Payday Loans

Keresés

A legújabb

Népesedési Hírlevél PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Jenő   
2013. november 10. vasárnap, 16:05
jewish family
Három szoba, négy kerék? Kitántorgás családalapítás helyett
2013. október 28.
Sonline
Bár hazánkban lassult a népességfogyás üteme, somogyi szakértők szerint súlyos társadalmi következményei lehetnek a csökkenő családalapítási- és gyermekvállalási kedvnek. Öregedő lakosság, romló gazdasági versenyképesség, fokozatosan növekvő szociális terhek: kormányokon átívelő, kiszámíthatóságra épülő családpolitika hozhat megoldást.
A teljes írás itt olvasható: 

A gyerek jelent valódi megoldást a nyugdíjra
2013. október 30.
Napi Gazdaság
Az elöregedő társadalomban egyre kevesebb aktív tart el egyre több időset. Ez persze nemcsak Magyarországon jelent problémát, a fejlett országok mindegyike küzd ezzel − hangzott el az OTP Nyrt. és a Portfolio.hu öngondoskodásról szóló konferenciáján. A szakértők szerint megnyugtató válasz egyelőre nem született. A születési ráta Magyarországon a kívánatos 2,1-hez képest − amit Franciaország és Írország tud elérni − mindössze 1,25, vagyis száz szülőkorú nőnek 125 gyereke van. A kormány hosszú távú becslése szerint 2060-ra nyolcmillió alá csökken a lakosságszám, és ennek harmada lesz majd nyugdíjaskorú. A helyzet pedig tovább romolhat. A több százezerre tehető külföldön dolgozó nem itt fizet járulékot, de a minimálbéren foglalkoztatottak sem járulnak hozzá sokkal a tb-alapok bevételéhez. A járulékplafon eltörlésével emelkedett ugyan a kassza bevétele, ám ez idővel jelentős pluszkiadást is generál majd − amikor ez a kör nyugdíjba megy.
A teljes írás itt olvasható: 

Enyhíteni kell a Vajdaság demográfiai problémáit
2013. október 30.
MHO/MTI
A Vajdaságot érintő demográfiai problémákról, a magyar nemzetiségűek számának csökkenéséről nem csupán formálisan kell beszélni, hanem konkrét intézkedésekkel kell kimutatni, hogy a társadalom megbecsüli a többgyermekes családokat - mondta Korhecz Tamás, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke.

“A magzatok ugyanolyan jogállással rendelkeznek, mint a rabszolgák!”
2013. november 4.
Interjú Raffai Péterrel az abortusz-szabályozás alkotmányellenességéről II. rész
Raffai Péter szerint újra az Alkotmánybíróság elé kell kerülnie annak a jelenleg hatályos, az abortuszt bárki számára korlátlanul lehetővé tévő szabályozásnak, amelyről a taláros testület egyszer már kimondta, hogy alkotmányellenes, ám érdemi változás azóta sem történt. Interjúnk második felében arról beszélgettünk, mit jelent a “súlyos válsághelyzet” fogalma, és van-e esély a változásra?

Holtomiglan-holtodiglan?
Ennyibe kerül a válás az államnak
2013. november 5.
MNO
A válás, a különféle családi konfliktusok nemcsak az érintettek, hanem az egész társadalom számára próbatétel lehetnek, és az államra is súlyos anyagi terheket háríthatnak. Ennek pontos számbavételére első alkalommal készül átfogó felmérés a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézetben.
A teljes írás itt olvasható: 

Átalakul a világ népessége
2013. november 5.
Bankweb
A világ lakosságáról naprakész adatokat közlő GeoHive.com szerint a világ legnépesebb országa továbbra is Kína, de a napi lélekszám-növekedésben India megelőzi.
KSH területi különbségek vizsgálata. Várható élettartam és életminőség.A leggyorsabban az oroszok fogynak (a több mint 142 milliós lakosból naponta 832 eltűnik), bár a lakosság arányában megelőzi néhány ország, a rekorder Moldávia, amelynek évente 0,78 százalékkal, Bulgáriának pedig 0,76 százalékkal csökken a lakossága. Magyarország jelenleg a 89., naponta 56 fővel csökken a népesség, ami éves szinten 0,21 százalékos fogyást jelent. Ebben az ütemben 487 év alatt tűnhetne el a teljes magyarországi lakosság. Szlovákia csak a világ 114. legnépesebb országa, de naponta 13 fővel többen vannak. Ez éves szinten 0,09 százalékos emelkedés.
A teljes írás itt olvasható: http://www.bankweb.hu/atalakul-vilag-nepessege/

Történelmi mélypontnál stabilizálódik a németországi születésszám
2013. november 7.
Történelmi mélypont közelében stabilizálódik a születések száma Németországban, a gyermektelen nők aránya pedig egyre nagyobb egy csütörtökön bemutatott vizsgálat szerint.

A teljes írás itt olvasható: 
paraszti nagycsalad