Payday Loans

Keresés

A legújabb

Média- és műsorkritika PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Jenő   
2014. január 06. hétfő, 23:03

SZILVESZTER

Aki szilveszterkor tévénézésre volt kárhoztatva, joggal gondolkodhat el azon, melyik külföldi országtól próbáljon meg sürgősségi eljárásban menedékjogot kérni. 

Lassan visszasírjuk, mikor Hajdú Péter még „serpájával” és pityókás celebekkel mulatott egy tetszőleges ausztriai síparadicsomban a Szilveszteri Névshowr-ban, miután az idén a Frizbibe sikerült összeszednie mindenkit, akiktől az utóbbi években heveny gyomorhurut fogja el a nézőt, ha csak december 31-re gondol. Épp csak az Irigy Hónaljmirigy cigányozós-buzizós-pukizóskülönszámát nem kérte, helyettük a lakodalmas pajzánság kloákájából előbukkant Polgár Peti énekelte meg a Hajdú által korábban pártfogásba vett, és állítólagos zaklatójával szembesített Szepesi Niki csúnyáját, meg a benne megfordult sportolók dárdáját. 

Aki az ATV-n sikeresen kikerülte a maratoni Sas-kabarét, az is kapott egy adag Hacsek és Sajót a Hajdú szavaival „élő legenda” humoristától, akire ez utóbbi szót használni is csillapíthatatlan tikkelést okoz. A „Van magának faxa? – Mit disznólkodik itt szilveszterkor?” típusú, egy vásári céllövöldében már kétpálcikásra se tartott „poénok” alá még a konzervröhögést is sírva vághatták be. De Hajdú elővarázsolta a feledés jótékony homályából a „Szophoklész: Antiganyé” és hasonlóan káprázatos, állítólag kisiskolásoktól lopott dolgozatcímekkel sziporkázó Maksa Zoltánt, és a harminc éve a „kinek a pap, kinek a paplan” retró-humorpanelekkel szórakoztató Markos-Nádas duót is. Galambos Lajcsi elhaknizta neki az Aranyesőt, de hogy még a L’art pour L’art Társulattal a valaha volt legjobb szilveszteri műsorokat készítő Galla Miklós is eladja magát a Frizbibe, az már a humor apokalipszisének kezdete. 

Ennek két másik sötét lovasa, a Bagi-Nacsa duó a köztévén majmolta a pár órával korábban a Kasza! Show-ban élőben bemutatott celebeket, a vadmacskásan bájos mosolyú Korda Klárikát és a gügyögő-totyogó Gyurikát, valamint „beesik az eső a csempeszádba” Kasza Tibit. Gyurcsány már hat éve nem miniszterelnök, mégsem találtak más „kihívót” Orbánnak. Két percet adtak Mesterházinak és Bajnainak együtt, de legalább Vona még nem került be a repertoárba Friderikusz és Terry Black, valamint a piásan dülöngélő Demjén Ferenc, Koós János és Bajor Imre mellé. Szerencséjük, hogy nem a középkorban élnek, amikor az olyan ólomsúlyú poénokért, mint a Szomszédok-, és a „Zsé-Faktor” paródiájuk, legalább pár tucat botütés járt volna. 

A szilveszter egyedüli élvezhető műsora az idén is a Rádiókabaré volt, legfőképp Bödőcs Tibor, Kőhalmi Zoltán, Hadházi László és Kovács András Péter eredeti, nem mímelt szellemessége miatt. Itt is voltak politikai poénok – de intelligensen csípősek, és pártfüggetlenül sorra került, aki csak rászolgált. Ők is oltották a celebeket – ízléses és frappáns kritikával. Voltak kabaréjelenetek is, de nem 80 éves figurák rég oszlásnak indult anekdotái, és még gépi hahotára se kellett költeni. 

