Payday Loans

Keresés

A legújabb

Torokéneklés PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Jenő   
2014. február 21. péntek, 17:46

Zenei utazás…. / Huun-Huur-Tu zenekar, Tuva

Aki először hall torokéneklést, az meglepődhet, hogy mi mindenre képes az emberi hangképzés. A torokéneklés másik neve felhangéneklés, mert a stílus lényege, hogy az előadó úgy manipulálja hangképző szerveit, hogy a tipikusan mély dallam hangjai felhangokkal együtt szólaljanak meg. A tibeti témájú filmekből sokak számára ismerős tibeti kántálás is a torokéneklés egyik változata. A torokéneklés alapvetően Észak-Ázsia népeinek jellegzetes éneklési stílusa, és egyesek szerint meditatív, már-már hipnotikus hatása tud lenni.

Tuva – a szomszédos Mongóliához hasonlóan – a torokéneklés egyik klasszikus hazájának számít. A terület ritkán lakott tágas tájain messzire terjed a torokéneklés jellegzetes mormogó hangja. Az állattartással foglalkozó helyi férfiak közül ma is sokan ismerik a torokéneklés fortélyát, aminek már sok évszázados hagyománya van. A népzenekutatók szerint a torokéneklés a természet – különösképpen a szél és a víz – harmonikus hangjainak utánzásából alakulhatott ki.

Koncert:
http://www.youtube.com/watch?v=i0djHJBAP3U

Az országról:

Tuva, (hivatalosan Tuvai Köztársaság) az Oroszországi Föderáció alanya, köztársaság Oroszország délkeleti részén. Területe 170 500 km², 2005-ben becsült népessége 305 510 fő volt.

1912-ig Kína része, majd 1914-től orosz protektorátus volt, 1921-től pedig független állam. 1944-ben a Szovjetunió bekebelezte, az Oroszországi SZFSZK része lett autonóm területként, majd 1961-ben autonóm szovjet szocialista köztársasággá (Tuvai ASZSZK) alakult.

Tuva neve két tudományterület művelői számára igen ismerősen cseng. Az egyik a fizikusoké, a másik a régészeké. A fizikusok számára egy érdekes epizód Richard Feynman amerikai fizikus terve: szeretett volna eljutni Tuvába a "vasfüggöny" korszakban, de nem sikerült ezt a tervét megvalósítania.

A régészek számára azonban a nevezetes szkíta és hun ásatások kapcsán ismerős a köztársaság neve. Különösen az Arzsán-1 és Arzsán-2 királysírok gazdagsága fordította a régészet és a történettudomány figyelmét Tuvára.

LAST_UPDATED2