Payday Loans

Keresés

A legújabb

Népesedési Hírlevél PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Jenő   
2013. december 16. hétfő, 08:02
dorfschule
Hogyan alkalmazkodhatunk Közép-Európa demográfiai kihívásaihoz?

2013. november 29.
Északalföld.hu
Az ADAPT2DC projekt segítséget nyújt a népességfogyásnak, elvándorlásnak, elöregedésnek kitett kelet-közép-európai térségek és települések számára a megfelelő, fenntartható közszolgáltatási megoldások tervezésében és megvalósításában. A projekt olyan kérdésekkel foglalkozik, mint például lehetséges-e egy olyan általános iskola működésének a finanszírozása, ahol már csak 5 diák tanul, segíthetik-e a családi napközik a nők munkaerőpiaci visszatérését, milyen előnyök származhatnak a generációk közötti párbeszédből, illetve családbarát-e a magyar társadalom.

A teljes írás itt olvasható: http://www.eszakalfold.hu/hogyan-alkalmazkodhatunk-kozep-europa-demografiai-kihivasaihoz


Népesedés: folyamatosan csökken a születések száma

2013. december 2. 
csaladhalo.hu
Túlnépesedik a föld, nő a várható életkor, Kínában tilos egy gyermeknél többet szülni, nálunk mégis “fogy a magyar”? Nem férünk el a Földön, mégis lassul a szaporodási arány? Születési statisztikák, népesedési adatok 2013-ban és jóslatok a következő 40 évre.

A teljes írás itt olvasható: http://www.csaladhalo.hu/cikk/hatter/nepesedes-folyamatosan-csokken-szuletesek-szama

A magyar babák több mint felét 30 év feletti nők szülik

2013. december 6.
portfolio.hu
2012-ben 90 269 gyermek született Magyarországon, ami 2,5 százalékos emelkedést jelentett a 2011. évi mélyponthoz képest, de még nem jelent a 2010-es szintre való visszaemelkedést sem. A nemzetközi trendekkel összhangban a nők egyre később vállalják az anyaságot, a diplomás nők már közel 31 évesen szülik az első gyereküket. 2010-ben fordult elő először, hogy a születések felét a 30 éves vagy idősebb nők adták, ez az arány 2012-ben már 54 százalékra emelkedett. 

A teljes írás itt olvasható: http://www.portfolio.hu/gazdasag/a_magyar_babak_tobb_mint_felet_30_ev_feletti_nok_szulik.192602.html

A Fidesz áttörést vár

2013. december 11.
MHO/MTI
A gyed extra január elsejétől történő bevezetésével hosszú távon áttörés várható a gyermekvállalásban - jelentette ki Rácz Róbert (Fidesz) országgyűlési képviselő, hajdú-bihari kormánymegbízott szerdán sajtótájékoztatón Debrecenben. A kormánypárti politikus reményét fejezte ki, hogy a népességfogyás megállításának szándéka "túlmutat minden politikai csetepatén" és hosszú távon hozzájárul a nemzet megmaradásához. 

A teljes írás itt olvasható:  http://www.magyarhirlap.hu/a-fidesz-attorest-var

Stressz, depresszió, párválasztás - a magyarok lelkiállapotát bemutató kötet jelent meg 

2013. december 13.
A kötet egy 2013-as felmérés eredményeit összegzi. 

A teljes írás itt olvasható: 
http://www.hirado.hu/Hirek/2013/12/12/18/Stressz_depresszio_parvalasztas__a_magyarok_lelkiallapotat_bemutato.aspx

Kitekintő

A horvátok: a házasság férfi és nő közössége

2013. december 1.
Index
A házasság egy férfi és egy nő közötti életközösségként meghatározott definíciója kerülhet be a horvát alkotmányba: a vasárnap tartott népszavazáson a szavazatok harminc százalékos feldolgozottságánál a részvevők 64,84 százaléka támogatta, míg 34,56 százaléka ellenezte az alkotmánymódosító javaslatot, írja az MTI.

Elnéptelenednek Dél-Szlovákia egyes járásai 

2013. december 5.
Új Szó
Szlovákia kettészakad. Míg Pozsonyban és környékén, valamint keleten 2035-ig nő a lakosság száma, Közép-Szlovákia egyes vidékei elnéptelenednek. A déli járások nagy részében is csökken a lakosság száma. 

A teljes írás itt olvasható: http://ujszo.com/online/kozelet/2013/12/05/del-szlovakia-egyes-jarasai-elneptelenednek


69 év lehet a brit nyugdíjkorhatár

2013. december 5.
Index
A fejlett nyugat legmagasabb nyugdíjkorhatárát húzhatják meg Nagy-Britanniában a legújabb bejelentés szerint. Tehát a szigeten élő, ötven évnél fiatalabb munkavállalók jóval tovább dolgozhatnak, mint azt valaha gondolták volna, írja a CNN. A változás az egyre magasabb átlagéletkorra válasz, és azt a teóriát támogatja, amely szerint az ember felnőtt korának legfeljebb harmadát kellene nyugdíjban töltenie.

A gazdasági terveket a szokásos féléves ülése után jelentette be a brit kormány. Ezek alapján a 2030-as években 68-ra kúszik majd a korhatár, és a 2040-es évtizedben emelkedik 69-re. Ez azt jelenti, hogy tíz évvel beelőzi a korábbi ígéreteket.

Ha minden a tervek szerint halad, a 2050-es években Németországban és az Amerikai Egyesült Államokban 67 év lesz a nyugdíjkorhatár, Japánban és Mexikóban 65. Dániában és Olaszországban szintén 69 éves korukig dolgoznak majd, állítja az OECD. A legtöbb országban a várható élettartamhoz igazítják a nyugdíjkorhatárt, de általában a népességfogyás, az elöregedő társadalom problémája is közrejátszik. 
Anglia a korhatár emelésével 500 milliárd fontot spórolhat ötven év alatt. Emellett szintén jó hír a csaknem életük végéig munkára ítélt fiataloknak, hogy az ország idén 1,4 százalékos növekedéssel számolt, és 2014-ben 2,4 százalékos növekedés jöhet.

A nyugdíjkorhatár-emelés eléri a kínaiakat is

2013. december 11.
napi.hu
A nyugdíjkorhatár fokozatos felemelésébe kezdenek Kínában, hogy így kezeljék az elöregedő társadalom jelentette problémákat - írja a Zsenmin Zsipao központi napilap.

A teljes írás itt olvasható:  http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/a_nyugdijkorhatar-emeles_eleri_a_kinaiakat_is.571748.html
LAST_UPDATED2