Payday Loans

Keresés

A legújabb

Vagyontalanná tett ország PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Jenő   
2014. március 10. hétfő, 10:47

A Nagybereki Állami Gazdaság után - a dokumentumfilmről, mely már a levetítés előtt vihart kavart
2014. március 9. komlomedia

A privatizáció egy elitnek a magyar vagyon értékeinek átadása volt - alapvetően külföldi érdekeltségeknek, fenntartva a látszatot, hogy ez a legoptimálisabb lehetőség a piacgazdaságba való átmenet idején. Ebből a vagyonból természetesen juttatni kellett a magyar állampolgároknak is, de nekik alapvetően piaci alaphoz közelítő mértékben. Akik közelebb voltak ahhoz a bizonyos húsos fazékhoz, természetesen nem kellett piaci áron megvenniük a gyárakat, földeket, "jutányos" áron is megkaphatták azokat.


A "Nagybereki Állami Gazdaság után" című dokumentumfilm egy kiragadott példája a nemzeti vagyon elkótyavetyélésének. A film az ország akkori negyedik legnagyobb állami gazdaságának az átjátszását dolgozza fel. Talán nem is lenne semmi baj vele, ha legalább annyian (2300) dolgoznának és legalább olyan termelékenységgel és annak hasznát a magyar állam, a magyar emberek is élveznék. Jelenleg semmitmondó gazdálkodás folyik a területen és kb. 100 fő foglakoztatása.

A területet az akkori ÁVÜ (Állami Vagyonügynökség) 10,- Ft/ha/év bérleti díjért adta bérbe az akkori "érdeklődőnek" a Braun cégcsoportnak. Összesen 7 724 ha (77 240 Ft/év).

Braunék vadászni jártak a területre és szoros kapcsolatuk volt az akkori vezetéssel. Az állami gazdaság legújabb vezérigazgatója - Baumstark Mihály - leépíti a gazdaságot, a következő indokkal: meggondolatlan és szakszerűtlen intézkedéssel "egyetlen tollvonással" milliárdokat vontak el 1990-ben a mezőgazdaságtól (Somogyi Hírlap 1993.11.30)... Baumstark rohan az ÁVÜ-höz, hogy még a privatizációs törvény megszületése előtt át tudja passzolni a területet Braunéknak (hogy a háttérben milyen megbeszélések folytak talán sosem tudjuk meg!). A terv sikeres is lesz. Beadja a papírokat és az ÁVÜ ügyvezető igazgatója Csepi Lajos alá is írja gyorsan a szerződést. A papírok beadása után 4 hónappal már Brunéké a terület... egy a magyar állam és a Braun cégcsoport közös vállalatával a Hubertus Rt.-vel.

Az új közös cég vezetője ugyancsak Bumstark Mihály, aki rövid időn belül lemond a közös cégről és az egész Balaton Nagybereki Állami Gazdaság területe és kiszolgáló épületei mind a Brunéknak átengedi - indok: a gazdaságtalan a cég tevékenysége, csak problémája van belőle az államnak.

Baumstark Mihály érdekes egy személyiség. Nem tud vezetni, talpra állítani egy addig prosperáló állami gazdaságot, de jelenleg Csányi Sándor egyik leg befolyásosabb emberre mind az OTP-nél, mind a Csányi "farmokon".


És, ha már Csányinál vagyunk Csányi Sándort is ugyan az a Csepi Lajos nevezi ki 1991-ben az akkori Budapest Bank élére. Egy év múlva már pályáztatják a Budapest Bank vezetői székét, de nem vesz részt a pályázaton, hanem kinevezi Antal József az OTP élére, ahol tudjuk, hogy a mai napig is a trónban ül. Van is miért, hiszen az OTP is az egyik legnagyobb érdekelésű bank devizahiteles szerződések terén is. Sok - sok családot, embert nyomorba dönt, áttételesen kiüldöz az országból.


Csányi Sándor nem egy talentum. Csányi azoknak az érdekeltségi csoportoknak segítségével halad előre, akik mélyen a privatizációt is intézték. Magasan a legnagyobb állami támogatásokat szakítja ki az államkasszából, nem csoda hiszen (sajnos) együtt szotyolázik a focimeccseken Orbán Viktorral országunk vesztőjével. Ugye senki nem gondolja, hogy ez a közös barátság csak a meccsről szól! Főleg Csányi részéről. A megnyert pályázatok és a számára elért sikerek nem ezt mutatják - ugye ez tiszta!

Számunka, akik ezt a dokumentumfilmet elkészítettük egy nagyon nagy kérdés maradt: hogy lehet, hogy Antal József, aki elkötelezettje volt (legalább is ezt hangoztatta) annak, hogy leszámol a kommunista nomenklatúrával az ÁVÜ székébe Csepi Lajost volt KISZ KB-st ülteti.

Magyarázat egyetlen egy maradt: tényleg van egy pénzügyi csoport, akik sokkal nagyobb befolyással van a politikai életre, a közemberek mindennapjaira, mint mi azt gondolnánk. Tudjuk, hogy ez nagyon sokkoló lehet, de a négy évenként megtartott választások, csak az emberek demokráciába vetett hitét erősítik, ami már régen nem a demokráciáról szól.

Itt láthatnak egy kis részletet, előzetest a filmből, de a Médiahatósággal kötött szerződés miatt addig nem tudjuk közkinccsé tenni, amíg egy országos TV le nem adja. Már kettő visszalépet (köztük a köztudott FIDESZ TV). Kérdeztük, hogy miért és hogy "timeline"-on van és kivágunk belőle bármit, de azt válaszolták, hogy őket ez már nem érdekli. Mi tudjuk, hogy a filmben, ha megemlítjük pl.: Csányi nevét rossz színben, akkor az világot elsöprő bűn, de a tények azok tények maradnak!

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=CSbDfr6CoM8

Kapcsolódó:
Maffiahálózat uralja a magyar vidéket
Miért kellünk az EU-nak?
Angliából üzenem Orbánnak, hogy nem köszönetet kellene nyilvánítania...
Halálos fenyegetést kapott Zuschlag János
Pintér Sándor és a furcsa véletlenek
Kitálal egy volt CBA-s dolgozó - olvasói levél

LAST_UPDATED2