Payday Loans

Keresés

A legújabb

Torokszorító PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Jenő   
2014. március 06. csütörtök, 11:42


Megszorítjuk magunkat
I. L. L. 2013.01.15. Heti Válasz

A magyar népességnek legalább a harmadát végképp elveszítettük, mert már nem rendelkeznek azokkal a képességekkel, tulajdonságokkal, melyek segítségével beilleszkedhetnének egy normálisan működő társadalomba - állítja a Heti Válasznak adott interjújában Bogár László. A közgazdász szerint jelenleg a magyar költségvetés egyensúlyát elsősorban a magyarok önmegszorítása biztosítja.

Fotó: Sebestyén LászlóA devizaadósság szempontjából annak köszönhető az ország jelenlegi finanszírozhatósága, és az adja a fizetési mérleg régen nem tapasztalt aktívumát, hogy lényegében leállt a belföldi, különösen az importból beszerezhető javakra irányuló fogyasztás - állítja Bogár László közgazdász a heti Válasznak adott interjúban.

A Károli Gáspár Református Egyetem tanára szerint a Magyarországon termelő multik erősen exportálnak, s így az import és az export között növekvő szakadék teszi finanszírozhatóvá az országot. Baj az, hogy ennek a magyar társadalom tömeges elszegényedése az ára - állítja Bogár, majd hozzáteszi -, a magyar társadalom annyira megégette magát a devizahitelezéssel, hogy most átesett a ló másik oldalára, vagyis nincs szükség túl szigorú állami visszavágásokra, mert a társadalom spontán megszorítja önmagát.

Akik végképp elvesznek

A közgazdász a Heti Válasznak adott interjújában arról is beszél, hogy még legalább tizenöt évig végzetes csapdában vergődik az ország és a kormányfőnek ezt a "csapda létet" kell üzemeltetnie. És ehhez Orbán Viktor igazán ért - teszi hozzá. Ugyanakkor szerinte a kormányfő nyilván azt is tudja, hogy a magyar társadalomnak legalább harmada végképp elveszett, már semmiféle eszközzel nem lehet visszahozni őket a végső nyomorúságból. Nincs meg az elemi szintű tudásuk sem, ami a leghalványabb esélyt adná a felemelkedéshez. És ezen azzal sem lehetne változtatni, ha az állam talicskával tolná a pénzt a felzárkóztató programokba - mondja Bogár László. Ez a társadalom azon rétege, akik mögött már nem áll megtartó emberi közösség; a gyermekek úgy cseperednek fel, hogy fogalmuk nincsen arról, hogyan kell beilleszkedni egy működő társadalomba; hiányoznak az elemi szintű viselkedési normáik, vagyis - teszi hozzá Bogár - társadalmi szinten gyakorlatilag leírhatjuk őket. Nem akarnak dolgozni, de a munkaerő piac sem kér belőlük, vagyis marad az élősdi lét, mert élni kell - állítja a közgazdász.

Nem bírunk a gazdagokkal

És ezeknek a társadalom középosztályától leszakadó embereknek is mondani kell valamit. Orbán Viktor látja ezt a csapdát, csak nem beszélhet őszintén a valóságról - mondja a közgazdász. Nem derülhet ki, hogy ezeket az embereket igenis ott kell hagyni az út szélén, mert ha nem így teszünk, akkor a többiek soha nem fognak célba érni. Bogár László szerint ugyanígy nem érdemes foglalkozni a felső tíz százalékkal sem, mert velük úgysem bírunk, nem fizetnek adót, elmennek offshore-ba, ugyanakkor az is tény - állítja -, hogy az Uniós csatlakozás szinte egyetlen pozitív hozadékénak tekinthető kohézió források túlnyomó részét éppen ez a szűk társadalmi szegmens fölözi le, vagyis a leszakadó tömegeknek lényegében nincs hasznuk az európai közösségből.

Az interjú teljes terjedelmében a január 10-én megjelent Heti Válaszban olvasható. A lap aznaptól digitális formában megvásárolható a Digitalstandon keresztül is.

Néhány mondat egyetlen mondatról (2013. január 21. 14:00)

Az elmúlt negyvennyolc órában élénk közfigyelem övezte a Heti Válasznak adott Bogár László interjú honlapunkon megjelent, tömörített változatát. Tekintettel a szenvedélyes reakciókra szükséges elmondani, hogy a lapban megjelent interjúval kapcsolatban semmiféle kifogás nem fogalmazódott meg. A nyomtatott interjú elkészítésének alapjául egy (máig megőrzött) hangfelvétel szolgált, amely Bogár László - helyenként szenvedélytől sem mentes - nyilatkozatát tartalmazza. Ez alapján készült az interjú első változata, amelyben a következő szöveg szerepelt: "Nem akarnak dolgozni, de a munkaerő piac sem kér belőlük, vagyis marad az élősdi lét, mert élni kell. És ezeknek az embereknek is mondani kell valamit. Orbán Viktor látja ezt a csapdát, csak nem beszélhet őszintén a valóságról. Nem derülhet ki, hogy ezeket az embereket igenis ott kell hagyni az út szélén, mert ha nem így teszünk, akkor a többiek soha nem fognak célba érni."

Ezt a szöveget Bogár László átnézte, majd jóváhagyólag visszaküldte. A javítás során az inkriminált mondatot jelentősen finomította: "Nem tudnak, de nem is akarnak dolgozni, és a munkaerő piac sem kér belőlük, vagyis marad az élősdi lét. És ezeknek az embereknek is mondani kell valamit. Orbán Viktor látja ezt a csapdát, csak nem beszélhet őszintén a valóságról. Nem derülhet ki, hogy, ha csak valami csoda nem történik, éppen a még eséllyel rendelkezők megmaradása érdekében kegyetlen jövő vár rájuk."

