Payday Loans

Keresés

A legújabb

Rabszolgák Magyarországon!? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Jenő   
2013. október 17. csütörtök, 18:40


34 ezer rabszolgát tartanak Magyarországon

A világon 2,98 millió, Magyarországon 34-38 ezer rabszolga él egy frissen nyilvánosságra hozott kimutatás szerint. A virágzó uzsorázásról és csicskáztatásról eddig is tudtunk, a becsült adatok azonban megdöbbentőek.

2,98 millió modern kori rabszolga él szerte a világban - derül ki az ausztrál Walk Free Foundation által készített listából, mely 162 ország becsült adatait tartalmazza.

Global Slavery Index 2013 a modern kori rabszolgák közé sorolja az adósság fejében dolgozókat, a kényszerházasságban élőket és az emberkereskedelem által érintetteket is. 

14 millió rabszolga Indiában

Becslésük szerint összesen 29.8 millió rabszolga él a világon, a legtöbben Indiában, Kínában, Pakisztánban, Nigériában, Etiópiában, Oroszországban, Thaiföldön, Kongóban, Mianmarban és Bangladesben. A felsorolt 10 országban található a rabszolgák 76%-a. Indiában 13,3 és 14,7 millió közé teszik a rabszolgák számát.

Ha a rabszolgák becsült számát a lakossághoz viszonyítjuk, Mauritánia áll a legrosszabbul, ahol a 3,79 millió lakosból 150 ezren nem élhetnek szabadon. A képzeletbeli dobogón még Haiti és Pakisztán foglal helyet.

Magyarország az 54. helyen

Hazánk a csehekkel holtversenyben az 54. pozíciót foglalja el, a szervezet becslései alapján ugyanis 34 és 38 ezer közé teszi a magyar rabszolgák számát. A lakosságszámot is figyelembe vevő rangsorban ezzel olyan országoknál is rosszabbul állunk, mint Bulgária, Afganisztán, Vietnám, Szaúd Arábia vagy Kína.

Uzsorázás és csicskáztatás

A statisztikánkon rengeteget ront a virágzó uzsorázás és a csicskáztatás, melyeknek szinte kivétel nélkül a cigányok az elkövetői. A rabszolgát tartó cigány családok sok esetben hajléktalanokat, illetve idős embereket tartanak fogva, azáltal, hogy elveszik a papírjaikat, illetve a nyugdíjukat, dolgoztatják őket és rendkívül sivár lakókörnyezetet biztosítanak számukra. 2012 telén egy rövidfilm és készült egy rabszolgasorban élő férfiről, akit Morvai Krisztina látogatott meg.



Az uzsorázás rendkívül divatos, igen elterjedt bűnelkövetési forma, melynek élén helyi cigányvezetők állnak. A nehéz sorsú embereknek – magyaroknak, cigányoknak egyaránt – 100-150 százalékos kamatra adnak kölcsönt, amit az adós képtelen vissza fizetni, így elképesztő összegeket zsebelnek be az adósok kárára. Az uzsorázás vége gyakran a teljes fizetésképtelenség, ami miatt más, súlyos bűncselekményeket követnek el, áldozataik családtagjait prostitúcióra kényszerítik, súlyosan bántalmazzák, vagy csicskáztatják, rabszolgaként bánnak velük.

alfahir.hu

LAST_UPDATED2