Payday Loans

Keresés

A legújabb

A fejes saláta PDF Nyomtatás E-mail
Az anyaföldből növő fű, fa, virág
2013. április 05. péntek, 14:27

Zamatos TEReMtÉSZET: A fejes saláta

Az egyik legrégebben termesztett levélzöldség, nálunk leginkább nyersen salátákban, vagy szendvicsekben fogyasztjuk. Keleti országokban megfőzve, nem ritkán főzelékként használják fel. Az egész világon ismert, népszerű.


A régészeti kutatások szerint az ókori Egyiptomból származik, de az a saláta még korántsem hasonlított a ma ismert formájára. A mai fejes saláta ősét az egyiptomiak kezdetben a magjában található olaj miatt termelték. A legelső feljegyzések erről a zöldségről i.e. 2500-ból származnak. Európába az ókori görögök hódításaik nyomán hozták be és nemesítették belőle a ma termesztett tömött levelekből álló fejes salátát. Az ókori Görögországban borral és mézzel ízesítve nyersen fogyasztották. Hazánkban a Nyugat-Európában, Franciaországban tovább nemesített fajta az 1600-as években terjedt el. A XIX. századtól Angliában és Franciaországban fejlesztették ki az intenzív, üvegházas termesztés technológiáját.


A hagyományos fejes saláta (Lactuca sativa) tömött, szorosan egymásra tapadó, rikító zöld színű levélzöldség. Rendszertanilag a fészkesek közé sorolható egynyári növény, aminek húsos tőleveleit fogyasztjuk. A széleskörű és régóta folytatott nemesítési munkának köszönhetően már több, mint 100 fajtája ismert, ami mind formában, mind színben nagyon változatos lehet. A termesztés későbbi fázisában erőteljes magszárat fejleszt, a levelei pedig keserűvé válnak, megvastagszanak, így a fogyasztásra alkalmatlanná válik.

Betakarítás, felhasználás:
Betakarításkor, vásárláskor a megfelelően tömött, élénkzöld színű, sérülésmentes fejeket válasszuk, kerüljük a fonnyadt levelűeket. A fonnyadtság több napos tárolásra utal. A frissen vásárolt saláta a felhasználás előtt, hűtőszekrényben 4-8 fokon 4-5 napig gond nélkül eltartható.

Nyersen fogyasztva tanácsos valamilyen intenzívebb ízű zöldséggel, ízesítővel kombinálni. A magyar étkezésben különböző öntetekkel, vagy cukros-ecetes lében jelenik meg az ebédlőasztalon. (Én csak pár csepp citromlét és kevés olivaoljat és szezámmagot teszek rá. A szerk.)

Élettani jelentősége:
Mint a legkorábbi zöldségek egyike kiváló eszköze lehet a téli vitaminhiányos szervezet táplálásának. Magas karotin, C és B-vitamin, kálium és kalcium tartalma táplálkozási szempontból fontos zöldséggé teszi. Jelentős mennyiségben találhatók leveleiben különféle szerves savak, mindenekelőtt almasav, citromsav, borostyánkősav, valamint kis mennyiségben oxálsav. Jellegzetes ízét a kissé kesernyés laktucin adja, aminek nyugtató, de étvágygerjesztő hatása van.

Élettani szempontból fontos megjegyeznünk, hogy sajnos a nitrát felhalmozódásból adódó szennyeződések a fejes salátában a leggyakoribbak, ezért igyekezzünk jól ismert, vagy megbízható termelőtől beszerezni.

LAST_UPDATED2