Payday Loans

Keresés

A legújabb

Áfacsalás példázat PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Jenő   
2013. november 22. péntek, 21:09
  • Fél kiló cukorral bemutatjuk,

  • hogy működnek a milliárdos áfacsalások


  • Hogyan lesz ebből országos méretű, sokmilliárdos csalássorozat?
  • Hol cinkos ebben az adóhivatal?
  • Horváth András elmondta. Itt összefoglaljuk.

Horváth András 14 évig dolgozott az adóhivatalnál (ez volt az Apeh, most úgy hívják, hogy NAV), és hatalmas csalásokat látott. Szólt a főnökeinek, szólt politikusoknak, szólt mindenkinek, de nem történt semmi. Idén ősszel otthagyta a munkahelyét, feljelentést tett az ügyészségen három leállított vizsgálat miatt, és nyilvánosság elé állt.

horvath_andras_nav_afacsalas
Fotó: Botos Tamás

Legfontosabb észrevételeit egy húszoldalas írásban foglalta össze, amit az atlatszo.hu közölt.

Most egy tipikus adócsaló technikát mutatunk be, amit Horváth magyarázott el a 444 tárgyalójában. Ilyenek miatt évente szerinte több száz milliárdos nagyságrendű kár éri Magyarországot. A példákban a cégek neveit mi találtuk ki, hogy érthetőbb legyen.

Példázat a nagy cukorbizniszről

Szlovákiában egy becsületes cukorgyár, a Toth & Tothova s.r.o. gyárt fél kiló kristálycukrot, amit 100 forintért árul.

Ezt megvásárolja a magyarországi Kamu2000 Kft. Kifizeti a 100 forintot a szlovák cukorgyárnak. Ez nettó összeg, mert amikor országok között mozog az áru, nem kell ÁFA-t fizetni. A cukor (legalább papíron) Magyarországra érkezik.

A Kamu2000 Kft. nem csinál a cukorral semmit, talán el se hozza igazából, hanem eladja a Nünüke Kft.-nek, 80 forint + ÁFA-ért, vagyis 101,6 forintért. Látjuk, hogy a cukor nettó ára 20 forinttal olcsóbb lett, mint amennyibe eredetileg került.

Hogyan lett a 100 forintos cukorból 80 forintos, mire a Nünüke Kft. megvette?

Úgy, hogy a Kamu2000 Kft. fiktív számlákat szerez, amelyek azt bizonyítják, hogy 80 Ft. + ÁFA értékben mindenféle költségei voltak, például piackutatást rendelt a Prioritáskutató Kft-től, pont ennyiért. Így a költsége és a bevétele közti egyenleg nulla, vagyis nem kell adót fizetnie.

E rendszerben a Kamu2000 az úgynevezett „missing trader”, vagy „eltűnő kereskedő”, aminek gyors papírmunka után hamarosan nyoma vész, hiszen feltűnően illegális amit csinált. Létezésének annyi az értelme, hogy papíron úgy hozza be a cukrot, hogy az a magyar piacra érve olcsóbb legyen, mint amennyibe eredetileg került. A csalás oroszlánrészét itt követik el, hiszen itt jelenik meg a hamis költségszámla. Mire a cukor majd forgalomba kerül, és az egész láncot esetleg bolygatni akarnák, addigra senkit sem lehet majd ettől a cégtől megtalálni.

Nünüke Kft. még mindig nem főz lekvárt a cukorból, hanem eladja azt aPrüntyike Kft-nek. A Nünüke már nem fantomcég, nem akar eltűnni, ezért hogy ne keltsen feltűnést, egy kis hasznot is kell keresnie. Ezért már 82 Ft. + ÁFA áron adja a cukrot a Prüntyikének. A cukor most már bruttó 104,14 forintba kerül!

horvath_andras_nav_afacsalas_6

Nünüke tehát beszedi a pénzt, és elszámol. Van egy kiadott számlája (költsége) 101,6 forintról, egy befagodott (bevétele) 104,14 forintról. Van 2,54 forint, ami után tényleg ÁFA-t fizet, felfele kerekítve megy is 70 fillér az államnak.

Prüntyike még mindig nem élvezi közvetlenül a cukor édességét, hanem eladja azt (szerény haszonnal) a Közértláncnak, aminek üzletei ott vannak minden valamire való magyar városban. Mondjuk 84 Ft. + ÁFA-ért, vagyis 106,68 forintért. Itt ugyanaz történik a papírmunka tekintetében, mint aNünüke és a Prüntyike között ment. Prüntyikének is lesz 2,54 forint tiszta haszna a költségek levonása után, megy megint az államnak 70 fillér.

Közértlánc most már kiteszi a polcra a cukrot, ahonnan Mayerné leemeli, beteszi a kosarába, és kifizeti az árát, 120 Ft. + ÁFA-t.

Néha a Közértlánc az olcsón megszerzett terméket akciósan adja, és olyankor legalább a fogyasztók is élvezhetik a csalás előnyeit. Jellemzőbb azonban, hogy úgy adják e termékeket, mintha a valódi áráért került volna az áruházi polcra, és így a csalás fő haszonélvezője a Közértlánc lesz.

