Payday Loans

Keresés

A legújabb

242 milliárd dollár... PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Jenő   
2013. november 13. szerda, 09:33
2012. július 23.

21 billió dollár áramolhatott adóparadicsomokba egy friss tanulmány szerint. Magyarországról a becslés szerint 242 milliárd dollárt mentettek ki ilyen módon. Ez az összeg meghaladja az ország teljes külső adósságát – írja az Index a Guardianre hivatkozva.


Legalább 21 billió dollár kerülhette el az adóztatást és áramolhatott adóparadicsomokba az elmúlt harminc évben – írja az Index egy egyelőre nem publikált tanulmányt feldolgozóGuardianre hivatkozva. Az egyelőre kiadatlan tanulmányt James Henry, a McKinsey tanácsadócég egykori közgazdásza készítette a Tax Justice Network aktivista szerevezetnek. Henry későbbre ígérte a módszertan részletes kifejtését.

A Magyarországról kiáramló tőke meghaladja az ország teljes külső adósságát, a becsült 242 milliárd dollárral a régiós államokat megelőzve hazánk bekerült az első húszba. Mivel azonban Magyarországon sokáig lehetett off-shore céget bejegyezni, ezért korántsem biztos, hogy a becsült 242 milliárd dollár teljes részét Magyarországon termelték.

Ezek a becslések egy óriási kudarcra hívják fel a figyelmet” – mondta a lapnak John Christensen, a Tax Justice Network munkatársa. „Az egyenlőtlenség jóval, jóval súlyosabb, mint az a hivatalos statisztikákban látszik, de a politikusok még mindig azzal érvelnek, hogy működik a vagyon lefelé csorgatása a szegényeknek.

LAST_UPDATED2