(írta: Bálint Orsolya)

*

TV2 „AKADÉMIA”


A TV2 Akadémia olyan fiatalok számára nyújt magas szintű oktatást, akik a kereskedelmi televíziózás világában szeretnének elhelyezkedni. 
A fenti mondattal tudom legtömörebben összefoglalni a „dolog” lényegét. És hogy mi bajom van nekem ezzel? Ó, számtalan bajom van vele.

Kezdjük az elején! Bármilyen médium esetén, egyedül a közszolgálati médiumok lehetnének arra hivatottak, hogy az utánpótlást kineveljék. Persze, van itt egy kis gond. Mégpedig az, hogy Magyarországon jelenleg nincs közszolgálati televíziózás. Valamikor volt. Most épp nincs. Tehát a szerencsétlen tanonc nem teheti meg, hogy Takács Marikától, vagy Varga Józseftől tanulja meg a hírolvasás elemi szabályait. Marad neki Pachman Gábor, vagy valami hasonlóan borzalmasan alulképzett hírkurva. Aki egyetlen mondaton belül, minimum kétszer képes áthágni az objektív hírközlés írott és íratlan szabályait. Hozzá teszem, már a jó előre, alaposan megrostált, és rafinált módon egymáshoz szerkesztett hírek is a kádári időket idézik.

Aztán, a következő kifogásom: a szakmai dilettantizmus. Teljesen biztos vagyok benne, hogy, ha Montágh Imre élne, igazat adna nekem. Magyartalan hangsúlyozás, a központosítás teljes hiánya, csapnivaló arányérzék… ezek a fő jellemzői a „vérprofi” „akadémiai” „tanároknak”. 

„KÉTSZER szúrt a MISKOLCI elkövető, mielőtt BEVITTE volna a HALÁLOS döfést! És mégis SZABADLÁBON védekezhet!”.

Nagyjából ez a trendi, hatásvadász hírolvasás lényege. Ami pedig a megdöbbentő: hogy az M1 és Duna híradósai minden gond nélkül átvették, és alkalmazzák ezt a fajta fals technikát.


De magában a hírszerkesztésben is akadnak falkaparó mismások! Ugyancsak trendi, hogy a műsorvezető elmondja a hírt, majd a kiküldött riporter elmondja újra ugyanazt a hírt, aztán a riporter interjúalanya is elmondja a hírt. Végül a műsorvezető újra elmondja a hírt. 

És ők akarnak másokat tanítani… Ráadásul akadémiai szinten…
Mert, ugye, ne feledjük el a névhasználatból adódó problémámat sem! Számomra az akadémiai képzés valamely tudásnak a legmagasabb szintű elsajátítását jelenti. És Isten látja lelkemet: ezen az akadémián még a tanároknak is kijárna a kötelező iskolapad!
() Varga B. Tamás ()


*

A Hajdú Péter jelenség

https://www.facebook.com/Robert.Puzser/posts/557634270979057

 

Update: Az imént hívott egy TV2-nél dolgozó ismerősöm. Azt mondta, arról szól bent a folyosói pletyka, hogy Hajdú az utóbbi hetekben eléggé megroggyant, mert Orbán idén karácsonykor nem adott neki interjút. Állítólag Mr. Frizbi az én "mániákusságomban" és "gyűlöletkeltésemben" látja ennek az okát. (-: Ez azt is megmagyarázza, hogy az elmúlt napok során egyre kétségbeesettebben igyekszik konfrontálódni velem a facebookon. Úgy tűnik, Hajdú azt tervezte, hogy a tévécsatorna Fidesz-közeli felvásárlása után Habony Árpád haverjaként ő lesz majd a kakas a szemétdombon, aztán mégis kénytelen volt azzal szembesülni, hogy Orbán se dörgölődzik minden évben ugyanahhoz a szaros rongyhoz. Ha ebben bármilyen csekély szerepem is van, csak azt tudom üzenni Hajdú Péternek: Örömmel, máskor is!


LAST_UPDATED2