A rendszernek az az értelme, hogy a Közértlánc nettó 84 forintért jusson cukorhoz, vagyis olcsóbban, mint amennyibe az valójában kerül. A nagy csalás a Kamu2000 Ktf-nél van, aki a papírmunkával lenyomja az árat. A Nünüke és a Prüntyike csak azért kell a történetbe, hogy a Közértlánc és a Kamu2000 között minél nagyobb legyen a távolság, minél kevésbé legyen átlátható, hogy az egyébként nagyon primitív csaláshoz köze van a nagy áruházláncnak. A valóságban azonban a cukor a Toth & Tothovaraktárából egyenesen a Közértláncba megy. Ha óvatoskodni kell, akkor esetleg hurcolásszák előtte egy kicsit. A csalással tehát a Közértlánc keres, a többiek feltételezhetően az ő hasznából kapják meg fáradozásaik jutalmát. Ha a Kamu2000 csalása nélkül venné Közértlánc a cukrot, akkor az 16 forinttal drágább lett volna neki.

Horváth szerint nagyon sok termékkel hasonló a helyzet. Ruhával, számítástechnikai eszközökkel, fémmel, tűzifával, kávéval, tejtermékekkel, cukorral, étolajjal, energiaitallal és hússal is nagy tételben csinálják ezt.

Szlovákia, Magyarország és Románia között vándorolnak így a termékek. És a csalásban résztvevő nagy áruházláncok különösen nagy profitra tesznek szert, hiszen olcsóbban szerzik be az árut, mint amennyibe az eredetileg kerül. Minél magasabb az ÁFA, annál nagyobbat lehet így kaszálni. Magyarországon a legmagasabb az ÁFA az egész EU-ban, 27 százalék.

A valóságban persze a léptékek sokkal nagyobbak. Egyetlen kamion 24 tonna cukrot tud elvinni, nem pedig fél kilót, ahogy a példában szerepelt. Aki ezen nagyot akar keresni, az sok száz kamion cukorral csinálja ezt.

horvath_andras_nav_afacsalas_3

Elnézik ezt

Horváthnak az volt a tapasztalata, hogy ezeknek az ügyleteknek a feltárását a NAV-nál kifejezetten akadályozzák. Ezért fordult az ügyészséghez. Ezért beszél korrupciós hálózatról.

Közértlánchoz hasonló nagy áruházak a kiemelt adózók közé tartoznak, akikkel külön ügyosztály foglalkozik. Horváth szerint elnézőek az ügyosztályon ezekkel a csalási hálózatokkal, ezeket nem tárják fel.

Horváth azt mondta, hogy az adóhatóságnál sokszor az EU bíróságának egy ítéletére hivatkoznak, amikor a munkatársak kedvét kell elvenni az ilyen ügyek felgöngyölítésétől. Arról az ítéletről van szó, amikor egy hasonló ügyben a bíróság az áruháznak adott igazat, elfogadva érvelését, hogy a közért beszerzői nem tudhatták, hogy az áru csalással került az országba. Ha a fenti példát nézzük: a Közértlánc nem tudhatta, hogy a Prüntyikének azért olcsó a cukra, mert a Kamu2000 Kft. adócsalással levitte az árát. Így nem tehet semmiről, ártatlan.

horvath_andras_nav_afacsalas_10

Csakhogy Horváth szerint az ítélet nem általában mondja azt, hogy nem lehet ezeket az ügyeket ráverni az áruházakra. Hanem csak arról volt szó, hogy a konkrét ügyben az adóhatóság nem tudta bebizonyítani, hogy az áruház tudott a csalásról. Mivel az ilyen csalások haszonélvezője aKözértlánc, ezért logikus, hogy közük van az egészhez.

Fel lehetne göngyölíteni

Horváth szerint több módszer is lehetséges a bizonyításra. Például be lehet bizonyítani egyéb beszerzésekből, hogy a lánc tisztában van azzal, hogy mennyiért lehet a Toth & Tothova gyárból cukrot venni. Meg lehet vizsgálni a cukor útját a fuvarozók kikérdezésével, a raktározási és szállítási papírok részletes átvizsgálásával. Fel lehet fejteni, hogy az áruházlánc beszerzője kivel állt valójában kapcsolatban. Lehet figyelni a pénz útját is, az utalásokon keresztül.

Horváth azt mondta, hogy amikor kivételesen sikerült ilyen ügyekben alaposabb vizsgálatot indítani, akkor az áruházlánc megrettent, és már az elmarasztalás előtt szakított a Prüntyikeszerű beszállítókkal. Horváth szerint kellő határozottsággal gyorsan, látványos eredményeket lehetne elérni az ilyen üzelmek felszámolására.

Ez az új olajozás

Horváth szerint az adócsaló hálózatokat szervezett bűnözői körök működtetik. Termékekként egy-egy csoport irányítja ezeket a rendszereket, amelyek rugalmasan mozognak Magyarország, Szlovákia és Románia között, és gyorsan reagálnak az egyes országok ÁFA-szabályainak változására. Ettől függ ugyanis, hogy honnan hova érdemes vinni a termékeket. Az olajszőkítés volt utoljára hasonló léptékű, adócsalásra épülő biznisz Magyarországon.

A nem romlandó termékekkel különösen szívesen csalnak, mert ha kell, tényleg lehet őket utaztatni, raktározgatni, ide-oda szállítani. Horváth ha gyanús cégnevet lát egy cukroszsák csomagolásán, nem csodálkozik, ha a cukor már tömbbe tapadt össze. Sokat hozták-vitték.

A cikk elkészítésében közreműködött Plankó Gergő.

LAST_UPDATED2