A Heti Válasz Online-on heti rendszerességgel jelentetjük meg a lapban megjelenő cikkek tömörített változatát, melyet a szerző készít el. Ezúttal is így történt, ám elkövettem azt a hibát, hogy az összefoglaló alapanyagául az interjú első, vagyis nem javított szövegét használtam fel, így került az online-ra az utóbb finomított mondat. Ezért a nyilatkozótól elnézést kérek.

Azt mindenképpen szükséges rögzíteni, hogy a csere nem szándékosan történt, ugyanakkor tény, hogy az apró hiba viharrá dagadt, ezért reagálunk rá.

Ezzel az ügyet részünkről lezártnak tekintjük.
I.L.L.

****************************************************************


Az emberek harmadát az út szélén hagyná a fideszes "szakember"
2013. január 18. Egyenlítő TV

Bogár László a Heti Válaszban adott interjújában brutális dolgokat mond. Szerinte a "társadalom legalább harmadát" az "út szélén kell hagyni" különben "a többiek soha nem fognak célba érni." Szerinte "Orbán Viktor látja ezt a csapdát, csak nem beszélhet őszintén a valóságról".


Amit Bogár mond, az ijesztően hangzik, de még ijesztőbb végiggondolni, hogy a Fidesz eddigi politikája erősen ebbe az irányba mutat. A társadalom alsó harmadát a választási regisztrációval inkább kirekesztették volna a szavazásból, mint hogy érdemben segítsék őket. Sőt a Fidesz intézkedései kifejezetten rontottak ezeknek az embereknek a helyzetén. Néhány példa, hogyan bánnak Orbánék azokkal, akik "annyit is érnek".
1. Az egykulcsos adóval növelték a közepes- és kis jövedelműek adóterhét. A jómódúak adócsökkentése érdekében pedig növelték az áfát, bevezették a tranzakciós- és a telefon-adót.
2. Brutálisan csökkentették a gyógyszer-támogatásokat, a kispénzűek egyre kevésbé tudják kiváltani az orvosságot.
3. Évről-évre csökkentik a családi pótlék reálértékét, míg a jómódúaknak gyerekenként százezer forintos támogatást adnak.
4. Megadóztatták a minimálbért, amelynek a reálértéke folyamatosan csökken.
5. A közmunkás minimálbért tavaly 47 ezerre csökkentették, s idén még ennek is csökken a reálértéke.

6. Az év nagy részében, amikor nem adnak közmunkát, a családoknak a 22 ezer. 800 forintra csökkentett segélyből kell megélniük.
7. Brutális tandíjakkal szűkítik a fiatalok felemelkedési lehetőségét, mert Orbán "önfenntartó" felsőoktatást akar.
Szegény Orbán az ilyesmikről "nem beszélhet őszintén..."


"Akinek nincs semmije, az annyit is ér" - Lázár János miniszterelnökségi államtitkár véleménye a szegényekről
Videó: http://www.youtube.com/watch?v=K9sEECnBuoI


Bogár László egyébként az első Orbán-kormány államtitkára volt. Folyamatosan publicisztikái jelennek meg a fideszes Magyar Hírlapban, számos fideszes rendezvényen tart előadás. 2010-ben pedig annak a feltételezését is sértőnek találta, hogy nem a Fideszre szavaz. A "gondolatmenetét" még érdekesebbé teszi, hogy szerinte a felső tíz százalékkal se érdemes foglalkozni, mert úgysem "fizetnek adót, elmennek offshore-ba." Tehát az állam ne is próbálja a jómódúak közösségi felelősségvállalását érvényesíteni, míg a társadalom alsó harmadát hagyja az út szélén?

Bogár László: "A kormányfő nyilván azt is tudja, hogy a magyar társadalomnak legalább harmada végképp elveszett, már semmiféle eszközzel nem lehet visszahozni őket a végső nyomorúságból. Nincs meg az elemi szintű tudásuk sem, ami a leghalványabb esélyt adná a felemelkedéshez. És ezen azzal sem lehetne változtatni, ha az állam talicskával tolná a pénzt a felzárkóztató programokba ... És ezeknek a társadalom középosztályától leszakadó embereknek is mondani kell valamit. Orbán Viktor látja ezt a csapdát, csak nem beszélhet őszintén a valóságról - mondja a közgazdász. Nem derülhet ki, hogy ezeket az embereket igenis ott kell hagyni az út szélén, mert ha nem így teszünk, akkor a többiek soha nem fognak célba érni. ... ugyanígy nem érdemes foglalkozni a felső tíz százalékkal sem, mert velük úgysem bírunk, nem fizetnek adót, elmennek offshore-ba"


Bogárnak a jómódúakról szóló gondolatmenete is ismerős lehet a Fidesz kormányzásából. A felső 10 százaléknak kedvező egykulcsos adót Orbán pontosan ugyanígy indokolta évértékelőjében: "a gazdagok mindig megtalálják a módját hogy kivonják a jövedelmet az adó alól". Ha tehát a gazdagok adót csalnának, akkor az állam inkább legálissá teszi, hogy a milliárdos is olyan arányban adózzon, mint a minimálbéres.

Innen nézve, Orbán politikája sajnos nem áll túl távol Bogár László gondolataitól...

Kapcsolódó:
Révész Sándor: Ez a nyomor lesz a végső
Emberibben miért nem megy?
Ne higgyetek a szemeteknek!
Zolnay János: Ezt akartátok!
Orbán: Aki termel, talpon marad, aki spekulál, elbukik
A hazaáruló Prezi-vezér az Antikrisztussal szövetkezik