközönség minden szükségletét igyekezett kielégíteni. A versek igen megfogyatkoztak, a novellák lerövidültek, a kritikák pár soros elmefuttatásokra olvadtak le, hogy hely jusson a divatnak, kertészetnek, háztartásnak stb., amely dolgok nyilván alkalmasak egy folyóirat példányszámának az emelésére, de a színvonalemelést nem igen segítik elő. A második világháború végével bekövetkezett kényszerű megszűnés tulajdonképpen már egy halott folyóiratot érintett; úttörő szerepét a pár évvel előbb indult Vigilia vette át és vitte tovább. 

Fentiek ellenére sem állíthatjuk azt, hogy a folyóirat nem játszott volna jelentős szerepet a magyar szellemi életben. Induló éveinek a nyugatos írók sűrű szereplése adott jelentős irodalmi súlyt, későbbi korszaka pedig a tehetségekben nem szegény katolikus szépirodalom - főleg a vers - állandó fóruma volt. Nem egy jelentős író innen indult útnak, hogy aztán hamarosan más utakon keresse irodalmi fejlődése részére a megoldást, szűknek érezvén a világnézet dogmatikus bilincseit. Utolsó éveiben azonban a folyóirat elsekélyesedett és megszűnése - különös tekintettel a Vigiliára - nem hagyott űrt maga után. 

Jelen munka a folyóirat teljes anyagát dolgozza fel, és két kötetre oszlik. Az első kötet az Élet íróit adja, betűrendben, egyes írókon belül pedig az írások kronologikus felsorolásával. A második kötet az anyagot tematikusan dolgozza fel és nagyjában az ETO rendszerét követi, azzal az eltéréssel, hogy a szépirodalmi és irodalomtörténeti részt veszi előre és helyezi a feldolgozás tengelybe. Magát a szakbeosztást a tartalomjegyzék részletesen megadja. 

Az Élet teljes anyaga - tekintve hetilap jellegét, amelyet csak egy-két év szakított meg kéthetenkénti megjelenéssel - hatalmasnak mondható. Anyaga mutató nélkül úgyszólván áttekinthetetlen és egy-egy adat megkeresése időrabló munkát jelent. E nehézségeken igyekszik segíteni ez a feldolgozás, amely elsősorban a bibliográfusok és irodalomtörténészek érdeklődésére tarthat számot.

 


A hálózatos verzió megnyitása  Open the online version