Payday Loans

Keresés

A legújabb

Jogszerű és erkölcsös a magyar emberek kifosztása PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Jenő   
2013. december 17. kedd, 14:41
Jogszerű és erkölcsös a magyar emberek kifosztása
2013, december 16 - 14:26 alfahir.hu

Legalábbis a Kúria szerint. Kibújt a szög a zsákból, a Kúria döntött: nem ütközik jogszabályba és jó erkölcsbe, és nem színlelt szerződés a devizaalapú kölcsönszerződés. A Jobbik és a civilek utcára hívják az embereket.

Az egykori Legfelsőbb Bíróság, vagyis a Kúria épülete előtt tiltakoztak a devizakárosultak szervezetei, ahová a mellettük egyedül kiálló Jobbik képviselőit is meghívták. Z. Kárpát Dániel és Vona Gábor közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta, nyomás alá kell helyezni a politikát azért, hogy végre valódi lépések szülessenek a devizakárosultak ügyében.

A mai helyzet nem alakulhatott volna ki, ha a magyar igazságszolgáltatásban és a politikában minden rendben lenne. Az utóbbi egy évben a devizahitelek ellen tiltakozók több mint 150 demonstrációt hoztak tető alá, kijelenthető, igenis sikerült ellenerőt támasztani a banki kifosztógépezettel szemben, sokkal erősebben, mint ahogy a politikának sikerült - mondta Z. Kárpát Dániel a tüntetésen.

A nemzeti radikális politikus ezért arra biztat mindenkit, hogy egyesével kérjék számon mind az egyéni- mind a listán bejutott képviselőket, mit tettek, pontosabban mit nem tettek a devizakárosultak érdekében az utóbbi három és fél évben.

A képviselő leszögezte: a hitelkárosultak ügye nem csak őket és családjaikat, hanem egész Magyarországot romba döntheti. Ha a futamidő végéig kipörögnek ezek a hitelek, akkor további 27 ezer milliárd forint beszedésére kerül sor, tehát durván az éves magyar nemzeti összterméket oda kell, hogy adja a magyar lakosság a külföldi tulajdonú hitelintézeteknek, akik jobbára kiszivattyúzzák a profitot hazánkból - véli a képviselő.

A jövőnkre, az unokáink jövőjére megy ez a játék, hiszen a hitelek jobbára öröklődnek, emiatt van kiszáradva a magyar gazdaság, ezért semmiféle kilábalási lehetőség nem lesz rendbetétel és elszámoltatás nélkül.

Az biztos, ha a mostani kormányzat hasonló, kétharmados felhatalmazást kap, a károsultak biztosan nem számíthatnak segítségre, hiszen eddig sem tette meg. El kell érni, hogy bárki, aki perre menne a bankjával szemben, térítésmentesen tehesse azt meg. A Jobbik képviseli a károsultak álláspontját, az itt megjelenő civilek hangját közvetíteni tudjuk a parlamentben - mondta Z. Kárpát.

A képviselő szerint a civilek, jogvédők és országgyűlési képviselők együtt tudnak dolgozni, meg kell szüntetni a kicsik legyünk érzést, azt, hogy egyes ember nem tud hatni a politikára.

Ha a fideszes képviselők "érezni fogják a törődést", ha a károsultak felkeresik és elszámoltatják őket, hogy miért nem tettek meg mindent a saját választóikért, akkor itt meg fog mozdulni valami. 2010-ben a Jobbik 500 ezer aláírást gyűjtött, a kormány lépni kényszerült, csináltak egy végtörlesztést, bár ez kétségtelen tény, hogy még csak csonka eredmény.


Demonstrálók transzparensekkel a Jobbik és az otthonvédelmi civil szervezetek demonstrációján a budapesti Markó utcában, a Kúria épülete előtt - MTI Fotó: Kallos Bea

Z. Kárpát Dániel hangsúlyozta, igenis a hitelek felvételkori árfolyamon történő forintosítással és kártérítéssel egy hét alatt elszámoltatható lenne ez a bankrendszer. Vajon miért nem áll érdekében egyetlen politikai erőnek feltennie ezt a kérdést. Rámutatott: a devizának nevezett bankhitelek mindössze egyötöde mögött áll valódi deviza.

A képviselő emlékeztetett a devizahitel-károsultakat képviselő szervezetek által összeállított Teherlerázás című kiadványra, amelyet ma a parlamentben fel fog mutatni, hogy igenis összefoglalásra került az a javaslat, amely az eladósodottságra ad megoldási javaslatokat. Ezek után senki nem hivatkozhat arra, hogy nem tud arról, hogy mekkora a baj, és nem tud arról, merre kéne menni - zárta sajtótájékoztatóját a szakpolitikus.

Nyomás alá kell helyezni a politikát

Vona Gábor átvéve a szót hangsúlyozta, a folyamatos demonstrációval nagyon fontos nyomást tudnak helyezni a kormányra. A parlamenti képviselők nagy többsége elszakadt a magyar valóságtól, fogalmuk sincs a magyar emberek életéről.

Itt vagyunk, egymás szemébe nézünk, de ez nem a Jobbik érdeme. Ez a többi párt szégyene, akik nem mernek a saját szavazóik elé állni, pedig a devizahitelesek között vannak MSZP-sek, fideszesek, LMP-sek, KDNP-sek. Ők nem azért szavaztak a pártokra, hogy bejutva azok levegőnek nézzék őket. Itt kéne állnia a többi pártoknak is, hogy elmondják a véleményüket, erről kellene szólnia a közéletnek.

