Payday Loans

Keresés

A legújabb

Kárpát-medencénk régi-új térképe PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Jenő   
2014. március 06. csütörtök, 16:29

Rettegnek a székelység autonómiájától?

Igen,

mert azzal az egész Kárpát-medence térképe átrajzolódik!

2014. március 06.
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

enlaka-250.jpgMiért is rettegnek annyira a székelység autonómiájától? Mert tudják, hogy azzal az egész Kárpát-medence térképe átrajzolódik. Előbb-utóbb netán olyan lesz, mint régen volt, elvégre nem nekünk kellene autonómiát adniuk, hanem nekünk lehetne nekik, ha akarjuk. Hiába, a tolvajok már mindig csak ilyenek: arra haragszanak legjobban, akit megraboltak, az ebül szerzett javak visszaadásáról pedig hallani sem akarnak.

Ha a tollunkat elveszi valaki, még nem az övé. Csak akkor lesz az övé, ha neki adjuk. Addig csak bitorolja. Ha visszavesszük, kötelességünket teljesítjük. Ahogyan ezt tették Horthy bakái, amikor 1940-ben bevonultak Erdélybe. Amit akkor véreink felszabadulásként éltek meg, ami mégis tabu a médiában, az oktatásban. Mintha szégyellnünk kellene miatta önmagunkat, mintha örökösen félnünk kellene megrablóinktól. Pedig közmondásosan a kutya sem azt ugatja meg, akitől fél, hanem aki tőle fél.

Hetvenhárom éve, amikor Nagyváradtól Kolozsváron át Gyergyószentmiklósig virágesőre lépkedtek honvédjeink, tőlünk féltek Romulus és Remus vélt ivadékai, ugyanis, amint L. Rádai Ilona regényében (Sikolytó Erdély, 1942) olvassuk, hiába építettek tiszta székely vidékeken cifra oláh templomokat, mieink nem léptek beléjük, hiába sújtották őket adókkal, vitték messzire katonáknak fiait, magyarságukon változtatni nem tudtak, gyermekeiket titkon a mi Himnuszunkra, édes anyanyelvünkre tanították.

Mindez azért volt akkor lehetséges, mert a pozitív emberek voltak többségben, akik, amint Klebelsberg Kunó 1928-ban a magyar ifjúsághoz szóló rádióbeszédében hangsúlyozta, bizakodók, jóakaratúak, magukkal szemben szigorúak, mások hibáival szemben elnézők, mert tudják, milyen nehéz valamit megcsinálni és milyen könnyű tévedni, szolgálatkészek, amennyire tehetik, mindenkin segítenek, a szót nem igen fecsérlik, kevés beszédűek, viszont a munkában örömük telik, életük fő célja az alkotás.

Ezzel szemben a ma oly ismerős negatív emberek nem azon törik fejüket, hogy meg lehet-e valósítani valamit, hanem csak a nehézségeket, az akadályokat nézik, azt jósolgatva, hogy nem lesz az egészből semmi, ezzel másokat is elcsüggesztve, akiknek hibáit felnagyítják, kiszínezik, az iparkodókat leszólják, a bizakodókat kigúnyolják, sokat beszélnek, másokat fölényes hangon bírálnak, és mindeközben többnyire kiiktatják erejüket, így nem marad már bennük energia a hasznos cselekvésre.

Pedig erejük kiiktatása aligha más, mint öngyilkosság, általuk való lemondás Erdélyről, amelyet a román impériumok idestova Trianon óta nem tudnak megtartani, s hogy mennyire nem, különösen is mutatják a Székelyföldön kívüli erdélyi területek, pláne a déliek és a Partiumon belüliek. Ahol úgyszólván minden építményük szimbóluma alkotáshiányuknak, patópálos partikularizmusuknak, ezzel önmagában is bizonyítva, mennyire képtelenek a mi őseinkkel szemben építeni földjén.

Nem véletlenül rettegnek hát oly nagyon a székelység autonómiájától Bukaresttől Brüsszelig, mert tudják, hogy azzal az egész Kárpát-medence térképe átrajzolódik. Előbb-utóbb netán olyan lesz, mint régen volt. Hiába, a tolvajok már mindig csak ilyenek: arra haragszanak legjobban, akit megraboltak, az ebül szerzett javak visszaadásáról pedig hallani sem akarnak.

 

LAST_UPDATED2