Payday Loans

Keresés

A legújabb

Melegrekordok PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Jenő   
2013. augusztus 08. csütörtök, 05:55
Természet

Az év, amikor sorra dőltek a melegrekordok

KN
Forrás: MTI
2013. augusztus 08., csütörtök

A tíz legmelegebb év között volt 2012 globális szinten az átlaghőmérsékletet tekintve, a tengerszint-emelkedés, az észak-sarki és grönlandi jégtakaró csökkenése, a szén-dioxid kibocsátás pedig megdöntötte vagy majdnem megdöntötte a korábbi rekordokat az amerikai Országos Óceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) kedden közzétette jelentése szerint.

A klíma állapota 2012-ben című, 260 oldalas jelentésben 52 ország 384 kutatója által összegyűjtött adatokat elemezték a szakemberek, hogy bemutassák a Földön az elmúlt évtizedekben történt klimatikus változásokat. Ezek az adatok részleteiben már napvilágot láttak, de „nagyon fontos, hogy összeállítsunk egy nagy képet” – nyilatkozta Tom Karls, az amerikai Országos Klimatikus Adatközpont igazgatója.

Nagyobb a baj, mint gondolnánk?

A szárazföldi állatokra is sokrétű hatással van azészaki sarkköri felmelegedés, a jég felgyorsult olvadása egy tanulmány szerint.

 

Gyorsabban olvadnak az Antarktisz partjainál az eddig stabil, tartósan fagyos talajterületek, mint azt eddig vélték.

 

Az északi-sarki metánkibocsátás felgyorsíthatja a tengeri jég olvadását és a klímaváltozást, ami több mint 60 ezer milliárd dollárba kerül a világgazdaságnak az elkövetkező évtizedekben a Nature című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerint.

Kathryn Sullivan, a NOAA igazgatója hangsúlyozta, hogy jelentősek a változások a kulcsfontosságú mutatókban: tavaly drámai mértékben nőtt az óceánok vízhőmérséklete, rekord nagyságban olvadt az északi-sarki jégtakaró nyáron, és a grönlandi jégtakaró nagy része, valamint rekord magasságú a tengerek szintje.

A földfelszíni hőmérsékletet illetően a tavalyi a nyolcadik-kilencedik legmelegebb év volt globálisan 1885 óta, amikor rögzíteni kezdték a meteorológiai adatokat. Az Egyesült Államokban és Argentínában pedig a legmelegebb év volt. A 2012-es globális hőmérséklet 0,14-0,17 Celsius-fokkal haladta meg az 1981–2010-es időszak átlagát – derült ki a jelentésből. Az eddig legforróbb év 2010 volt a NOAA adatai szerint.

Nagyon forró volt az elmúlt 15 év

Tom Karl a hőmérsékleti adatokat illetően hangsúlyozta, hogy az elmúlt évtizedek 10 legforróbb éve az elmúlt 15 évben volt. Az északi-sarki jégtakaró kiterjedése még sosem volt olyan kicsi, mint 2012-ben: nyári minimum kiterjedése 3,42 millió négyzetkilométer volt. Ez a legkisebb mérés a műholdas megfigyelések 34 évvel ezelőtti kezdete óta. A grönlandi jégtakaró olvadása négyszer akkora területet érint mint 1981–2010 között átlagosan. Ezzel szemben a déli-sarki jég kiterjedése rekord nagyságú volt.

A tengerek felületén mért átlaghőmérséklet a 11. legmagasabb volt 2012-ben, miközben a tengerek szintje rekordmagasságra emelkedett: az elmúlt évtizedben évi átlag 3,2 milliméter a növekedés. A nagy párolgás miatt folytatódott a tengerek sósabbá válásának folyamata, amely 2004-ben kezdődött.

Az üvegházhatású gázok, a szén-dioxid, a metán, a dinitrogén-oxid koncentrációja továbbemelkedett. A szén-dioxid-kibocsátás újabb rekordot döntött, 2012-ben elérte a 9,7 milliárd tonnát. 2012-ben a szén-dioxid koncentrációja az északi félteke légkörében először haladta meg a kritikusnak tartott 400 ppm-et a különböző északi-sarki mérőállomások adatai alapján.