Ha megnézzük az elmúlt 24 évet, akkor azt látjuk, itt csak forgács van. Magyarországon az állam, az önkormányzatok, a vállalkozások és az emberek is eladósodottak. Miközben a kormány azt mondja, jobban teljesít az ország, akárhol járok az országban, pont az ellenkezőjét tapasztalom. Ez a kormányzás nem valami új kezdete, hanem az elmúlt 24 év megkoronázása.

Az államadósság valójában a nemzet adóssága. Az ország több szinten van eladósodva, és ezt mind-mind a magyar emberek fizetik. A pártelnök hozzátette: naivitás a bankoktól megoldást várni. A bankok nem szociális intézmények, talán nem is rájuk kell harapni, hiszen nem haragudhatunk a skorpióra ha csíp, a dögevőre, ha dögöt eszik. Nekik az a dolguk, hogy minél nagyobb profitot begyűjtsenek. Az a bűnös, aki ezt a bankoknak megengedi, amelyek jogtalan és igazságtalan profitra tehetnek és tesznek is szert.


Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke beszél a Jobbik és az otthonvédelmi civil szervezetek demonstrációján a budapesti Markó utcában, a Kúria épülete előtt - MTI Fotó: Kallos Bea

Vona Gábor úgy fogalmazott: tegyük fel, hogy a devizahiteles kérdés holnap megoldódna. Rendbe jönne az élete a devizakárosultak élete? Nem. Ezen károsultak többségének élete tönkrement. Elvesztették a munkahelyüket, a lehetőségeiket. A helyzet már sokkal rosszabb. Az a kérdés, hogyan tudják a tönkretett életüket rendbe tenni.

Láttuk, hogy volt végtörlesztés, ami jó, csak éppen azokon segített, akik a legjobb anyagi kondíciókban élnek. Volt egy árfolyamgát, ami egy sikertelen konstrukció, az eszközkezelő maga a bohózat, egy merő tragikomédia. Ennyit tud felmutatni a kormány.

Ha a civil szervezetek nem lennének, akkor a kormány azt mondaná: megoldotta ezt a problémát. Ha nem helyeznének nyomást a kormányra, akkor az már régen feladta volna ezt az ügyet. Le kell vonni ezt a nagyon fontos következtetést: nyomás alá kell helyezni a politikát, személyesíteni kell, oda kell állni a képviselő elé - mondta.

Nem szabad abbahagyni a tüntetéseket, mert a kormány célja egyértelmű: a választások utánig ki akarják húzni. Emlékeztetett: a bankoknak november 1-jéig hagytak haladékot, ha addig nem nyújtanak be saját javaslatot, akkor a kormány benyújtja a saját javaslatát.

És mi történt azóta? Semmi. Akkor most a Kúriát kérdezik meg.

Egyértelmű a képlet, a kormány a döntést húzza. Valójában nem akarja eldönteni a kérdést, menekül, mert fogva tartja a banktőke, miközben a háttérben megállapodtak, folyamatosan egyeztettek és egyeztetnek, és csak eljátsszák a felszínen, hogy egymással rosszban lennének.

A Jobbik arra tesz javaslatot, hogy ne egy helyen tartsunk tüntetést, hanem egy időben több helyen, hiszen sokaknak már arra sincs pénzük, hogy felutazzanak Budapestre. Januártól helyezzünk még nagyobb nyomás alá a kormányzatot, a politikát. Ezek az emberek az igazságot akarják - zárta beszédét Vona Gábor.

A bankok érdekeit képviseli a Kúria?

"Nem ütközik jogszabályba, sem jó erkölcsbe, nem uzsorás és nem színlelt szerződés a devizaalapú kölcsönszerződés" - döntött a Kúria polgári kollégiuma jogegységi határozatában hétfőn.


Wellmann György kollégiumvezető tájékoztatót tart a Kúria ülése után - MTI Fotó: Kovács Tamás

Wellmann György, a kollégium vezetője a testület jogegységi ülése után ismertette: a devizaalapú kölcsönszerződések olyan szerződések, amelyekben az adós az adott időszakban irányadó forintkölcsönnél kedvezőbb kamatmérték mellett devizában adósodott el, amiből következően ő viseli az árfolyamváltozás hatásait.


Darák Péter, a Kúria elnöke (b) és Wellmann György, a testület polgári kollégiumának vezetője a kollégium ülésén - MTI Fotó: Kovács Tamás

A Kúria kollégiumvezetője kitért arra is: a devizahiteles perek mögött meghúzódó gazdasági-társadalmi probléma káros következményeit nem lehet kizárólag jogi úton felszámolni és a megoldást nem lehet kizárólag a bíróságoktól várni.

A Kúria mai döntése, amely Z. Kárpát Dániel és Vona Gábor sajtótájékoztatója után született újra bebizonyította, sem a magyar igazságszolgáltatás, sem a politika nagy része nem áll a magyar emberek és devizahitelesek oldalán.

Z. Kárpát Dániel a Facebook oldalán úgy reagált: "Nem voltak illúzióink. Most, ahogy korábban már megígértük, még inkább fokozni fogjuk a nyomást a károsultak érdekében."

Kapcsolódó:
Az évszázad csalása
Az évszázad legnagyobb csalása Magyarországon! Ébresztő Magyarok!
Az évszázad pénzügyi csalása-Devizahitelezés-Egy Sorbonne prof véleménye
A devizahitel az évszázad csalása
Ismét a devizaadós nyert - jogerős az ítélet
Devizahitelek: az egységes joggyakorlatot hiányolja Orbán
A Kúria a bankok oldalára állt